|
|
dupiate forum
|
 |
Nasze miasto - SPRZ?TANIE GLIWIC
Frycek - Sro Mar 29, 2006 07:03 Temat postu: SPRZ?TANIE GLIWIC Przewiduje się, że ok. 7 tysięcy osób, głównie uczennic i uczniów gliwickich szkół, weźmie udział w tegorocznej akcji ekologicznej „CLEAN UP THE WORLD” na terenie miasta. Będzie to już trzynasta edycja dorocznego „Sprzątania świata”. Wielkie porządki w Gliwicach zaplanowano w tym roku na pierwszy tydzień przyszłego miesiąca (4-6 kwietnia). Wybrano więc termin wiosenny, a nie jesienny, jak było w przeszłości (do roku 2002). Uznano, że zaśmiecenie terenu najłatwiej dostrzec tuż po zimie, a akcja powinna przynieść najlepsze rezultaty przed okresem wegetacyjnym roślin. Koordynatorem przedsięwzięcia w naszym mieście będzie - jak co roku - Wydział Środowiska Urzędu Miejskiego. Zamówiono 6 tysięcy worków foliowych na śmieci i odpadki (każdy o pojemności 120 litrów). Zostały one kupione ze środków Gminnego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Uczestnicy akcji będą porządkować parki, skwery, zieleńce, obszary leśne i rekreacyjne. Przewiduje się również sprzątanie bardzo zanieczyszczonego starego koryta Kłodnicy (rejon ciepłociągu), terenów lotniska Aeroklubu Gliwickiego, cmentarzy oraz otoczenia stadionu sportowego w dzielnicy akademickiej. Worki ze śmieciami trafią na wysypisko komunalne przy ul. Rybnickiej. (luz)
Informacje : Irena Kielar, Wydział Środowiska UM, tel. 032-231-83-27
asik - Sro Mar 29, 2006 08:49
przyda się taka akcja bo w chwili obecnej Gliwice wyglądają koszmarnie.
kobi - Sro Mar 29, 2006 09:03
asik napisał/a: | w chwili obecnej Gliwice wyglądają koszmarnie |
A dlaczego tak wyglądają? Przecież ta cała akcja to jedna wielka ściama. Niewiele pomoże, właściwie to nic nie da. Pierwszą rzeczą jaka mi się rzuciła w oczy po przeprowadzce do Gliwic jest to, że tutaj NIE MA koszy na śmieci :!: Cholera mnie bierze gdy idąc przez miasto nie mam gdzie wyrzucić papierka czy też ogryzka :kwasny: O wiele taniej by było postawić kubełki niż sprzątać :kwasny: Ale po co? :kwasny:
Frycek - Sro Mar 29, 2006 10:02
Dlaczego mamy sprzatac lotnisko..przeciez od tego maja oni swoich ludzi.
Faktycznie w Gliwicach trafic na jakis kosz to ...... :mad:
Akcja ta organizowana jest co roku -glownie przez szkoly,czyli zmuszanie ludzi do sprzatania....moze pomoze a moze nie,ale pamietam swoje takie wypady..jedni sprzatali a jedni sobie chodzili tu i tam,albo siedzieli...
Piotrulek - Sro Mar 29, 2006 14:12
Frycek napisał/a: | Zamówiono 6 tysięcy worków foliowych na śmieci i odpadki (każdy o pojemności 120 litrów). |
jeśli te worki beda odbierane tak jak te z zeszlorocznymi liśćmi,ktore do dzisiaj leżąw parkach i na niejktorych skwerach to akcja jak zwykle będzie niewypalem,tylko te biedna dzieciaki narobią się jak glupie...
