dupiate forum

Nasze miasto - Dworzec PKP

Gmeras - Nie Lut 13, 2005 00:01
Temat postu: lifting dworca ?
Wchodzac na strone nowin gliwickich mamy ankiete

Gliwicki dworzec PKP znalazł się na kolejowej liście obiektów do remontu. Czy przy tej okazji powinien zostać poddany radykalnemu liftingowi, zmieniającemu jego historyczny wygląd?

Co o tym sadzicie ; i moze wiecie jakie sa w planie rematy tego dworca ?

frohike - Nie Lut 13, 2005 10:09

według mnie nie mozna zmieniac wizerunku dworca gliwickiego.
powinien zostac co najwyzej porzadnie odremontowany ale nie mozna go zmieniac

Dana - Nie Lut 13, 2005 12:06

No ..No poraz drugi zgadzam się z FROHIKE :mg:

dworzec powinien być porządnie wyremontowany bez zmian w wyglądzie
takie zmiany na starych obiektach nie wychodzą korzystnie
przykładem takiego kiczu połączenia starego z nowym jest wejście do UM w Gliwicach na Zwycięstwa

Demmo - Nie Lut 13, 2005 16:05

ja mam pomysł na wielki remont ich parkingu.. bo mnie zawsze @#$@#$ strzela, jak nie ma gdzie zaparkować... są tam 3 czy 4 miejsca (zawsze zastawione) koło pasów i PKP totalnie to wszystko wali... bo oni mają obok swój parking, gdzie jak wjedziesz to koleś wyskoczy i ładnie cie wyprosi...
ostatnio np chcieliśmy kupic bilety to jakaś beja stała zajmując 2 z tych dostępnych miejsc, 2 pozostałe były też zajęte i musieliśmy auto zostawić koło balcerka!! a kupowanie biletów zajęło nam moze 5-10 minut.. no a tak jeszcze 15 minut spaceru...

LuKaSh - Nie Lut 13, 2005 20:27

Można jeszcze zostawić na przeciwko dworca po drugiej stronie ulicy :D chociaż tam przeważnie też jest wszystko zajęte :P
Demmo - Nie Lut 13, 2005 22:10

no własnie parkowaliśmy na samym końcu balcerka dlatego że tam było wszystko nabite...
zrobiliby parking 20 minut chociaż na 10 aut i byłby spokój... jak ten koleś biega do innych samochodów to co za problem dorzucić mu jeszcze pilnowanie czy ktos nie stoi za długo :P
poza tym straż wiejska lubi takie wyzwania i by pewnie postawili jakiegoś swojego, bo to zawsze pieniazki z mandatów ;P

kisia - Nie Lut 13, 2005 23:19

właśnie przy dworcu panowie policjanci chcieli wystawić mi mandat za parkowanie na zakazie :\
glewitz - Pon Lut 14, 2005 15:57

zgadzam się z frohike. Przecież to by bybło kompletne dno ! Niech bardziej się skupia na porządnym odremonowaniu Dworca bez zmian w wyglądzi. Niech zainstalują kamery, ochronę i inne tego typu rzeczy, ay ludzie nie bali się wchodzić na dworzec. A ci se wymyślili przebudować. To już lepiej będzie, jak zburzą ten i postawią nowy dworzec. A nie będą się męczyc z tym, aby był "nowoczesny". Jak takie coś widzę to... się bardzo denerwuję
ANIUS - Pon Lut 14, 2005 16:08

ja proponuje parking kolo dworca taki pietrowy , nad tym strzezonym ktory sie tam znajduje:) mozna by wjechac na pieterko i kazdy mialby gdzie stanac:)
AgnieszkaL - Pon Lut 14, 2005 17:37

ja uwazam ze dworzec powinien przejsc lifting, bylam na dworcu w sosnowcu i muszę naprawdę pochwalic to co tam zrobono, uwazam ze nasz dworzec tez powinien wygladac nowoczesniej w koncu jest to pierwsze miejsce ktore widzą przyjezdzający do naszego miasta, Uwazam ze w tej sprawie powinnismy wziąc przykład z sosnowca i wykonac kawał dobrej roboty
Gmeras - Pon Lut 14, 2005 17:54

Tez byłem na dworcu w sosnowcu i niejest az tak za rewelacyjny ;] napewno lepszy od naszego ale niejest az taki cacy ;)
Nasz dworzec powinien zostac odremontowany ale cząstka zabytku musi byc ;)

AgnieszkaL - Pon Lut 14, 2005 18:58

jest przede wszystkim czysty nie smierdzący i nie boję się b po nim chodzic nie spotkalam tam ani jednego człowieka ktory zebrał by o cokolwiek, w poczekalniach tez nikt nie nocował
Gmeras - Pon Lut 14, 2005 19:32

Cos niekojaze by tam była jakas poczekalnia ;] moze sie myle ;) ale tu masz racje niejest smierdzacy ani bez bezdomnych ;) a nasz dworzec smierdzi tylko od wejsca koło PKS ale tamtendy mało ludzi przechodzi ;] Zrobic tylko estetyyczny remont ;] i zapodac troche elektroniki która poprawia wyglad dworców ;] np oswietlenie
kisia - Pon Lut 14, 2005 19:40

ale nie trzeba zmnieniać architektury dworca na nowoszesną by zadbać o porządek i czystość na dworcu
AgnieszkaL - Wto Lut 15, 2005 17:31

nie mówie o zmianie architektury, nie kazę nikomu budowac dworca od nowa, ja akurat kojarzę poczekalnie nieistotne chcę zeby to wszystko miało ręce i nogi zebym nie musiala się bac ani wstydzic
Asienka - Nie Maj 14, 2006 13:39
Temat postu: Dworzec PKP
Kilka miesiecy temu była wielka afera w zwiazku z usunięciem ławek z holu dworca. Osobiście jestem na dworcu 2 razy dziennie i uważam że było to dobre posuniecię, gdyż w trakcie wejścia na dworzec dostawało się odruchów blee, a jak widziałam leżących, śpiących zasikanych bezdomnych to juz wogóle mi było słabo.

