dupiate forum

Nasze miasto - RADIOWOZY DLA POLICJI

Frycek - Wto Sty 24, 2006 20:25
Temat postu: RADIOWOZY DLA POLICJI
We wtorek, 24 stycznia, prezydent Gliwic przekaże Komendzie Miejskiej Policji 6 nowych radiowozów – trzy samochody „PEUGEOT” typu „Partner” oraz trzy pojazdy marki „SKODA OCTAVIA”. ?ączna wartość aut wynosi 262.785 zł. – Ze środków budżetu miejskiego Gliwic przeznaczono na ten cel 150 tysięcy zł – informuje Janusz Adam Siejko, zastępca skarbnika miasta. Przekazanie radiowozów odbędzie się na terenie Komendy Miejskiej Policji przy ul. Powstańców Warszawy (początek uroczystości – godz. 15.00). (luz)

Informacje : Marek Jarzębowski, rzecznik prasowy UM, tel. 032-239-12-89
24 stycznia 2006

Szamanka - Wto Sty 24, 2006 21:33

Miejmy nadzieje, ze te autka nie beda tylko na pokaz.....
Dorotka - Sro Sty 25, 2006 08:19

Szamanka napisał/a:
ze te autka nie beda tylko na pokaz.....

z całą pewnością nie będą, jeżdżą już po Gliwicach od dwóch tygodni chyba, peugeocików jeszcze nie widziałam ale jedną skodiczką już miałam okazję się dwa czy trzy razy przejechać - bardzo zacny - mimo że nie lubię knedli ;)

wolf - Sro Sty 25, 2006 08:36

Tak dzis widzialem jeden z tych samochodow, co z tego ze po moim zgloszeniu ze złodzieje sie kreca oni przyjechali po 30 minutach.Skandal i oni chca zwalczyc przestepczosc :wsciekly:
Dorothea - Sro Sty 25, 2006 11:16

wolf, moze im nie chciało odpalic(mroz i te sprawy) :D
wolf - Sro Sty 25, 2006 11:20

Ja juz kiedys cos sobie ubzduralem ze jak wygram w totka to im kupie malucha hehe takie 130 konny , to napewno dojada w 10 minut, bo tak jak oni przyjechali to ja cale miasto przejade kilka razy. :dobani:
Dorotka - Sro Sty 25, 2006 11:53

taaaa, bo właśnie w całych Gliwicach mieszka tylko jeden człowiek (czatujący po nocach pod oknem), na którego każde zawołanie wszyscy gliniarze, strażnicy, strażacy i kto żyw powinni się zjawić natychmiast :rotfl: może Cię juz znają i daltego sie nie spieszyli ;) czy Ty facet byłeś z czegokolwiek, kiedykolwiek zadowolony, bo jakoś z Twoich postów wynika że kompletnie nic Ci się nie podoba :dobani:
wolf - Sro Sty 25, 2006 11:56

Policja jak i wojsko powinno jak w zegarku chodzic, jak kogos beda mordowac to co przyjada po pol godzinnie, ja sie zastanawiam czy ty zawsze tak poztywnie bedziesz patrzec jak ci zwinna samochod rob narobia szkod, zdaje mi sie ze nawet nie wiesz ile trzeba spraw potem po wlamaniu zalatwiac i po kradziezy.
I nie czatuje pod oknem tylko jak alarm wyje to sie wstaje odruchowo, ale w polsce jest wiecej takich ludzi jak ty co maja wdupie ze alarm wyje i potem jest tzw znieczulica narodowa. Biją kogos to sie udaje ,nie widze tego nie moja sprawa.

Mam mniej lat od ciebie ale widze ze stoje bardziej twardo na ziemi niz ty :wsciekly:

Dorotka - Sro Sty 25, 2006 12:03

masz mniej lat ode mnie a już jesteś takim MALKONTENTEM :dobani: buczysz cały zcas i marudzisz na zmianę ...... ale widac i takie.... osobowości muszą łazić po tym świecie :zdziwko:
ciekawe czy gdziekolwiek na forum umieściłeś chociaż jeden wpis okraszony inną emotką niż zniesmaczony, do bani, wściekły, zdegustowany itp.

wolf - Sro Sty 25, 2006 12:08

Mam swoje forum i jakos nikt mojego zdania nie podwarza,mowie co mysle a tobie to wcale nie musi sie podobac, widocznie prawda ciebie boli.
madziar - Sro Sty 25, 2006 12:12