asik napisał/a: | przyda się taka akcja bo w chwili obecnej Gliwice wyglądają koszmarnie |
tak tego czego nie zrobi MPUs za pienia dze to zrobią "głupie"dzieciaki za darmo
MajkeL - Sro Mar 29, 2006 14:14
Byłoby mniej tego typu akcji gdyby ludzie mieliby odrobinę kultury i wyrzucali śmieci do kosza (może jest ich mało, ale są - aktualnie pojawiły się nowe kosze wokoło Politechnik), a nie pod nogi.......Wszystko się uwidacznia po zimie, gdy na poboczach zbierają się śmieci z całej zimy, wczesniej przysypane śniegiem. :kwasny:
Major - Sro Mar 29, 2006 14:21
Było by też mniej roboty gdyby nie banda debili, która nagminnie pali i przewraca śmietniki. Dlatego tylko można znaleść je na ul. Zwycięstwa, bo tam dość jasno, ruchliwice i troche policji jeździ.
ziutek997 - Sro Mar 29, 2006 14:33
Nawet tysiące koszy na śmieci i takie akcje nie pomogą dopuki nie zmeni się mentalność poslskiego społeczeństwa... Po co wymawiać się brakiem koszy na śmieci... wystarczy przystanąć na moment na przystanku autobusowm.. pomimo że tam zawsze znajduje sie kilka śmietnków ludzie wyrzucają papierki bilety niedopałki pod nogi... kierowca jadąc samochodem wyrzuca śmieci przez okno... jakie to normalne... poprostu codzienność...
trunks - Sro Mar 29, 2006 14:38
pamietam jak w podstawówce byłem to chodzilismy zawsze do parku smieci zbierac. Było fajnie, a przy okazji mozna bylo pozbierac jakies grzyby :oczami:
kobi - Sro Mar 29, 2006 14:48
ziutek997 napisał/a: | takie akcje nie pomogą dopuki nie zmeni się mentalność poslskiego społeczeństwa |
To nie ma nic do rzeczy. Miałem przyjemność mieszkać w innych miastach - polskich :P Ludzie są tacy sami jak tutaj - nie trzeba zmieniać ich mentalności, ale nawyki :P A jak to zrobić? Postawić kosze to się sami nauczą :P
ziutek997 napisał/a: | wystarczy przystanąć na moment na przystanku autobusowm.. pomimo że tam zawsze znajduje sie kilka śmietnków |
Bzdura! Większość przystanków nie ma koszy :kwasny:
ziutek997 napisał/a: | ludzie wyrzucają papierki bilety niedopałki pod nogi. |
To wynika z powyższego: mała ilość koszy -> nauczyli się rzucać gdziekolwiek -> ignorują te nieliczne kosze, które już są...
ziutek997 - Sro Mar 29, 2006 15:09
kobi który przystanek nie ma kosza na śmieci ?? ??
A Polacy jacy są tacy są... nie dbają prawie o nic.. no może o czubek własnego nosa i marudzą :P
Smieci są nawet tam gdzie są kosze... Plac Piastów wygląda okropnie :P cały w niedopałkach puszkach papierach.. a jest sprzątany każdej nocy :P fuj!!!!
kobi - Sro Mar 29, 2006 15:30
ziutek997 napisał/a: | który przystanek nie ma kosza na śmieci ?? ?? |
Chociażby na wspomnianym przez Ciebie pl. Piastów...
ziutek997 napisał/a: | A Polacy jacy są tacy są... nie dbają prawie o nic.. |
Dbają. Przejedź się do Wrocka lub Lubina. Tam kosze spotkasz co kilka metrów a ludzie prawie wcale nie śmiecą.
ziutek997 - Sro Mar 29, 2006 15:43
kobi no to ciekawe.. powiedz na którym przystanku na p.p nie ma kosza ?? :P mam nadzieję że to był żart... ja z autobusów korzystam kilka razy dziennie i kożystam z 4 różnych przystanków na p.p. na wszytskich jest conajmnej jeden pojemnik. Często jak wracam wieczorem spotykam panów którzy zajmują się sprzątaniem przystanków. Kosze na przystankach nie mają nic wspólnego z tymi na uli cach. Kto inny za nie odpowiada.