Jakie było moje zdziwienie kiedy kilka dni temu jadąc do pracy znów zauważyłam stojące ławki, znów smród blee.

Najgorsze jest to że o 6 rano służby miejskie nie pracują i bezdomnych jest tam ful, ale jak wracam z pracy i widze "normalnych" siędzacych na tych ławkach ludzi czekających na pociąg to znów mi sie robie niedobrze :| jak pomyslę o ich niewiedzy :|

Gmeras - Nie Maj 14, 2006 18:31

No to moze znów znikną ;)
Aither - Nie Maj 14, 2006 19:05

Potwierdzam... uwazam ze gdy nie bylo laweczek bylo w miare czysto i nie bylo klopotow z bezdomnymi... czyli znowu pojawi sie problem... albo laweczki i staly dozor... albo brak laweczek brak dozoru i brak klopotu... masakra :)
Piotrulek - Nie Maj 14, 2006 19:31

Dworzec w każdym mieście,bez względu czy z ławkami czy też bez ławek zawsze jest "śmietnikiem miasta",miejscem gdzie zbiera się cala menelnia i wszystkie,bezdomne lumpy,dlatego uważam,że nie brak lawek jest sposobem na ich usunięcie,a zdwojona,czy nawet potrojona ochrona takiego obiektu...w końcu jest to miejsce całkowicie publiczne...
Aither - Nie Maj 14, 2006 19:35

Piotrulek napisał/a:
Dworzec w każdym mieście

nie bardzo... Opole ma bardzo czysty dworzec... Wroclaw jest zas przeladowany bezdomnymi jak Warszawa wschodnia, Gdansk glowny jest nawet czysty nie widuje sie tam bezdomnych wiec nie kazde miasto :) jakims cudem Gdansk i Opole potrafia zapanowac nad tymi miejscami :) wiec czemu my nie potrafimy ?

Asienka - Nie Maj 14, 2006 19:36

Piotrulek napisał/a:
nie brak lawek jest sposobem na ich usunięcie

ale przynajmniej nie było takiego smrodu.
Piotrulku, wejdź sobie o godzinie 6 na dworzec, trzeba przelatywac hol na bezdechu bo sie od razu rzygac chce.

wiem ż nie jest to sposób na załtwienie sprawy ale jesli mamy takie słuzby jak mamy to trzeba szukać jakichkolwiek dróg rozwiązania, moim zdaniem krok z ławkami był łatwy i wiele rozwiazywał.

SVPAM - Nie Maj 14, 2006 20:51

Narzekacie na bezdomnych na dworcu tak??
To ja spytam w ten sposób. Gdzie mają oni się podziać???
Co może do tego przytułku dla bezdomnych przy toszeckiej???
Tam nawet latem jest ciasno. Skąd wiem ?? Ubrania czasem stare dla tych ludzi zanoszę.
A zimą to co może pod drzewem mają spać???
Ja wiem was to kole w oczy prawda o tym że tacy ludzie są. Przeszkadza wam ich odór???
Powąchajcie swoje tygodniowe skarpety to jest smrodek (moge wam zakonserwować swoje jak chcecie ).

Co może sami chcieli mieszkać na ulicy tak??? Egoizm przez was przebija. To że ich usuniecie z dworca niezmieni faktu że oni nadal będą.....

Ujme tak.
Wy nawet niewiecie co to smród.
Po pięciu latach w technikum chemicznym i dwu w policealnym mogę powiedzieć. Ich zapach w porównaniu z niektórymi zapaszkami w chemii jest jak fiołki(prawie)
Podjedźcie na naszą oczyszczalnie w dzień letni kiedy jest niskie ciśnienie ....... taaak to jest odór.

Jakoś mi osobiście oni nieprzeszkadzają....a jak wam hrabiowskie noski odpadaja to sobie zatyczki załatwcie.

I to by było tyle na temat tego co na dworcu się dzieje.

I basta.