Myśle że wolf ma dużo racji. Niestety nasza policja nie ma pieniedzy nawet na benzynę (sama widzialam zbiórkę po 3 zł wsrod pracownikow policji na benzyne, zeby na akcje jechac). Nie maja komputerów. A kupuje sie takie auta. Tylko skad oni wezma na paliwo do nich. Sama mialam kradzież malucha i 3 wlamania do samochodu i czekalam na policje ponad godzine. Wiesz faktycznie reakcja policji w przypadku zgloszenia wlamania czy napadu powinna byc szybsza. Poza tym my jako sąsiedzi nie interesujemy się tym, że czyjs alarm wyje (bo po co), albo że ktoś krzyczy (bo nie moja sprawa). Może jakby było wiecej takich osób jak wolf to policja mialaby mniej roboty i lepsze wyniki, a my czulibyśmy się bezpieczniej :)
Dorothea - Sro Sty 25, 2006 12:15

Dorotka, wolf, czuje sie poprostu urazony,ze smiałas nie zgodzic sie z Jego zdaniem, to trafiło w Jego męską godnosc...
Och Ci faceci

Dorotka - Sro Sty 25, 2006 12:19

wolf, tak też właśnie - TWOJA prawda mnie boli - ja się tam cieszę, że w końcu ktoś kto nie musi tego robić pomaga gliniarzom, remontuje im komendę, kupuje sprzęt i auta. Ale dla Ciebie nawet ten temat jest powodem do buczenia :dobani: Na Twoim forum nikt Twojego zdania nie podwarza.....wow, no poprostu powalił mnie z nóg ten argument. Może za bardzo się do tego przyzwyczaiłeś, że na Twoim forum wszyscy uwielbiają Twoje marudzenie. A mnie się to nie podoba i nie musi - to jedyna kwestia w której się zgadzamy.
wolf - Sro Sty 25, 2006 12:25

Dziewczyno wogole mnie nieznasz wiec nie wypowiadaj sie jaki jestem.
Dorothea - Sro Sty 25, 2006 12:32

Kochani :cisza:

wolf, chyba nie wchodzimy na forum aby sie kłocic, prawda???

:offtopic:

Kazdy ma prawo wypowiedziec własne zdanie

wolf - Sro Sty 25, 2006 12:37

Nie wchodze na forum sie kłocic tylko dorotka zawsze ma jakies ale do moich wypowiedzi, ja niemoge wyrazic swojego zdania, opini.Starsznie sie jej boje :rotfl:
A tu zonk bo pisze co mysle i nic jej do tego. :cool:

Dorothea - Sro Sty 25, 2006 12:43

wolf, dobrze, juz to wiemy, teraz prosze wrocmy do tematu o radiowozach :D
Mariusz - Sro Sty 25, 2006 14:42

madziar napisał/a:
sama widzialam zbiórkę po 3 zł wsrod pracownikow policji na benzyne, zeby na akcje jechac). Nie maja komputerów. A kupuje sie takie auta. Tylko skad oni wezma na paliwo do nich.

Jakie bzdury ... napewno nie było to w Gliwicach. Nie mają komputerów ? A widziałaś dyżurkę na KMP w Gliwicach ?
A gdzie niby tą zrzutkę na paliwo widziałaś, co ?

Mariusz - Sro Sty 25, 2006 14:45

wolf napisał/a:
Nie wchodze na forum sie kłocic tylko dorotka zawsze ma jakies ale do moich wypowiedzi, ja niemoge wyrazic swojego zdania, opini.Starsznie sie jej boje :rotfl:
A tu zonk bo pisze co mysle i nic jej do tego. :cool:

Bo Dorotka ma rację. Mnie też się "coś" dzieje jak czytam takie głupoty. Chłopie, Ty nic nie wiesz o pracy policjantów, a takie herezje wygłaszasz !
Ja rozumiem, że jesteś nowy na forum i chcesz zabłysnąć, ale ten temat to nie "Wychwalarnia", ani "Narzekalnia" !

Piotrulek - Sro Sty 25, 2006 15:30

Przypominam wszystkim uczetsnikom tej jalowej dyskusji,że mowimy tu o darowiźnie radiowozow...i niczym więcej... :cisza: :cisza: :cisza: :wsciekly: :wsciekly: :wsciekly:
wolf - Sro Sty 25, 2006 18:14

Sory Panie Moderatorze, male słoweczko, komuna juz dawno mineła wiec jakby co po niektorzy zapomnieli mam prawo wyrazic swoje zdanie :P
Mariusz - Sro Sty 25, 2006 18:31

Ale sensownie, sensownie i oparte na faktach.
wolf - Sro Sty 25, 2006 18:34

Chcesz zemna podyskutowac zapraszam na GG, wiadosmosc zostawilem na gg twoim
Piotrulek - Sro Sty 25, 2006 18:47

wolf napisał/a:
male słoweczko, komuna juz dawno mineła wiec jakby co po niektorzy zapomnieli mam prawo wyrazic swoje zdanie

zwracam uwagę tylko o czym rozmawiamy w tym wlasnie temacie i proszę się podporządkować...pozostale opinie proszę wyrażać w przypisanych im tematach...to chyba proste i komuna nie ma z tym nic wspólnego...