Nie wiem może któryś przysanek nie ma kosza... ale nie spotkałem się nawet jeśli stoji sam supek to jest do niego przymocowany pojemnik.
Morqana - Sro Mar 29, 2006 15:51
Nie no, to prawda, na kazdym przystanku jest smietnik, chyba, ze jakas wioska nio to ...watpie ;/ To prawda, Pl.Piastow wyglada okropnie, a co noc jest sprzatany, ale co to da, jak wszyscy nie zadbamy, to kto zrobi to dla nas.A teraz wszyscy sa wygodni i leja na to, gdzie rzucaja smieci i taka jest prawda
Major - Sro Mar 29, 2006 15:59
Szczerze mówiąc to ja mam wyrzuty sumienia jak mi papierek przypadkiem poleci w dal, gumy do rzucia też nie wyrzucam w trawe, chyba że nie ma już kosza, a ja nie mam jej do czego wsadzić.
Takie podejście trzeba wyuczać, w szkołach w domowym wychowaniu. W przeciwnym wypadku ludzie nic sobie z tego nie robią. niestety.
ziutek997 - Sro Mar 29, 2006 16:04
Mnie nieraz korci aby komuś zrobić wstyd i zwrócić uwage np. na przystanku.. ale po co.. jesteśmy w Polsce...
Major - Sro Mar 29, 2006 16:05
Zdarzyło mi sie zwrócić uwage komuś za wyrzucanie śmieci na ulice. Jedni spojżą na Ciebie spod byka i papierek zostawią, ale są tacy co zaczerwienieni podnoszą i wyrzucają.
kobi - Sro Mar 29, 2006 18:45
ziutek997 napisał/a: | no to ciekawe.. powiedz na którym przystanku na p.p nie ma kosza ?? |
Na tramwajowym w kierunku Wójtowej Wsi :P
Piotrulek - Sro Mar 29, 2006 20:54
Ale zmieniamy temat.Mowimy o sprzątaniu świata,a nie czepaimy się poszczególnych przystanków i ich śmietnikow...mówimy o wykorzystywaniu dzieci do sprzątania tego co nasyfili dorośli,a polemiki na temat,gdzie jest hasiok,a gdzie go nie ma to inny temat...tylko przypominam... :cisza: :cisza: :cisza: :cisza:
kobi - Sro Mar 29, 2006 21:56
Piotrulek, nie przesadzaj, wszystko jest na temat...
kisia - Sro Mar 29, 2006 22:54
Piotrulek napisał/a: | Mowimy o sprzątaniu świata |
ale Gliwice to cześć świata, to nasz świat w nim żyjemy to dlaczego mamy o tym nie mówić. kobi napisał/a: | nie trzeba zmieniać ich mentalności, ale nawyki |
i własnie dlatego dzieci sprzątają, aby wpoić im już za młodu gdzie powinny wylądowac śmieci "Czym skorupka za młodu nasiąknie...." Jak nie ma kosza można papierek włożyć do kieszeni, a nie wyrzucać pod nogi.
Ja nie mam nic przeciwko temu by moje dzieci "sprzatały świat" :)
p4cz3k - Sro Mar 29, 2006 23:08
a ja powiem tak...idac ulica zwyciestwa...w sumie glowna ulica miasta...jest raptem kilka koszy na smieci...owszem na przestankach sa kosze na smieci...ale nie przeszkadza to w wywalaniu papierkow na ulice...
z jednej strony klania sie mentalnosc...a z drugiej ilosc sprzatajacych...
ogolnie to tragedia...smememu zdaza mi sie czasem wywalic niedopalek papierosa w okolicach studzienki sciekowej gdyz poporstu nie ma gdzie wywalic ...
co do akcji sprzatania...pewnie moj brat (sp. 27) bedzie sprzatal lasy starogliwickie...i bardzo dobrze...
co do politechniki...to tam kosze nie sa stawiane przez um...tylko przez poitechnike :)
podsumowujac...jesli nie wiadomo o co chodzi (np w tym temacie o smieci i poazadek) to chodzi o kase...:-/
trunks - Sro Mar 29, 2006 23:52
tak jak napisałakisia, dzieciakom tylko na dobre to wyjdzie, trzeba im wpajac ekologie...