Aither - Nie Maj 14, 2006 20:57

SVPAM, jej czlowieku wyluzuj... wypowiadamy sie tylko... i to nasze zdanie a nie wyrok :zdziwko: poza tym spokojniej troszke... egoizm to jedno a wyrazanie swojego niezadowolenia to drugie... mam ja i reszta takie samo prawo do napisania jak ty... a to ze mi sie nie podoba nasz dworzec ... coz... nie zmienie zdania specjalnie dla Ciebie bo przezyles w chemicznej szkole czy co to tam bylo... no soryy az tak "dobroduszna" nie jestem :dobani:
Dorotka - Nie Maj 14, 2006 21:08

SVPAM, poza noclegownią na Toszeckiej są jeszcze inne - i ja z kolei wiem, że są w nich miejsca i nikogo z kwitkiem się nie odsyła... oczywiście pod jednym warunkiem, którego niestety część bezdomnych nie chce spełnić - muszą być trzeźwi. Dla niektórych lepiej spać na dworcu albo gdzieś w kanałach ciepłowniczych zamiast w noclegowni, w której można się wykąpać i uprać rzeczy - ale móc sobie posączyć denaturacik albo inny specjał

więc nie bądź za ostry i nie oceniaj wszystkich wypowiadających się jedną miarą - tak jak nie oceniaj wszytskich bezdomnych i nocujących na dworcu jedną miarą - część z nich jak raz moim zdaniem jest sobie winna

Gmeras - Nie Maj 14, 2006 21:09

oni by woleli ten przytułek na toszeckiej kiedy by mogli sporzywac w nim alkohol ;]
Mariusz - Nie Maj 14, 2006 21:30

A ja się zgadzam z SVPAM.
Przecież nie możemy się wstydzić naszego miasta.
Jest jak jest, póki co nie zmienimy tego i musimy z tym żyć.

Dorotka - Nie Maj 14, 2006 21:44

Mariusz napisał/a:
musimy z tym żyć
nie bardzo rozumiem :kwasny: a przepraszam bardzo niby dlaczego musimy? dlaczego podróżni na dworcu muszą być narażeni na takie widoki, co gorsza aromaty i napastliwe zachowania niektórych okupujących dworzec? Dworzec chyba służy do czegość innego niż do tego żeby sobie menele mogli pospać - bo bezdomni nocują w noclegowniach a dworzec i takie miejsca okupują menele, któym noclegownie nie odpowiadają bo się do nich nie wpuszcza nawalonych.
Major - Nie Maj 14, 2006 22:11

Dorotka napisał/a:
dlaczego podróżni na dworcu muszą być narażeni na takie widoki,

Nie jest to najlepszy widok i potwierdzam, że jeśli mają możliwosć bezdomni mieszkać w przytułku to niech tam się starają gromadzić, z drugiej strony sterylność tego typu obrazków jest próbą pokazania idealnego świata, bez próby naprawienia jego drutnej sytuacji. Jest dla mnie taką separacją białego od czarnego. Brudy do śmieci, ładne rzeczy zawsze i wszędzie na wierzchu. Może niektórzy biedni, bezdomni siedzą w takich miejscach z innego powodu niż możliwość wypicia sobie. Nie wiem co nimi kieruje, ale nie skreślałbym każdego z nich i nie wrzucał do jednego worka (worka pijaków).

Dorotka - Nie Maj 14, 2006 22:31

Fakt, że różne mogą być powody bezdomności, różne mogą być powody alkoholizmu - ale to jest zagadnienie dla innych instytucji niż PKP - tak sobie myślę. Absolutnie nie proponuję otwarcia dla bezdomnych getta za miastem, zamknięcie ich tam i udawanie że problem nie istnieje. Ale ten temat akurat dotyczy dworca kolejowego i jako że czasem z niego korzystam i jako posażer i jako odprowadzający innych pasażerów to nie będę udawała że mi się to podoba. Dlaczego podróżny przychodzący na dworzec, stojący w kolejce do kasy czy czekający na pociąg nie może skorzystać z poczekalni i nawet w największe mrozy jest zmuszony do czekania na pociąg przed dworcem albo na peronie?
Bezdomni byli, są i zapewne zawsze będą - zgadzam się, tak samo jak i z tym że nie wszyscy znaleźli się w takiej sytuacji z własnej winy, ale to nie ten temat a dworzec to nie to miejsce. Powinny być odpowiednie instytucje i miejsca któe się tym zajmą - bez uszczerbku dla innych ludzi jakimi są pasażerowie.

staniol - Pon Maj 15, 2006 11:48

Aither napisał/a:
Opole ma bardzo czysty dworzec...

jestem tam conajmniej 6 razy w tygodniu i sie nie zgadzam. bezdomni tam nie spia, oni tam czesto przebywaja nawet za dnia:/

Mariusz - Pon Maj 15, 2006 13:37

No to piszcie petycję do Prezydenta Miasta.
Zakładam za góry, że to nic nie da.

Piotrulek - Pon Maj 15, 2006 17:48

Praypominam,że ten temat brzmi Dworzec PKP,a kwestie patologii,bezdomności i alkoholizmu oraz przytułkow proszę poruszać w innych tematach... :cisza: :cisza: :cisza: :cisza: :cisza: :cisza: :cisza: :offtopic:
Gmeras - Pon Maj 15, 2006 18:07

Piotrulek, przeciez nie zeszlismy z tematu
wysztko własnie wiarze sie wokół tego problemu :/