wolf - Sro Sty 25, 2006 18:49

Po to jestes moderatorem ze jak post schodzi z tematu to sie kasuje :zdziwko:
Dorotka - Sro Sty 25, 2006 18:54

wolf napisał/a:
Po to jestes moderatorem ze jak post schodzi z tematu to sie kasuje

uwierzcie mu - on ma swoje forum - encyklopedie britanice nie używaną oddał w dobre ręce - bo wie wszystko :rotfl:

wolf - Sro Sty 25, 2006 18:56

:spi: jak czytam twoje odpowiedzi
Szamanka - Sro Sty 25, 2006 18:58

Prosze Was...wiecej kultury...a zale wyrzucac sobie na pw.
madziar - Sro Sty 25, 2006 21:19

Mariusz napisał/a:
madziar napisał/a:
sama widzialam zbiórkę po 3 zł wsrod pracownikow policji na benzyne, zeby na akcje jechac). Nie maja komputerów. A kupuje sie takie auta. Tylko skad oni wezma na paliwo do nich.

Jakie bzdury ... napewno nie było to w Gliwicach. Nie mają komputerów ? A widziałaś dyżurkę na KMP w Gliwicach ?
A gdzie niby tą zrzutkę na paliwo widziałaś, co ?

otóż na warszawskiej widziałam jak miałam włamanie do samochodu i próbę kradzieży. Widziałam jak Policjant zbierał kase na paliwo. A sam Policjant prowadzący moją sprawę powiedział ze ten komputer to przyniosł z domu, bo inaczej to nie miałby na czym pracować. Na komisariacie koło politechniki widziałam sypiące się szafy i fotele (pracownicy przynieśli z domu, żeby było na czym usiąść). Napomknę, że byłam tam gdy skradziono mi tablice. Wcale nie traktuję tego jako zarzut wobec policji, ale pokazuję jak wiele jest potrzeb w POLICJI.

Dorotka - Sro Sty 25, 2006 21:28

i dlatego właśnie jak samorząd - który nie ma takiego obowiązku - pomaga policji, kupuje za kasę Miasta radiowozy, sprzęt, robi remonty i wyposarza komisariaty - to zamiast to pochwalac, robi się w temacie o tym taka jazda? ludzie przecież to chyba dobrze, że ktoś kto nie musi daruje coś gliniarzom żebyśmy wszyscy byli bezpieczniejsi i robi to (po kluczeniu w przepisach bo oficjalnie komendzie kasy przekazać nie wolno) tak jak może
wolf - Sro Sty 25, 2006 22:15

Dorotka a kto powiedzial ze zle ze samochody kupili. Ty krecisz jak i Mariusz jakos gubicie sie juz wtym co piszecie. :P
Panie moderatorze zamknij pan ten temat hehe

Piotrulek - Sro Sty 25, 2006 22:25

wolf napisał/a:
Po to jestes moderatorem ze jak post schodzi z tematu to sie kasuje

to musialbym 90 % twoich postow usunąć ,w każdym dziale w ktorym piszesz to twoje posty są nie na temat,jeśli chcesz to mogę to uczynić w każdej chwili...nie prowokuj ,tylko zastosuj się do wymogow tego forum...i powiem tyle mam cię na celowniku...

Major - Sro Sty 25, 2006 23:53

Napisze krótko, bo miałem dużo napisane, ale przez przypadek wszystko mi poszło w cholere.
Dorotko, nie podobają mi się Twoje wrzuty na wolfa, tylko dlatego, że wyraził swoje zdanie o policji i o tym, że lepiej byłoby przeznaczyć te pieniądze na coś innego. Kolejny raz twierdzisz, że skoro ktoś jest młodszy to nie ma prawa wypowiedzenia się na jakiś temat.
Dorothea napisał/a:
Dorotka, wolf, czuje sie poprostu urazony,ze smiałas nie zgodzic sie z Jego zdaniem, to trafiło w Jego męską godnosc...
Och Ci faceci

To nic nie ma wspolnego z dumą! Wyrazenie swoich opinii nie jest niczym złym, więc jak ktoś może zarzucać komuś to że się w tej kwestii myli.

Co do tematu. Jestem także zdania, że tak wysoką kwote powinno się przeznaczyć na coś innego. Radiowozów w Gliwicach nie jest tak mało. Przydałby się raczej sprawniejeszy i DZIA?AJ?CY monitoring, więcej patroli nie tylko na głównych ulicach miasta. Cóż z tego, że policja ma nowe auta skoro w większości przypadków jest tak, że oni sobie tylko jeżdżą w kółko i nawet nie wychylą nosa po za kabine.