Dorothea - Czw Mar 30, 2006 00:13
a moje dziecko prawdopodobnie bedzie sprzatało Brynek
kisia - Czw Mar 30, 2006 00:19
Dorothea napisał/a: | Brynek |
:?: :zdziwko:
Dorothea - Czw Mar 30, 2006 00:21
Tak Kisiu Brynek, juz w tamtym roku tam byli, wysprzątali cały las :D
asik - Czw Mar 30, 2006 09:53
może napiszemy jakąś petycję do władz naszego miasta żeby umieścili więcej koszy na terenie naszego pięknego miasta?:)
staniol - Czw Mar 30, 2006 10:48
kobi napisał/a: | Chociażby na wspomnianym przez Ciebie pl. Piastów... |
Przystanek w strone os Warynskiego - trzy kosze dokola ;] wiec juz wiecie gdzie sie podzialy te z innych przystankow
Poza tym mysle ze bardziej zasmiecone sa poboczne dzielnice gliwic. Na mojej ulicy jest jeden kosz, z przerdzewialym dnem, i i tak wszystkie smieci laduja na ziemi. Nikt go nie oproznia (chyba sie skonczyl kontrakt :P ) Oczywiscie sa jeszcze kontenery, ale komu by sie chcialo podchodzic do kontenera zeby wyrzucic jeden papierek?
frohike - Czw Mar 30, 2006 13:07
a moze urzadzimy forumowe sprzatanie :)
skasujemy kilka tematow itp :P
ziutek997 - Czw Mar 30, 2006 14:17
kobi napisał/a: | Na tramwajowym w kierunku Wójtowej Wsi |
na placu Piastów nie ma przystanku tramwajowego... czy my napewno mówimy o tym samym mieście ??
kobi - Czw Mar 30, 2006 14:27
ziutek997, oczywiście, że o tym samym mieście. Przejdź się kilkanaście metrów wzdłuż torów to znajdziesz przystanek BEZ kosza :P
Gmeras - Czw Mar 30, 2006 15:32
moze chodzi ci o dworzec pkp przystanek tramwajowy
ale widze ze miasto zainwestowało w pare koszy na smieci nie da sie nie zauwazyc :]
nawet na psie odchody sa :P
tylko ile wytrzymaja ? ;]
Major - Czw Mar 30, 2006 23:14
Tak naprawde to dużo śmietników zniknęło po tej zimie. Nie wiem dlaczego na przystanku na moim osiedlu gdzie zawsze były conajmniej dwa śmietniki, obecnie nie ma żadnego i śmieci leżą na całej długości i szerokości przystanku. :/
bartek - Pon Kwi 03, 2006 23:06
je jednak rowniez twierdze ze syf w miescie to kwestia mentalnosci no i nawykow.inna sprawa ze rzeczywiscie w niektorym miejscach nie ma koszy na smieci-jednak mysle ze dla kulturalnego czlowieka nawet to nie bedzie powodem aby smieci wyrzucic gdzies indziej..
bartek - Pon Kwi 03, 2006 23:11
a moze rzeczywiscie kiedys zamiast siedziec na tylkach i dyskutowac,wzielibysmy sprawy w swoje rece i zrobili taka forumowa akcje sprzatania gliwic..?mysle ze bylaby to fajna okazja aby sie poznac i zintegrowac a przy okazji zrobic cos pozytecznego-nie zwalajmy wszystkiego na dzieciaki ktore w wiekszosci i tak maja zlewke na tego typu akcje,he...