ZWM is my home - Pon Maj 15, 2006 18:17

a ja Ci przypominam ze problem bezdomności jest ściśle związany z problemami gliwickiego (i nie tylko) dworca PKP i nie da sie od tego uciec! nie rozumie dlaczego zawsze probujesz storpedować czyjeś starania o naprawe złych rzeczy dziejących sie w naszym mieście i postulaty o wpłynięcie na odpowiedzialne za ten stan rzeczy osoby... zawsze próbujesz przekonywać, ze nic sie nie da zrobic...
wracając do głównego nurtu tematu, uważam ze ławki jak najbardziej powinny byc na dworcu. zdarzaja sie przeciez opoznienia pociagow i trzeba to gdzies przeczekac, niestety nie wszyscy podrozujacy koleja sa silni i mlodzi i moga na stojaco przeczekac kilkanascie, kilkadziesiat minut. Lawki na peronach nie zalatwiaja problemu, gdyz zimą (zwlaszcza podobnej do ostatniej) ciezko tam oczekiwac na pociag. Co wiecej uwazam ze ilosc ławek w holu glownym dworca powina zostac zwiekszona! Inna sprawa ze odpowiedzialne za bezpieczenstwo i stan sanitarny dworca i jego urzadzen, sluzby powinny z cala surowoscia usuwac żuli okupujacych dworzec. I nie ma mowy o braku podstawy prawnej do ich usuniecia, bo mozna to podciagnac pod zanieczyszczanie urzadzen dworcowych, sprowadzanie zagrozenia sanitarnego, lub cos w tym stylu, a takze uniemozliwienie uzytkowania tych urzadzen przez pasazerow (klientow, placacych za bilety i majacych prawo oczekiwac na pociag w schludnych warunkach) PKP. ?awki powinny byc dla podróznych, a nie dla alkoholowej patologii terroryzujacej dworzec i wystawiajacej kiepska wizytowke naszemu miastu!

Dorotka - Pon Maj 15, 2006 18:18

Piotrulek, nooo... jak najbardziej temat brzmi Dworzec PKP, ale z całym szacunkiem jeżeli mamy rozmawiać o dworcu pomijając aspekt konieczności (moim zdaniem) usunięcia z niego bezdomnych, to.... o rozkładzie jazdy mamy tylko rozmawiać? czy może o mozaice nad wejściem na perony?
Piotrulek - Pon Maj 15, 2006 18:20

Dorotka napisał/a:
o rozkładzie jazdy mamy tylko rozmawiać? czy może o mozaice nad wejściem na perony?

doskonale to interpretujesz Dorotko,o to mi wlasnie chodzilo ;)

Dorotka - Pon Maj 15, 2006 18:24

Piotrulek, przepraszam - tak mi się jakoś napisało ;)
Gmeras - Pon Maj 15, 2006 18:27

Teraz ja zacytuje
Asienka napisał/a:
ilka miesiecy temu była wielka afera w zwiazku z usunięciem ławek z holu dworca. Osobiście jestem na dworcu 2 razy dziennie i uważam że było to dobre posuniecię, gdyż w trakcie wejścia na dworzec dostawało się odruchów blee, a jak widziałam leżących, śpiących zasikanych bezdomnych to juz wogóle mi było słabo.

Jakie było moje zdziwienie kiedy kilka dni temu jadąc do pracy znów zauważyłam stojące ławki, znów smród blee.

Najgorsze jest to że o 6 rano służby miejskie nie pracują i bezdomnych jest tam ful, ale jak wracam z pracy i widze "normalnych" siędzacych na tych ławkach ludzi czekających na pociąg to znów mi sie robie niedobrze :| jak pomyslę o ich niewiedzy :|
i temat był stworzony własnie o bezdomnych na dworcu
ZWM is my home - Pon Maj 15, 2006 18:28

Piotrulek napisał/a:
Dorotka napisał/a:
o rozkładzie jazdy mamy tylko rozmawiać? czy może o mozaice nad wejściem na perony?

doskonale to interpretujesz Dorotko,o to mi wlasnie chodzilo ;)

super, załóż sobie zatem temat "rozkład jazdy pociągów - stacja Gliwice", lub idz na forum PKP (jezeli takie istnieje), a tymczasem przypominam, ze temat brzmi "dworzec PKP" a autorce tego tematu nie chodzilo bynajmniej o odjazdy i przyjazdy pociagów, a o problemy dworca jako bydynku jak np jego stan sanitarny, utrudnienia dla pasazerów zwiazanych z jego infrastruktura itp itd!

Piotrulek - Pon Maj 15, 2006 18:38

ZWM is my home napisał/a:
super, załóż sobie zatem temat "rozkład jazdy pociągów - stacja Gliwice", lub idz na forum PKP (jezeli takie istnieje), a tymczasem przypominam, ze temat brzmi "dworzec PKP" a autorce tego tematu nie chodzilo bynajmniej o odjazdy i przyjazdy pociagów, a o problemy dworca jako bydynku jak np jego stan sanitarny, utrudnienia dla pasazerów zwiazanych z jego infrastruktura itp itd!

co ja mam zakladać to dokladnie wiem,wiem rownież dokladnie jak mają wyglądać tematy przezemnie moderowane,nie muszę i nie będę sluchal twoich rad,bo są podsycone cynizmem i ironią oraz kpiarstwem...i przypominam,że mowimy o Dworcu PKP a nie o tym dlaczego nie chcą spać w przytulkach bezdomni,czy są alkoholikami czy nie i dlaczego stali się bezdomnymi,czy wytlumaczenie jest już jaśniejsze dla ciebie?? :) :) :) :) :) :)

Dorotka - Pon Maj 15, 2006 18:42

ZWM is my home, to do mnie było i zrozumiałam o co chodzi - po co się buldoczysz?
Piotrulek - Pon Maj 15, 2006 18:48

