dupiate forum

Z życia wzięte ;) - Praca we włoszech? Strzeżcie się.

Major - Sob Lip 22, 2006 12:08
Temat postu: Praca we włoszech? Strzeżcie się.
h t t p;//wiadomosci.onet, p l/1,15,11,21656030,60437426,2370465,0,forum.html

Krótki komentarz kolesia, który dał się nabrać. Wakacje są to wielu wyjeżdża za granice do pracy, może niech to będzie na przestroge.

Aither - Sob Lip 22, 2006 12:34

Czytalam o tym juz wczesniej... ale te przechodzi ludzkie pojecie... ogolnie nie jestem skora do pracy za granica... nawet u rodziny. Sa rozne przypadki... i mam nadzieje ze nigdy sie nie dam namowic na cos takiego... a juz namawiali mnie na wyjazd do Anglii bleh... wole zyc w Polsce co prawda skromnie... ale przynajmniej jestem obieta jakimis prawami...
praz - Sob Lip 22, 2006 12:40

bez przesady, ja pracowałam za granicą i nic mi się złego nie działo, duza czesc mojej rodziny pracuje we wloszech od kilku lat i tez sie nic nie dzieje , grunt to szukac pracy przez znajomych albo biura licencjonowane ktore nie pobieraja zadnych oplat a nie przez jakis posrednikow ktorzy biora za to kase choc nie maja prawa
szkoda mi tych ludzi bo czesto sa w skrajnych sytuacjach i nie mysla racjonalnie i daja sie oszukac

Aither - Sob Lip 22, 2006 13:33

praz, zgadza sie ale sadze ze ten czlowiek i ludzie co to przezyli to nie zgodza sie na prace za granicami panstwa chocby nie wiem co... chyba dostali juz swoja nauczke i nie zdecyduja sie wiecej na "zarabianie" nie wiadomo gdzie...
trunks - Sob Lip 22, 2006 15:06

no i takie obozy pracy są nie tylko we Włoszech, bo i w Hiszpanii i w Anglii...
kisia - Nie Lip 23, 2006 00:08

trunks napisał/a:
takie obozy pracy są nie tylko we Włoszech, bo i w Hiszpanii i w Anglii

dokładnie, parę dni temu mówili o tym w Wiadomościach ( chyba) na TVP1

trunks - Nie Lip 23, 2006 00:17

i to ma byc unia europejska...ciekawe co by te panstwa mówiły, jakby w Polsce były takie obozy, gdzie ich obywatele byli by wykorzystywani...
Major - Nie Lip 23, 2006 00:40

Ale najgorsze w tym jest fakt, że to polak polakowi takie coś robi. Nasi rodacy są zdolni do wszystkiego byle kase wytrzepać.
perll1 - Nie Lip 23, 2006 00:44

trunks napisał/a:
to ma byc unia europejska...ciekawe co by te panstwa mówiły, jakby w Polsce były takie obozy, gdzie ich obywatele byli by wykorzystywani

To już byśmy płacili odszkodowania i składali kwiaty w hołdzie ofiarom , a nasz prezydent słał by listy z przeprosinami :/

trunks - Nie Lip 23, 2006 15:09

Major napisał/a:
Ale najgorsze w tym jest fakt, że to polak polakowi takie coś robi. Nasi rodacy są zdolni do wszystkiego byle kase wytrzepać.

taka jest smutna prawda, nie od dzis wiadomo, ze jak jedziesz za granice to strzeż sie Polakow i o pomoc lepiej sie zwracaj do kogos innego, np. azjatów, bo to sympatyczni i uczciwi ludzie :oczami:

Iza - Sro Sie 09, 2006 11:37

Ja na temat pracy we Wloszech mam dobre zdanie gdyz moja mam tam ciagle jezdzi i jest zadowolona!wiem ze czasem jest inaczej ale obojetnie gdzie za granice pojedziemy do pracy mozemy trafic na oszustow :(
tuchałowa - Sro Sie 09, 2006 11:58

Aither napisał/a:
praz, zgadza sie ale sadze ze ten czlowiek i ludzie co to przezyli to nie zgodza sie na prace za granicami panstwa chocby nie wiem co... chyba dostali juz swoja nauczke i nie zdecyduja sie wiecej na "zarabianie" nie wiadomo gdzie...
Jakieś dwa tygodnie temu oglądałam interwencję (ten program z tvnu lub polsatu) i pokazano tam ludzi, którzy dobrowolnie pojechali do pracy w miejsca, o ktorych media już wcześniej donosiły, że nieludzkie warunki itp itd. Ale mnie to nawet nie dziwi bo jak tu ktoś z piątką dzieci przymiera głodem to co ma zrobić..
katarzyna35k-ce - Sro Sie 09, 2006 12:07

Słuchajcie trąbi sie ze należy sprawdzac miejsce pracy a nie jechac z ogłoszenia wiec Ci co jadą w ciemno sa sami sobie winni. :]
tuchałowa - Sro Sie 09, 2006 12:09

katarzyna35k-ce napisał/a:
sprawdzac miejsce pracy
Zależy co masz na myśli przez to sprawdzanie :)
katarzyna35k-ce - Sro Sie 09, 2006 12:18

wiesz . ja na 100% nie pojechałabym z ogłoszenia w gazecie albo w internecie:)
wole sprawdzone biura przez znajomych , ktorzy mogą polecic:)

Major - Czw Sie 10, 2006 11:17

wole sprawdzone biura przez znajomych , ktorzy mogą polecic:)

A co jeśli ten ktoś nie ma znajomych, którzy gdzieś wyjezdzali do pracy, a takich napewno jest wielu. Pracy na miejscu nie ma, a pieniędzy coraz mniej. Życie przyciska i łapie pierwszą ciekawiej wyglądającą oferte. Trudno przewidzieć co jest po drugiej stronie ogłoszenia, nawet jeśli są to te sprawdzone.
należy sprawdzac miejsce pracy a nie jechac z ogłoszenia
Niby jak to zrobić? Pojechać tam gdzie jest ta praca i zobaczyć, czy rzeczywiście ją dają? bo ja inaczej nie wyobrażam sobie tego sprawdzenia.
praz - Czw Sie 10, 2006 11:45

Major napisał/a:
. Pracy na miejscu nie ma, a pieniędzy coraz mniej. Życie przyciska i łapie pierwszą ciekawiej wyglądającą oferte.

praca jest, byle jaka, ale jest
a ofiarami tekich naciągaczy są często ludzie żyjący w chmurach którzy myśla że tam jest raj itp a czesto nie znaja nawet podstaw jezyka
najprostsza metoda sprawdzenie oferty jest sprawdzenie w urzedzie pracy czy taki posrednik ma licencje itp,