Mariusz ja wiem, że my nic o policji nie wiemy, bo w niej nie pracujemy, na ulicach jej pracy nie widać wiec powinnismy przestac dyskutowac o nich, ale czasem klapki z oczu trzeba zdjąć, żeby dostrzec wady i móc coś samemu na przyszłość naprawiać i próbować zmieniać.

darkenstein - Czw Sty 26, 2006 00:08

olewam to czym jezdzi policja wazne zeby brali lapowki bo na mandaty mnie nie stac :D
a zapomnialem dopisac mialem okazje blizszego kontaktu z policja gliwicka sa naprawde OK.

p4cz3k - Czw Sty 26, 2006 00:13

Major...uwazaj...mamy na forum..."przyszlego policjanta"...on wie wszystko najlepiej...oby nie skonczyl jak policjant z dowcpiow...
Dorotka - Czw Sty 26, 2006 07:32

Major - Wolf nie napisał, że te pieniądze możnaby przeznaczyć na coś innego. Nie wytknęłam mu wieku (o ile dobrze pamiętam to on zaczął pisać o wieku) tylko to że jest malkontentem - to drobna różnica. Może gdyby napisał konkretnie, tak jak Ty właśnie, że wolałby żeby te pieniądze były przeznaczone na to czy tamto a nie marudził i buczał jak zwykle to dyskusja potoczyłaby się w nieco innym kierunku - na przykład takim czy rzeczywiście potrzeba więcej radiowozów, czy więcej kamer czy czegoś jeszcze innego. Ale jeżeli jedynym argumentem w rozmowie są powykrzywiane emotki to wybacz....
a wracając do tematu - radiowozów a Glwiicach jest za mało, niestety - szczególnie tych nieoznakowanych, a trzy z przekazanych są właśnie takie. Monitoring z pewnością też jest potrzebny, ale gdyby gliniarze na interwencje związane z tym co zobaczą na obrazie z monitoringu biegali z buta to chyba nie miałoby większego sensu. Więcej patroli na ulicach też by się z pewnością przydało, ale tak się składa, że Miasto nie może finansować etatów dla policji - zrobiło więc to co mogło zrobić.

Dorotka - Czw Sty 26, 2006 07:39

Wolf - pytasz, kto powiedział że to źle że kupili radiowozy
madziar napisał/a:
Nie maja komputerów. A kupuje sie takie auta.

ja z pewnością nie ;)

Piotrulek - Czw Sty 26, 2006 09:40

Major napisał/a:
że wyraził swoje zdanie o policji i o tym, że lepiej byłoby przeznaczyć te pieniądze na coś innego

czasem warto zastanowić się co się mówi,tyczy się to w szczególności wolfa w jednym temacie pisze ,że nie potrzeba samochodów policji,a w innym(zatorze),że stoi za oknem patrzy jak mlodzi zlodzeje łupią auta i nie ma żadnej interewncji policji.Coś tu nie gra ,no nie??Zaznaczam ,że nie jestem adwokatem Dorotki,chyba,że mnie wynajmie...

darkenstein napisał/a:
olewam to czym jezdzi policja wazne zeby brali lapowki bo na mandaty mnie nie stac

Darku ,jak zwykle krotko i na temat... :super:

wolf - Czw Sty 26, 2006 10:46

Piotrulek ty mnie nawet nie wkurzaj wiesz, bo widze ze nawet nie rozumujesz moich wypowiedzi i ich nie czytasz dokladnie. Wiec powiem ci delitanie zejdz na ziemie.

Madziar ma racje, Dorotka byłas kiedys na komisarjacie bylym na Horsta bienka, bo ja bylem to bys zobaczyla jak policja wyglada, dobrze ze im dali nowe lokum do uzytku.
A nałacznosci tez bylem na komisarjacie i policjant na maszynie do pisania pisał raport.

Pozatym jak wy wiecie tyle o policji to moze wiecie jakie auta w rankingu najlpiej wyszly koszty amortyzacja nie zawodnosc, na przetargach???
Bo ja wiem VW najlpiej wypadlo, tylko od kulczyka nie chcieli sprowadzac, mial taniej od konkurencji wiec te francuskie radiowowzy bedziecie widziec jak dlugo pojezdza.

Pozatym popieram wypowiedzi Majora, masz umnie browca :hyhy:

Piotrulek - Czw Sty 26, 2006 13:13

wolf napisał/a:
Piotrulek ty mnie nawet nie wkurzaj wiesz, bo widze ze nawet nie rozumujesz moich wypowiedzi i ich nie czytasz dokladnie.

Delikatny z ciebie pańcio,to po pierwsze,a po drugie takie herezje jakie ty wypisujesz w tych postach to trudno w całości czytać,dlatego wyluzuj chlopie bo narobileś sporo zamieszania przez ostatnie kilka dni na forum...

