| 
							 
							
								|   | 
								dupiate forum
  | 
								  | 
							 
						 
						 
						
						Dział Kulinarny - Prodiż 
						
												 kk - Pon Kwi 03, 2006 22:24 Temat postu: Prodiż Witam
 
 
Ostatnio podczas sprzątania spiżarni, wykopałem razem z mamą stary (Pe-eR-eL-owski) prodiż
 
stan - niezły, prawie nie używany, w środki instrukcja z kilkoma przepisami.
 
 
Od razu przetestowałem - zrobiłem szarlotkę - wyszła pyszna :)
 
 
Teraz, jak już się "rozpędziłem", zapytam Was drodzy forumowicze, czy znacie jakieś ciekawe, fajne, smaczne, użyteczne, smerfastyczne przepisy, na potrawy przyrządzane w prodiżu ?
 
 
Z góry dziękuję.
 
 
Jak wyjdzie coś fajnego, to może kiedyś zaprosze jakąś forumenkę :)
 
 
 
Swoją drogą, ciekawe czy można w tym czymś zrobić pizzę :-)
												 Krzysio - Pon Kwi 03, 2006 22:29
 
  	  | kk napisał/a: | 	 		  | smerfastyczne przepisy, na potrawy przyrządzane w prodiżu ?  | 	  
 
nie wiem czy to jest strawa smerfa :P ale da sie zrobic takie duze pierogi (dokladnie nie znam fachowej nazwy :P), albo z serem albo z jablkami :d
												 kk - Pon Kwi 03, 2006 22:47
 
  	  | Bzyki napisał/a: | 	 		   	  | kk napisał/a: | 	 		  | smerfastyczne przepisy, na potrawy przyrządzane w prodiżu ?  | 	  
 
nie wiem czy to jest strawa smerfa :P ale da sie zrobic takie duze pierogi (dokladnie nie znam fachowej nazwy :P), albo z serem albo z jablkami :d | 	  
 
 
Ten pieróg, to chyba większy niż te trzy pierogi z CasaAustria razem wzięte :)
 
Ba, pewnie nawet większy od "naleśnika drwala" :P
 
 
Masz może przepis ?
												 Krzysio - Pon Kwi 03, 2006 23:09
  hmm, niestety nie mam :P musze spytam may ;)
 
ale to jakos sie robilo zwykle ciasto na drozdzach, chcoby takie same jak na paczki (pozdrowienia dla moderatora  :rotfl: ) czekalo az urosnie, potem sie lepilo takie duze kawalki i nadziewalo serem lub jablkami :] wkladalo do prodiza i sie czekalo :) a potem zostalo tylko wsuwac :P
												 Olaa - Pon Kwi 03, 2006 23:39
  prodiż fajna sprawa nawet :) co prawda teraz nie mam ale pamietam ze zawsze tam sobie kurczaki robilam bo prosciutko sie robilo  :P  takie mniam pyszne :oczami:
												 kk - Wto Kwi 04, 2006 13:20
 
  	  | Olaa napisał/a: | 	 		  | prodiż fajna sprawa nawet :) co prawda teraz nie mam ale pamietam ze zawsze tam sobie kurczaki robilam bo prosciutko sie robilo  :P  takie mniam pyszne :oczami: | 	  
 
 
Jakoś specjalnie były te kurczaki przygotowywane przed włożeniem do prodiża, czy tylko umyte, posypane przyprawami i voi la ?
 
 
Jak długo sie piekły? Pewnie "aż się zrumieniły" :)
												 Dorotka - Wto Kwi 04, 2006 14:22
  Właściwie w prodiżu można piec dokładnie wszystko to, co piecze się w piekarniku - przez jakiś czas nie miałam w domu piekarnika i używałam w zastępstwie właśnie prodiża. Robiłam w nim różne zapiekanki - na przykład taką z ułożonych warstwami ziemniaków, cebulki jajek i boczku ... mniami :oczami:, często piekałm w nim różniste mięsa, dusiłam gołąbki, piekłam w nim nawet ciasta. Długość pieczenia sobie trzeba "wyczuć, można zerkać przez szybkę w pokrywce albo poprostu otworzyć i sprawdzić czy już się coś tam upiekło  :)
												 Olaa - Wto Kwi 04, 2006 22:24
 
  	  | kk napisał/a: | 	 		  | , czy tylko umyte, posypane przyprawami i voi la ?  | 	  
 
 
wlasnie tak  :D dlatego jako smyk bylam w stanie sobie to szybko zrobic i bez zadnych specjalnych przygotowan  ;) a na jak dlugi czas??? patrzylam co jaki czas w jakim stanie jest ten kurczak i tyla  :)
												 ~pAaAuLiNeK~ - Sro Kwi 12, 2006 11:59
  Olaa, a tłuszcz jakis dodawałas???
												 Dorothea - Sro Maj 03, 2006 18:56
  Oooo i temat umarł i nie wiemy Olaa,  co z tym tłuszczem????? :D
												 Fenix - Czw Maj 04, 2006 06:11
 
  	  | kk napisał/a: | 	 		  | Jak długo sie piekły? Pewnie "aż się zrumieniły"   | 	    Aż sąsiedzi pod drzwiami z wywalonymi jezorami latali.... wiekszość co można zrobićw piekarniku wyjdzie też w prodiżu......
												 Aither - Czw Maj 04, 2006 11:52
  mam tez prodiz... ale go juz nie uzywam :) switne babki wychodzily i biszkopty :)  ale najlepiej co wychodzilo to pieczony kurak :D mniam :D z grzybowym farszem :)
												 
					 | 
				 
				
  |  
			 
		 |