Krzysio - Pon Kwi 03, 2006 23:16
bartek napisał/a: | mysle ze bylaby to fajna okazja aby sie poznac i zintegrowac |
sa lepsze sposoby :hyhy:
bartek - Pon Kwi 03, 2006 23:18
ale tu wlasnie chodzi o zrobienie przy okazji czegos pozytecznego :)
Krzysio - Pon Kwi 03, 2006 23:27
no niby tak :| tylko zastanawiam sie czy bysmy dali rade cale miasto posprzatac :D
vdt - Wto Kwi 04, 2006 18:17
chcieć to móc ale wiecie, znam historię jak w takim dniu jeden belfer wziął uczniów na akcję, poszli na jakieś podwórko i przełożyli do swoich worków śmiecie z kontenerów po czym poszli do parku i ... pili. To była szkoła średnia. Niżej,w podstawówce podobna była akcja ale tam rozgrywało się to tak, że był jakiś konkurs kto więcej.... i nauczyciel zarządził wrzucanie siana, liści, gałęzi do woró i przysypać śmiećmi z kontenera. oczywiście szybko się to rozniosło... Więc gdzie tu restekpa, kultura i w ogóle zainteresowanie? Ale to tylko takie dwa przykłady, bo to na szczęscie (chyba) tylko mniejszość
Piotrulek - Wto Kwi 04, 2006 20:37
bartek napisał/a: | ale tu wlasnie chodzi o zrobienie przy okazji czegos pozytecznego |
na każdym forumowym spotkaniu robimy coś pożytecznego np.wspomagamy polski przemysł piwowarski poprzez zakup tego zlocistego płynu w sporych ilościach,czy to nie jest pożyteczne???natomiast sprzątanie pozostawmy odpowiednim służbom...
Gmeras - Wto Kwi 04, 2006 20:59
jutro niby mamy isc sprzatac ale ja ide na spacer :D oby była ładna i przyjemna pogoda :D
kobi - Wto Kwi 04, 2006 21:04
Może zacznijmy sprzątanie świata od swojego mieszkanka ;)
Kto mi umyje okna? :niepewny:
Piotrulek - Wto Kwi 04, 2006 21:07
kobi napisał/a: | zacznijmy sprzątanie świata od swojego mieszkanka |
i po posprzątaniu wszystkie śmieci wyrzućmy przez okno na podworko,żeby dzieci mialy co sprzątać... :D :D :D ;) ;) ;)
kisia - Wto Kwi 04, 2006 22:49
kobi napisał/a: | Kto mi umyje okna? |
okna :?: przecież Ty masz jedno okno :P
kobi - Wto Kwi 04, 2006 22:52
Ale za to duuuże :P
Krzysio - Sro Kwi 05, 2006 00:19
nie, no kazde okno ma dwie strony :p tak wiec kobi ma do umycia dwa okna :P
Piotrulek napisał/a: | żeby dzieci mialy co sprzątać... :D :D :D ;) ;) ;) |
:rotfl:
swoja droga jesli chcecie zobaczyc duza gore smieci to zapraszam pod moj blok, jeden blokowy smietnik a cale osiedle tam wrzuca bo kazdy ma tam najblizej :/ i tak od kilku dni sie przesypuje, dzis to juz na parkig gorka sie wysypala, a z tego co wiem to w pon zbieraja dopiero smieci wiec jeszcze prawi tydzien sobie tam to wszystko polezy :|
Dorothea - Sro Kwi 05, 2006 00:23
Bzyki napisał/a: | tydzien sobie tam to wszystko polezy |
dobrze,ze jeszcze nie jest tak ciepło bo by sie wszystko rozpełzło :przestraszony:
A widzieliscie moze ta brame koło przystanku 259?