Mariusz - Czw Sty 26, 2006 13:14

Wolf, Dorotka jednak wie o wiele wiele wiele wiele wiele więcej od Ciebie na temat Policji.

Skomentuje cały ten temat, całe te forum też ... jednym słowem - żenada.

madziar - Czw Sty 26, 2006 13:43

Panowie Piotrulek i Wolf to już niesmaczne, tyle powiem :kwasny:
Piotrulek - Czw Sty 26, 2006 13:44

madziar napisał/a:
Panowie Piotrulek i Wolf to już niesmaczne, tyle powiem

przepraszam,już wracam do smaku :padam:

wolf - Czw Sty 26, 2006 13:47

wow Panie moderatorze jestem pełen podziwu za skasowanie mojego posta :super:
Dorothea - Czw Sty 26, 2006 13:50

Major napisał/a:
To nic nie ma wspolnego z dumą!

Ja nic o dumie nie pisałam.....

Major - Czw Sty 26, 2006 15:16

Sorki za oftopic. Zacytowałem posta więc jest zrozumiale napisane o DUMIE i nie tej rosyjskiej. Ale to już nie ważne. Skończmy te spory..
Dorothea - Czw Sty 26, 2006 18:34

Major, jednak żle go przeczytałes ,zapewniam Cie
Major - Czw Sty 26, 2006 18:36

Dorothea napisał/a:
Och Ci faceci
Godność czy duma to chyba bez różnicy? Dla mnie to synonimy więc jednak dobrze przeczytałem.
Dorothea - Czw Sty 26, 2006 18:47

Major, długo jeszcze będziemy ciągneli te bezsensowne i nic nie wnoszace nowego spory???

Moze byc godnosc lub duma, naprawde nie mam dzis do tego siły.
Posty w tym temacie uwazam za najgorsze jakie znalazły sie do tej pory na forum.....
Spory i jeszcze raz spory, kazdy chce aby jego było na gorze.....
Tragedia poprostu :dobani:

Krzysio - Czw Sty 26, 2006 21:36

no popatrzcie jak radiowozy dla policji moga wywolac awanture :P co z tego wynika ? ;) lepiej zabrac policji radiowozy, przeciez i tak nie beda nimi jezdzic bo nie maja benzyny :dobani:
darkenstein - Czw Sty 26, 2006 22:21

policja jest potrzebna ktos musi pilnowac porzadku ale te <ciach> policja skarbowa albo komornicy powiniem <ciach> strzelic na miejscu ,dorzuce jescze ZUS i caly ten <ciach> rzad.

Edit by kobi - nie przeklinać :!:

Dorothea - Czw Sty 26, 2006 22:23

darkenstein, chyba Cie zaraz ktos przegoni hihihihihihi
Ale sie napuszyłes :D :rotfl:

darkenstein - Czw Sty 26, 2006 22:24

Dorothea, coraz bardziej mnie wkurzaja rzady w tym kraju:(
Dorothea - Czw Sty 26, 2006 22:26

darkenstein, dzisiaj widze bardzo Cie wkurzają :D
Dorotka - Czw Sty 26, 2006 22:27

Dorothea napisał/a:
darkenstein, chyba Cie zaraz ktos przegoni hihihihihihi

Dorotka, no co Ty - przecież to całkiem na temat.... radiowozów dla policji ;)

Dorothea - Czw Sty 26, 2006 22:28

Dorotka napisał/a:
no co Ty - przecież to całkiem na temat.... radiowozów dla policji

Mnie to gra i buczy, ale moze ktos wrazliwy sie znajdzie :D :rotfl:

Dorotka - Czw Sty 26, 2006 22:35

no pewnie i śmiem przypuszczać że nawet młoteczek pójdzie w ruch :rotfl:
Dorothea - Czw Sty 26, 2006 22:37

Dorotka, tak, tak to wiecej jak pewne :D :rotfl:
darkenstein - Czw Sty 26, 2006 22:43

dziewczyny mysle ze mnie rozumiecie , wszystko by bylo dobrze jak czlowiek by widzial choc cien nadziei ze moze byc lepiej .
Krzysio - Czw Sty 26, 2006 23:03

darkenstein napisał/a:
policja jest potrzebna ktos musi pilnowac porzadku ale te <ciach> policja skarbowa albo komornicy powiniem <ciach> strzelic na miejscu ,dorzuce jescze ZUS i caly ten <ciach> rzad.