Dorotka napisał/a:
to do mnie było i zrozumiałam o co chodzi - po co się buldoczysz?

hahahahahaha dzięki Dorotko... :D :D :D :D :D

ZWM is my home - Pon Maj 15, 2006 18:57

Geneza bezdomnosci i problemow alkoholowych żuli dworcowych, była w tym temacie tak marginalna, ze nawet nie bylo sie tego co czepiac! jak juz wspomnialem nie da sie odciac problemu bezdomnosci od wiekszosci dworcow PKP, w tym niestety takze gliwickiego!
Pozwol swobodnie dyskutowac...
Dorotka, nie uwazam ze to byla wylacznie do Ciebie skierowana uwaga, gdyz była na forum publicznym, a nie na PM do Ciebie, poza tym wiecej odwagi mniej pokory!
P.S. mozesz mi wytlumaczyć co znaczy "buldoczyć sie"? w słowniku j. polskiego ne znalazlem takiego slowa, a ni wiem czy czasem nieswiadomie sie nie buldocze, a moze to cos brzydkiego... :kwasny:

wracajac do tematu, zawsze drazni mnie ta wielka nieuzywana buda stojaca pod sciana gdzie znajduja sie wejscia glowne na hall dworca, przeciez to miejsce mozna by wlasnie przeznaczyc pod ławki dla oczekujacych pasazerow.

Dorotka - Pon Maj 15, 2006 19:01

poza tym wiecej odwagi mniej pokory
ło matko - i to naprawdę do mnie to piszesz? dziękuję :) proszę - wyślij to do niektórych moderatorów (ze szczególnym uwzględnieniem jednego ;) )
co do budy i ilosci (pustych ławek) się zgadzam :)

ZWM is my home - Pon Maj 15, 2006 19:07

Dorotka napisał/a:
poza tym wiecej odwagi mniej pokory
ło matko - i to naprawdę do mnie to piszesz? dziękuję :)

bardzo lubie takie merytoryczne posty, czy zawsze musza sie znalezc osoby nie majace nic do napisania w temacie, a chca jedynie zaistniec, nabic sobie licznik postow i powalczyc na słowa? jezeli tak zapraszam na PM, a nie na forum publiczne.
tak wiec czy masz cos do powiedzenia w kwestii gliwickiego dworca PKP? czy cos Cie drazni, moze podoba, moze masz jakies sugestie dotyczace usprawnienia dworca?

kisia - Wto Maj 16, 2006 00:44

Piotrulek napisał/a:
uważam,że nie brak lawek jest sposobem na ich usunięcie,a zdwojona,czy nawet potrojona ochrona takiego obiektu...w końcu jest to miejsce całkowicie publiczne...

dokładnie sie z tym zgadzam
Asienka napisał/a:
Najgorsze jest to że o 6 rano służby miejskie nie pracują

ale jest obok komisariat, którego policjanci odpowiadaja przede wszystkim za utrzymanie porządku na dworcu PKP, PKS, a oni pracuja całą dobę.
Usuniecie ławek z dworac to pójście na łatwiznę, niestety takie posunecie nie ułatwia podróży pasażerom,którzy niejednokrotnie muszą czekać nawet i godzinę na pociąg z powodu jego opóźnienia :kwasny:
Piotrulek,
Cytat:
kwestie patologii,bezdomności i alkoholizmu

sa poniekąd powiązane z dworcem PKP, więc nie widzę zbytniego odbiegania od tematu :)
i Ludziki nie tak ostro prosze

ksiemek - Pon Kwi 23, 2007 22:17

Dana napisał/a:

przykładem takiego kiczu połączenia starego z nowym jest wejście do UM w Gliwicach na Zwycięstwa

Co jak co, ale to wejście mi się podoba. Dodało budynkowi nowoczesności, zarazem nie obrzydzając go, przynajmniej mi nie obrzydzając.

kisia napisał/a:
ale nie trzeba zmnieniać architektury dworca na nowoczesną by zadbać o porządek i czystość na dworcu

Tylko chyba Ci u góry tego nie rozumieją.

Agagatka napisał/a:
w poczekalniach tez nikt nie nocował

To w ogóle jest u nas jakaś poczekalnia? Nie jeżdżę pociągami, więc mogę opierać się tylko na tym co słyszałem/czytałem i właśnie jak pamiętam to gdzieś chyba przeczytałem, że poczekalnia kiedyś była, ale zamieniono ją na jakiś bar w którym jeśli chcesz posiedzieć, musisz coś, co jakiś czas kupować (no i w zasadzie pozbyto się w ten sposób problemu bezdomnych w poczekalni).

