| 

|   | 
								dupiate forum
  | 
								  | 

Dział Kulinarny - Dużo i tanio 

kaszanna - Pon Lut 20, 2006 11:50 Temat postu: Dużo i tanio Proszę o przepisy na dania proste, w ilościach dużych, no i żeby mi portfela zbytnio nie uszczupliło.

Moje przepisy już nudne się dla nas, żarłoków, zrobiły :)

Makaron w sosie śmietanowo-brokułowo-serowym 

Składniki: makaron (muszelki), brokuły (mogą być oczywiście mrożone), śmietana 30%, spora ilość potartego żółtego sera, czosnek - ilości nie podaję bo to zależy od ilości jedzących 

Wykonanie: gotujemy brokuły, w innym dużym garnku posmażamy czosnek, ilość sporą, chyba że ktoś nie lubi, nie dopuścić do zbrązowienia. Gdy brokuły się ugotują łyżką cedzakową odcedzamy i wrzucamy do garnka z czosnkiem i robimy papkę, zalewamy śmietanką. Gotujemy makaron w tej samej wodzie gdzie były brokuły. W międzyczasie zajmujemy się serem żółtym, trzemy na tarce, z tej drobnej strony. Gotowy makaron wrzucamy do naszego garnka z brokułami, potem ser żółty i na małym ogniu podgrzewamy, ciągle mieszając. Można dodać jakieś przyprawy, vegetę na przykład, no i sól ale po skosztowaniu bo niektóre gatunki sera są słone.
												 asik - Pon Lut 20, 2006 11:56

| kaszanna napisał/a: | 	 		  | Makaron w sosie śmietanowo-brokułowo-serowym | 	  

robi prażyk i jest pychotka:)
												 Dorothea - Pon Lut 20, 2006 16:35
  kaszanna, no czekałam na taki temat, własnie w sobote miałam zaproponowac aby taki zrobic, ale pozniej oczywiscie zapomniałam , bo Roman mi w głowie namieszał hihihihihih :rotfl:
												 Piotrulek - Pon Lut 20, 2006 16:54
  Wiadro ziemniaków z cebulą i mala beczka kefiru - dużo i tanio
												 Dana - Pon Lut 20, 2006 22:12
  -pieczarki +cebula >na patelnie 

-napiec naleśników 

naleśnik na to pieczarki z patelni potrzeć na to ser ,odrobine zawinąć - do piecyka na momęcik lub jeśli na szybko do mikroveli na sekunde 

tanie -szybkie -smaczne ,mozna tym nakarmić wiele przychodzacych na obiad  :D
												 Gmeras - Pon Lut 20, 2006 22:22
  kupic 3 kilo ziemniaków i zrobic z tego frytki :D
												 manexxl - Wto Lut 21, 2006 00:11
  Dużo, tanio TESCO!!!!
												 kaszanna - Wto Lut 21, 2006 07:35
  Aaa, bo zapomniałam dodać - nic z ziemniakami bo kto by takie ilości obierał  :P
												 Krzysio - Wto Lut 21, 2006 09:57
  hmm duzo i tanio ? kilogram frytek :P
												 asik - Wto Lut 21, 2006 10:44
  Gmeras, będzie na ochotnika kaszanie, obierał ziemniaczki:)
												 Gmeras - Wto Lut 21, 2006 17:20

| asik napisał/a: | 	 		  | Gmeras, będzie na ochotnika kaszanie, obierał ziemniaczki:) | 	  yyy ja nic ne zadeklarowałem nie wrabiaj mnie ;)

ale kiedys obrałem ok15 kilo w 4 godziny ;)
												 asik - Sro Lut 22, 2006 13:08
  Gmerasik, to praktykę już masz:)

szybko ci pójdzie:)
												 Gmeras - Sro Lut 22, 2006 15:25
  jednak to nie jest moim hobby :D

| 

|  

|