:cisza: za malo wulgaryzmow :rotfl:

Iza - Nie Sty 29, 2006 23:42

Ja tez uwazam ze policja powinna troche bardziej wziasc sie do robopty!bo jak mieszkalam z rodzicami kolo komendy i zadzwonilam do nich ze na ul.wieczorka jest wlamanie do sklepu to pojawili sie po 40min!to skandal bo na piechote mogli dojsc w 5min a radiowozem dluzej im zeszlo dojechanie!oni nie reaguja na powiadomienie o kradziezy czy wlamaniu dlatego teraz jak cos sie dzieje to mam to w d....!

A co do radiowozow to fajnie ze dostali nowe tylko faktycznie po co jak nie maja nigdy paliwa :dobani:

Szamanka - Pon Sty 30, 2006 13:58

Nie mam stycznosci na codzien z policja z Gliwic, ale musze przyznac, ze podczas proby kradziezy mojego autka....a bylo to o 3h rano....policja przyjechala natychmiast.Oczywscie byli to " tajniacy", bez mundorow i prywatnym wozem.Jednak zaskoczyl mnie sam fakt tak szybkiej interwencji.
Mariusz - Pon Sty 30, 2006 16:27

Szamanko, w Gliwicach to standard ;-) Przynajmniej w 90% :)
Krzysio - Pon Sty 30, 2006 16:27

Iza napisał/a:
bo jak mieszkalam z rodzicami kolo komendy i zadzwonilam do nich ze na ul.wieczorka jest wlamanie do sklepu to pojawili sie po 40min!to skandal bo na piechote mogli dojsc w 5min a radiowozem dluzej im zeszlo dojechanie!

polska :rotfl: przypomnialo mi sie jak kilka lat temu w sosnicy na skarbnika (tu ze moim blokiem) byl na poczcie napad, i ktos zadzwonil po policje, szybko nawet zareagowali ale co z tego skoro pojechali na ta poczte na wislana a jak przyjechali na skarbnika to juz bylo po wszystkim :zdegustowany:
a z pozytywnej strony policja mi sie pokazalo, jak bylo wlamanie do sklepu kolo mojego bloku (ten sam budynek co poczta) to policjanat na piechote lecial z komisariatu, pobil chyba rekord bo w 2 minuty przybiegl :P no ale sprawcy uciekli, z tego co widzialem to chyba nic nie ukradli :| wodka im wypadla jak uciekali :P

Dorotka - Pon Sty 30, 2006 16:50

Bzyki napisał/a:
policjanat na piechote lecial z komisariatu, pobil chyba rekord bo w 2 minuty przybiegl

:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: tusz mi się przez Ciebie rozmazał

Mariusz - Pon Sty 30, 2006 19:28

Policjanci również w czasie pełnienia swoich obowiązków mają prawo podróżować nieodpłatnie komunikacją miejską :) Tylko tego nie stosują ... pewnie się wstydzą :P

PS.
Dziś miałem spotkanie z panami policjantami z Peugeota Partnera jak nie umiałem (przez lód) na ul. Wieczorka, koło Krasnoludka podjechać na tamten mały parking tamując tramwaj, zaś tramwaj zatamował resztę ;) Panowie zaparkowali koło mnie, wyszli i znajoma gadka:" Dzień dobry, poproszę prawo jazdy, dowód rejestracyjny i ubezpieczenie OC" :) Usprawiedliwiłem się, że to przez auto, że tylny napęd troche inaczej działa niż przedni ... no i poszli ;)

Dorothea - Pon Sty 30, 2006 19:29

Mariusz napisał/a:
tego nie stosują ... pewnie się wstydzą

Stosuja Mariuszku , nawet znam takiego jednego pana :D

Gmeras - Pon Sty 30, 2006 20:39

Mariusz napisał/a:
Policjanci również w czasie pełnienia swoich obowiązków mają prawo podróżować nieodpłatnie komunikacją miejską

z rana czesto autobusem 32 straznicy miejscy jadą na sosnice :]

Aniczka - Wto Sty 31, 2006 12:13

ja ne spotkala sie nigdy z brakiem bdz powolna reakcja. jak obrabiali piwnice w bloku mojej polowy, to po telefonie, pojawili sie bardzo szybko.jednak mimo wszystko sprawcow nie udalo sie ujac...w ogole z tego co czytam, to policja zareagowala szybko, ale niestety przestepcy zareagowali jeszcze szybciej... :looka:
Dorotka - Wto Sty 31, 2006 13:21

właśnie jeden nowy radiowozik (peugeocik) zaparkował przed oknem mojego pokoju w pracy dokładnie na miejscu dla niepełnosprawnych.... ciekawe czy jak przyjdzie straż miejska to im zblokuje kóleczko jak to tu zwykła czynić ;) a moż eim mandacik wypisze? ;)
Mariusz - Wto Sty 31, 2006 13:47

To są zdjęcia zrobione przez Dorotkę :)
h t t p;//img57.imageshack.us/my.php?image=inwalidzi0019uh.jpg]
h t t p;//img57.imageshack.us/my.php?image=inwalidzi0025hm.jpg]
Czyż nie są śliczne ?:)