A tak w ogóle to wie ktoś może jak rozwinęła sie ta sprawa? Dworzec to reprezentacyjny budynek Gliwic i przydało by się żeby jakoś fajnie wyglądał, ale ostatnio jakoś cisza o tym, chociażby w mediach. A dzisiejszy jego wygląd, z "przepiękną" reklamą Forum nad wejściem, trudno nawet znośnym nazwać. Dzisiaj, najładniejszym miejscem dworca jest chyba tunel na Zatorze, na odcinku już za peronami (co pokazuje też jak mało trzeba żeby było znośnie - wystarczyły 2 kamery i jest ok).

kisia - Wto Kwi 24, 2007 00:13

ksiemek napisał/a:
najładniejszym miejscem dworca jest chyba tunel
a jakby ktoś chciał więcej coś na temat tunelu napisać to podpowiadam ze mamy stosowny do tego topik h t t p;//w w w forumgliwice, c o m/viewtopic.php?t=392]Tunel
ksiemek napisał/a:
tak w ogóle to wie ktoś może jak rozwinęła sie ta sprawa?
nie bywam za czesto na dworcu, ale nie zauważyłam najmniejszego remontu. Jedyne co się od zimy zmieniło to to że znowu nie ma na środku dworca krzesełek.
ksiemek - Wto Kwi 24, 2007 11:51

Nie bywam na dworcu w sensie, że nie jeżdżę pociągami, nie korzystam z tamtejszych "punktów usługowych" ale czasami tamtędy przechodzę w pośpiechu i to, że nic się nie zmieniło to zauważyłem :P Chodzi mi o to czy są jakieś konkretne plany na przyszłość czy dalej wszyscy przerzucają się jedynie odpowiedzialnością. Może ktoś pracuje , obraca się w kręgach bliskich dworcowi i może coś na ten temat powiedzieć. Tylko oto mi chodziło ;)
Wieczorny - Wto Kwi 24, 2007 13:36

gdyby o mnie chodziło, i byłaby na to kasa, to ja bym ten dworzec jeden i drugi zaorał i wybudował od początku, ale to tylko marzenia.
na pewno należy mu się gruntowny remont w środku i remont peronów.
pożyjemy, zobaczymy.

Basiorek - Wto Kwi 24, 2007 17:44

Gliwicki dworzec poprostu bym odremontowała- najwyższy czas na gruntowny remont.
Bryłę budynku nie poddawałabym żadnym zmianom.

Ale Katowice jak najbardziej ;)

SCORN - Wto Kwi 24, 2007 21:29

katowice, zabrze - do zburzenia
gliwice - do remontu - zwłaszcza perony!!

Aither - Sro Kwi 25, 2007 11:00

ja tylko czekam na projekt (ktory ponoc juz jest) odnosnie szybkiej kolei na slasku... jesli tak bedzie to wymagalo faktycznie remontu nie tyle samych peronow ale i torow podkladow i (jak to powiedzial moj fachowiec Ziutek) trakcji kolejowych poniewaz, szybka lokomotywa nie pociagnie na takim napieciu na trakcji :D czy jakos tak :D
co do samego wygladu dworca... nie jest zly jego bryla mi sie nawet podoba zreszta w koncu "zabytkowe" to cos :D a co do zabrza i katowic... zabrze ujdzie w tloku kwestia gruntownego remontu ale katowice - nie do uratowania. :)

KMGKW - Sro Kwi 25, 2007 17:08

Ja osobiście sądzę, że po pierwsze trzeba zmodernizować torowiska a potem brać sie za remonty obiektów bo co nam da śliczny dworzec a pociągi 5km/h *
PS. nawet wąskotorówki zaiwaniają szybciej na łukach niż PKP na prostej :]

ksiemek - Czw Kwi 26, 2007 00:04

KMGKW napisał/a:
nawet wąskotorówki zaiwaniają szybciej na łukach niż PKP na prostej

Bo "wąskotorówki" to chyba zazwyczaj lokomotywy, a lokomotyw nie ogranicza napięcie na trakcji (jak to określił Aither) :P

A tak w ogóle to nasz dworzec jest zdecydowanie do odratowania. I wciąż nie rozumiem dlaczego władze miasta niezbyt się tym interesują. Centrum miasta, reprezentacyjny budynek; odkupić od PKP (dla której byłoby to chyba pozbycie się balastu i sprzedać nawet ze stratą, byleby z gwarancjami dot. natychmiastowego, generalnego remontu oraz uzgodnienia z zainteresowanymi przyszłej funkcji budynku. A trakcję mogłoby już wyremontować PKP za pieniądze z Unii. Choć pewnie "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia". ;) W każdym razie mogliby cokolwiek robić.

Aither - Czw Kwi 26, 2007 11:02

ksiemek napisał/a:
jak to określił Aither

ano okresliłA... jestem kobieta :)

ksiemek napisał/a:
I wciąż nie rozumiem dlaczego władze miasta niezbyt się tym interesują.

bo ja tak do konca nie wiem co jest z wlasnosciami... przeciez obiekty PKP naleza do PKP a nie do UM ? tak mi sie zdaje przynajmniej a UM na jakiej podstawie ma finansowac budynek, ktory nie nalezy do nich? to tak samo jak ze starym domem pogrzebowym na poniatowskiego... sadze ze gdyby dworzec nalezal do UM to oni cos z pewnoscia wymysliliby :)

ziutek997 - Pią Kwi 27, 2007 12:27

KMGKW - nie wiem, na jakiej podstawie tak twierdzisz. Co prawda polska kolej nie stoi na najwyższym poziomie a tabor najczęściej pamięta lata 50 lub 60 ale aż tak tragicznie nie jest. Według moich informacji obecnie maksymalna prędkość pociągów towarowych wynosi już 70km/h a najszybsza linia pasażerska rozwija prędkość maksymalną 160 km a jej prędkość średnia (z uwzględnieniem nowej stacji we Włoszczowej ;) ) wynosi około 140km/h. Jak widać to wcale nie jest tak źle :)