Tam zawsze tabuny smieci lezą, jeszcze nigdy tam nie było pusto i czysto,a smrod taki ,ze nie da sie przejsc(o Sosnice mi chodzi oczywiscie)
Krzysio - Sro Kwi 05, 2006 00:25
Dorothea napisał/a: | A widzieliscie moze ta brame koło przystanku 259? |
Dorothea, jej nie trzeba widziec, ja czuc :rotfl: smierdzi ze ho ho :|
Dorothea - Sro Kwi 05, 2006 00:26
własnie to napisałam
Dziwi mnie tylko jak Ci ludzie moga tam mieszkac?????
staniol - Czw Kwi 06, 2006 02:21
kobi napisał/a: | Przejdź się kilkanaście metrów wzdłuż torów to znajdziesz przystanek BEZ kosza |
Sorx ze wracam do tego posta, ale bylem na tym przystanku przedwczoraj i sa tam az 2 kosze :D no chyba ze postanowiles jednak posprzatac Gliwice i sam przeniosles te kosze ;-)
kobi - Czw Kwi 06, 2006 08:59
staniol napisał/a: | Sorx ze wracam do tego posta, ale bylem na tym przystanku przedwczoraj i sa tam az 2 kosze |
No chyba, że postawili ;) Dziś rano nie zwróciłem uwagi bo się śpieszyłem i szybko tamtędy przejechałem ;)
kisia - Nie Kwi 09, 2006 02:25
Frycek napisał/a: | Wielkie porządki w Gliwicach zaplanowano w tym roku na pierwszy tydzień przyszłego miesiąca (4-6 kwietnia) |
jakos w szkołach moich dzieci nic nie mówili o tym, dziwne :niepewny:
Morqana - Nie Kwi 09, 2006 13:40
Bzyki napisał/a: | tylko zastanawiam sie czy bysmy dali rade cale miasto posprzatac |
Tia, zapewne, a myslisz ze co w nas sily nei ma?? ;>Hehe po prostu nie potrafie sobie tego wyobrazic buahaha ;) :)
Gmeras - Pon Kwi 10, 2006 15:59
Ok. 6 tysięcy osób, głównie uczennic i uczniów gliwickich szkół, wzięło udział w ubiegłotygodniowej akcji ekologicznej „CLEAN UP THE WORLD” na terenie miasta. Była to już trzynasta edycja dorocznego „Sprzątania świata” (od 4 do 6 kwietnia). Porządkowano głównie parki, skwery, zieleńce, obszary leśne i rekreacyjne. Usuwano śmieci z terenów położonych wokół budynków szkolnych. Koordynatorem akcji był – jak co roku - Wydział Środowiska Urzędu Miejskiego. Wczesnowiosenna aura („Kwiecień-plecień wciąż przeplata, trochę zimy, trochę lata”) pokrzyżowała nieco szyki organizatorom przedsięwzięcia. - Mimo tych niedogodności zebrano w całym mieście od wtorku do czwartku ponad 20 ton śmieci i odpadków. W niektórych dzielnicach sprzątali również dorośli, którzy spontanicznie przyłączyli się do działań młodzieży – informuje Irena Kielar z Wydziału Środowiska UM. Kilka tysięcy worków ze śmieciami trafiło na wysypisko komunalne przy ul. Rybnickiej.
Morqana - Pon Kwi 10, 2006 17:26
Hehe, u nas nie bylo tego, ale braciszek wierne sprzatal ;) ;]
~pAaAuLiNeK~ - Sro Kwi 12, 2006 12:38
Jakos dziwnym trafem w tym roku nic nie sprzatlismy :(
Morqana - Sro Kwi 12, 2006 12:42
Nio widzisz, paulinka nie ty jedna:]
kisia - Czw Kwi 13, 2006 00:20
no to ciekawe dlaczego nie we wszystkich szkołach była ta akcja.
Ponieważ moje dzieci w tej akcji nie uczestniczyły musze im zorganizować sprzątanie mieszkania przed świętami :evil: :D
madziar - Sob Kwi 29, 2006 09:31
no ja zaraz zaczne sprzatać...swoj wlasny świat ;)
Magdzik - Sob Kwi 29, 2006 09:47
A ja pokój...:/
|
|
|