Krzysio - Wto Sty 31, 2006 13:52

Gmeras napisał/a:
z rana czesto autobusem 32 straznicy miejscy jadą na sosnice

to chyba nie wysiadaja w sosnicy bo w zyciu nie widzialem aby jakas straz miejska po sosnicy sie krecila :P no moze raz na miesiac :)

Major - Wto Sty 31, 2006 16:59

Dlaczego policyjne wozy zmieniły kolor niebieski na jaśniejszy ??
Szamanka - Wto Sty 31, 2006 17:11

Dorotka, :rotfl: , moglabys z Rutkowskim w spolke wejsc :rotfl:
Dorotka - Wto Sty 31, 2006 17:17

chciałam tylko podenerwować tymi zdjęciami jednego facecika a on mi na to, że że to są pojazdy uprzywilejowane i mogą parkować gdzie chcą (parę metrów dalej jest komisariat i caaały parking dla pojazdów uprzywilejowanych :) ) i że z pewnością panowie prowadzili obserwację :rotfl:
Piotrulek - Wto Sty 31, 2006 19:53

Dorotka napisał/a:
i że z pewnością panowie prowadzili obserwację

a ja dodam,żę Rutkowski móglby się od naszej Dorotki uczyć fachu

frohike - Sro Lut 01, 2006 21:06

ja mam pytanie:

jak policjanci sa rozliczani z mandatow? chodzi mi o to jak pozniej rozdzielane sa te pieniądze?

bo mi sie wydaje ze gdyby policjanci byli uczciwsi, nie brali lapowek, wystawiali mandaty o wartosci lapowki ktora normalnie by wzieli to nikt nie musialby im sponsorowac autek, po prostu pieniadze bylyby odprowadzane do kasy policji a nie prywatnych kont policjantow

frohike - Sro Lut 01, 2006 21:07

a tak co do radiowozow nieoznaczonych to chyba ich skutecznosc jest duza wieksza od oznaczonych autek,
sam zaplacilem kiedys niezly mandacik za to ze nie rozpoznalem autka policyjnego

Dorotka - Sro Lut 01, 2006 21:16

pieniądze z mandatów z tego co wiem odprowadzane są do Skarbu Państwa przez Urzędy Wojewódzkie, więc o tym co się z nimi później dzieje decyduje rząd (becikowe? :przestraszony: ) może gdyby byo tak, że trafiałyby do budżetu policji to nie musieli by gliniarze latać po ulicach uzbrojeni tak, jak są w tej chwili i zapewne nikt by im nie musiał sponsorować radiowozów. Zapewne jest wśród gliniarzy (szczególnie niestety drogówka ma tu pole do popisu) łapówkarzy - ale to nie znaczy że wszyscy są tacy. To jest tak jak w każdej grupie ludzi - są normalni i są degeneraci, zwichrowani i wykorzytujący swoje możliwości zawodowe. Ale (dla mnie niestety) są też pasjonaci, wypruwający sobie flaki.
frohike - Sro Lut 01, 2006 21:34

Dorotka napisał/a:
pieniądze z mandatów z tego co wiem odprowadzane są do Skarbu Państwa przez Urzędy Wojewódzkie, więc o tym co się z nimi później dzieje decyduje rząd (becikowe? )

no to naprawde bez sensu
ciagle zasilamy w jakis sposob skarb panstwa a nadal brakuje na wiekszosc rzeczy

Iza - Sro Lut 01, 2006 23:19

Policja w naszym miescie zajmuje sie bzdurami i czepiaja sie zwyklych ludzi a tam gdzie cos sie dzieje to nigdy ich niema!!!
ja wiecznie z nasza Wladza sie kloce gdyz moi rodzice mieszkaja w takim miejscu ze aby u nich zaparkowac pod domem musze wjechac albo po pasach dla pieszych albo po przystanku autobusowym a ze komenda blisko to ciagle sie mnie czepiaja i strasza mandatami! Smieszni sa! ostatnio zapytalam sie Pana Policjanta jak mam tu wjechac skoro tak nie moge uslyszalam tylko jakies bzdurne wytlumaczenie wiec teraz im mowie ze chyba musze nauczyc sie latac bo inaczej do domu sie nie dostane :) Smiechu warte :!:

Major - Czw Lut 02, 2006 00:06

A jak mieszkańcy tego budynku parkują ? :D
Iza - Pią Lut 03, 2006 13:05

Major napisał/a:
A jak mieszkańcy tego budynku parkują

Tak jak ja i tez maja klopoty! To niestety jest smieszne bo oni chyba nie maja co robic tylko czepiac sie ludzi o bzdury :!:

wolf - Sob Lut 04, 2006 15:37

Kilka miesiecy temu, mialem 2 kontrole policyjne w ciagu 3 dni, jedna w piatek zatrzymali mnie jak do pracy jechalem na nocke, było 4 policjantow, ale jedne kontrolował i bardzo spoko policjant, o widze ze pan klasykiem jezdzi i tak na luzno gadka, powiedział dbaj pan o auto i szerokiej drogi. Takich policjantow prosze wiecej, a za 3 dni mnie kontolowali jak wracalem przed pólnoca, wielcy komandosi kurde pół godziny mnie trzymali , sprawdzali dokument i sprawdzali szlag mnie juz trafial.