KMGKW napisał/a:
nawet wąskotorówki zaiwaniają szybciej na łukach niż PKP na prostej
- jedyne z czy mię tutaj mogę zgodzić, że opory toczenia na łukach w przypadku pociągów są dużo większe niż na prostej. Jednak standardowe lokomotywy rozwijają większe momenty, są cięższe i posiadają większe siły przyczepne, dzięki czemu mogą sobie pozwolić na znacznie więcej nawet na zniszczonym torowisku.

ksiemek napisał/a:
Bo "wąskotorówki" to chyba zazwyczaj lokomotywy, a lokomotyw nie ogranicza napięcie na trakcji
- to jest jakieś "masło maślane" i nic z tego nie wynika :) Faktycznie system zasilania u nas jest dość przestarzały (3kV DC) bo został wprowadzony w 1936 roku ale na znaczące zmiany się raczej nie zapowiada bo to nie jest takie proste. Ale gwarantuję że takie napięcie pozwala na osiąganie znacznych prędkości.

Aither napisał/a:
szybka lokomotywa nie pociagnie na takim napieciu na trakcji czy jakoś tak
- jest w tym trochę prawdy ale nie do końca o to chodzi. Obecny system może sprawdzać się jeszcze długo ale potrzebna jest modernizacja. Nie obejdzie się bez nowoczesnych stacji zasilających, trakcji no i oczywiście torowiska, które musi zapewnić to aby pociąg się poprostu nie wykoleił przy tak dużych prędkościach. Prawdą jest to że obecnie najnowocześniejsze rozwiązania opierają się na silnikach indukcyjnych prądu przemiennego ale to się da obejść - przecież lokomotywa na swoim pokładzie może wozić przekształtnik =/~. Co prawda wtedy lokomotywy będą znacznie droższe ale uniknie się kosztów związanych ze zmianą systemu zasilania.

Aither napisał/a:
przecież obiekty PKP należą do PKP a nie do UM
- no i w tym problem. Z tego co parokrotnie wyczytałem w lokalnej prasie to UM jest zainteresowany wykupieniem dworca jednak PKP nie ma zamiaru go odsprzedać. Zapewne bardziej opłaca się utrzymywać cały ten obiekt niż płacić za korzystanie z niego.
glewitz - Pią Kwi 27, 2007 18:07

co do kolejnictwa to ja uważam, ze należałoby oddać trakcje kolejowe i dworce samorządom i wprowadzić konkurencję na tory. Wtedy i bilety by staniały i tabor by się unowocześnił. To moje skromne zdanie- nieznającego się nic a nic na kolejnictwie, a opierającego swe wywody bardziej na ekonomii. Co do dworce w Gliwicach to wydaje mi się, że jeżeli Gliwice chcą zachować taki przepływ pasażerów jak jest- to wystarczy tylko remont. Jeżeli jednak chcą mieć większy przepływ, to nieuchronne jest powiększenie starego lub wybudowanie nowego dworca. Tylko też z drugiej strony starego żal, bo nie jest brzydki sam z siebie, tylko zaniedbany, a nowy nie musi być wcale ładny
Aither - Sob Kwi 28, 2007 10:30

ja bym jednak zostala przy tym co jest teraz... budynek jest ladny duzy i przestronny nie potrzbujemy takiego portalu jaki ma stolica... zreszta i tak mi sie nie bodoba :]
super_sonic - Sob Kwi 28, 2007 10:33

budynek jest w porzadku, zreszta to zabytek, mysle ze wystarczy go wyremontowac. zburzony mial byc plac przed dworcem i zbudowany od nowa w jakis sensowny sposob, bo jego obecny ksztalt to koszmar
Aither - Sob Kwi 28, 2007 10:43

wczesniej i tak inaczej wygladal :) to nie jest jego oryginalny uklad :)
DJ Martinez - Sob Kwi 28, 2007 16:29

Z informacji jakie czytałem to dworce kolejowe sa juz w wielu miastach we władaniach gmin i sa własnie przez nie remontowane i dofinansowywane, wiec mysle ze Gliwice mogłoby zrobic to napewno, lecz w naszym miescie jest tyle spraw teraz realizowanych, ze watpie by sie na to zapowiadało pozatym jak tu ktos napisał kolej narazie sprzedawac Gliwickiego dworca nie chce, pozatym dworzec owszem mega piekny nie jest ale w porównaniu np do Bytomia to chyba nie ma co sie super uskarzac.
pcstore - Sob Kwi 28, 2007 17:30

cos sie zmieniło, widac jasno i wyraznie dwa białe pionowe swiatelka w tunelu :)
ziutek997 - Sob Kwi 28, 2007 23:00

Jeśli niewiadomo o co chodzi to napewno chodzi o... PIENI?DZE :)
Widocznie z kalkulacji PKP wynika że stan aktualny jest dla nich opłacalny. Nikt ich nie może zmusić do gruntownego remontu dworca a utrzymanie budynku na takim poziomie jak obecnie nie kosztuje zbyt wiele. Natomiast opłąty za korzystanie z dworca, każdy postój pociągu, przejazd czy nawet nadanie komunikatu jest napewno kosztowne i wymaga zmiany podejścia do całej sprawy.

Poza tym PKP dopuki posiada większość dworcó trzyma swoją konkurencję w szachu narzucająć wygórowane stawiki. Podobnie jest ze złomowanymi lokomotywami elektrycznymi które na rynku mają obecnie bardzo dużą wartośc - jednak bardziej opłaca sie je przerobić na żyletki niż odsprzedać potencjalnej konkrurencji. Prywantni przewoźnicy prostperowaliby znacznie lepiej gdyby nie wielkie braki w taborze.

ksiemek - Nie Kwi 29, 2007 13:05

Aither napisał/a:

ano okresliłA... jestem kobieta :)

:ups: I zrobiło mi się wstyd... Wybacz Aither. :zawstydzony:

ziutek997 napisał/a:
to jest jakieś "masło maślane" i nic z tego nie wynika

Przeczytaj jeszcze raz ten mój post, który zacytowałeś i zauważ buźkę zaraz po cytowanym fragmencie. To był taki żarcik (czy zrozumiały to inna sprawa ;) ), więc nie podchodź do niego tak poważnie ;) :D

ziutek997 napisał/a:
Poza tym PKP dopuki posiada większość dworcó trzyma swoją konkurencję w szachu narzucająć wygórowane stawiki

Tak jak napisał DJ Martinez stan ten opornie, ale jednak się zmienia. A co do konkurencji w kolei tak w ogóle to jakiś czas temu słyszałem, że do wejścia do Polski przymierzają się niemieckie i francuskie koncerny kolejowe. I jeśli to się spełni to możemy szybko pożegnać się z PKP...

Aither - Czw Maj 03, 2007 10:25

ksiemek napisał/a:
wejścia do Polski przymierzają się niemieckie i francuskie koncerny kolejowe. I jeśli to się spełni to możemy szybko pożegnać się z PKP...

najpierw beda musieli zainwestowac w remont trakcji a nie od zaraz ryc sie na ruchome piaski :) sadze ze sie dwa razy zastanowia nim to zrealizuja :D Polske trzba ponownie "pbkoleic" :D

glewitz - Sob Maj 05, 2007 21:04

niom, wypadałoby.chociaż teraz to można się dzięki sieci trakcji kolejowych uczyć rozbiorów Polski, o od tego czasu niewiele się zmieniło i wyraźnie idać różnice w dawnych zaborach pruskim, rosyjskim i austriackim :P
Aither - Nie Maj 06, 2007 09:31

Nie no nie przesadzaj :D przeciez od tego czasu wiele zostalo wyremontowanych lub zmienionych :)
ksiemek - Nie Maj 06, 2007 14:11

Aither napisał/a:
Nie no nie przesadzaj :D przeciez od tego czasu wiele zostalo wyremontowanych lub zmienionych

Ale po dziś dzień widoczna jest różnica w gęstości sieci :P

ziutek997 - Pon Maj 07, 2007 13:21

ksiemek - racja ale nie tylko zabory miały na to wpływ. Kolej jest nieodłączną "towarzyszką" przemysłu ciężkiego. Tam gdzie huty i kopalnie tam również więcej linii kolejowych.

Ale chyba rozmowa zbacza trochę z kursu :) :offtopic:

glewitz - Pią Maj 11, 2007 22:24

no, ale widać zdecydowanie granice zaborów. Schemat, który to idealnie ukazuje to, jest na stronie w w w pod-semaforkiem.aplus, p l/wstep.php

Och, przepraszam za :offtopic:

Aither - Pon Lip 30, 2007 11:24

bedac w trasie przygladalam sie roznym dworcom wiekszych miast... i dochodze do wniosku ze nasz Gliwicki Drzowec - zabytek nie jest taki jeszcze tragiczny. Sa gorsze i to w wiekszych miastach niz nasze, jedynie szkoda jest tego, ze nic sie nie robi na dworcu... chociaz i tak fajnie bo wyremontowali peron i nawet nawet :)
Alinka - Pon Lip 30, 2007 13:12

jaa wyremontowali, ale juz jakies łobuzy krzesla pourywali albo popisali eh.. peronik 4 z ktorego czesto jezdze jest jakis najmilszy wedlug mnie:D, ale kiedys zle zeszlam schodami.. i weszlam w jakis obskorny korytarz, balam sie tam isc w dzien a co dopiero wieczorem:( i jeszcze jak na zlosc jakis gosc wszedl i prosto do mnie czy mam ogien, a ja tylko zapalki mialam heh:) dalam mu cala paczke zeby szybko sie z tamtad zmyc.. :) to bylo przezycie 3 stopnia hah, gliwicki dworzec jest super :ok:
Aither - Pon Lip 30, 2007 14:01

Alinka napisał/a:
obskorny korytarz,

to druga twarz naszego dworca :] kiedys tez byla ta czesc ladna ale juz nie jest :D tam sa kasy PKS :) co racja to racja strach tamtedy chodzic :D

MacSen - Pon Lip 30, 2007 16:10

To ja proponuje kilogram dynamitu..i będzie po sprawie.. :D :D :D
Nie będzie obskurnego budynku ani meneli ani żadnych zakamarków ..ino puste pole.

Aither - Wto Lip 31, 2007 13:12

MacSen napisał/a:
Nie będzie obskurnego budynku ani meneli ani żadnych zakamarków ..ino puste pole.

chyba pogorzelisko i rumowisko :) nie jest zly dworzec budynek nie jest tez najgorszy ale sadze ze zawsze moglby byc tycko lepszy :D