A te nowe radiowozy non stop widze pod BP na dabrowskiego, chyba nie maja paliwa wiec w bezpiecznym miejscu stoja hehe

Mariusz - Sob Lut 04, 2006 17:00

Dzisiaj w jednym Peugeocie chyba troche połamali przedni zderzak :D Zjechali na bok by przepuścić auto z naprzeciwka i ruszając najechali na przymarznięty śnieg i było słychać trzask :rotfl:
Iza - Sob Lut 04, 2006 23:59

wolf napisał/a:
A te nowe radiowozy non stop widze pod BP na dabrowskiego, chyba nie maja paliwa wiec w bezpiecznym miejscu stoja hehe

Wolf to normalka ze tam siedza!bo tam maja cieplo i dostaja darmowa kawke wiec przesiaduja tam wiecznie!

frohike - Nie Lut 05, 2006 09:41

heh widac nawet na kawe ich nie stac :rotfl:
Mariusz - Nie Lut 05, 2006 11:41

frohike napisał/a:

Jak nowo przyjęty policjant zarabia ok. 970 zł brutto i na utrzymaniu ma żonę, która też niewiele zarabia to co się dziwisz ?

frohike - Nie Lut 05, 2006 11:52

Mariusz napisał/a:
frohike napisał/a:

Jak nowo przyjęty policjant zarabia ok. 970 zł brutto i na utrzymaniu ma żonę, która też niewiele zarabia to co się dziwisz ?

a jesli ty bedzie tyle zarabial nie bedac policjantem to dostaniesz kawe za darmo?

gdyby policzyc wszystkie lewe zarobki policjantow to te 970zl w zupelnosci im wystarcza na zycie :rotfl:

a jak jeszcze zona pracuje w policji to juz wogole luksusowo powinno im sie zyc, nic tylko budowac domek w sasiedzctwie stacji benzynowej :rotfl:

Major - Nie Lut 05, 2006 11:55

frohike napisał/a:
a jak jeszcze zona pracuje w policji to juz wogole luksusowo powinno im sie zyc, nic tylko budowac domek w sasiedzctwie stacji benzynowej

Która niezgodnie z przepisami budowlanymi stoji na polu gazowym :P Ahhh ta Polska :rotfl:

Mariusz - Nie Lut 05, 2006 11:58

frohike napisał/a:
gdyby policzyc wszystkie lewe zarobki policjantow to te 970zl w zupelnosci im wystarcza na zycie :rotfl:

Jakie lewe zarobki ?
Jak ja kocham te "gdyby" ...
Gdyby babcia miała wąsy to by była dziadkiem, znasz to ?

praz - Nie Lut 05, 2006 13:30

frohike napisał/a:
to dostaniesz kawe za darmo?

ta kawa jest pozornie za darmo ;)
policjanci przyjeżdzaja na kawe a w zamian patroluja okolice, tak samo jest w Mc drivie na toszeckiej

frohike - Nie Lut 05, 2006 13:44

praz napisał/a:
policjanci przyjeżdzaja na kawe a w zamian patroluja okolice

no pierwszy lewy zarobek
za pensje nie beda patrolowac, najpierw musza zjesc paczka/hamburgera a pozniej kawka i dopiero moga pomoc obywatelom

frohike - Nie Lut 05, 2006 13:46

Mariusz napisał/a:
frohike napisał/a:

Jakie lewe zarobki ?

ostatnio dziewczyny pisaly ze radiowozy parkowaly na miejscach dla niepelnosprawnych

ich zarobek jest taki ze nie traca czasu na szukanie parkingu badz nie musza placic za miejsce parkingowe

frohike - Nie Lut 05, 2006 13:50

Mariusz napisał/a:
ok. 970 zł brutto

mam pytanie, tyle zarabia poczatkujacy policjant
ile zarabia statystycznie policjant ze stazem 5cioletnim, 10letnim itd?

bo pomysl ilu z nas forumowiczow dostalo na starcie 970zl brutto w pracy

ja pracowalem za 400zl i nie mialem tak dobrych warunkow jak oni bo przynajmniej nie sa brudni po pracy

nie wierze w to aby przez cale zycie zarabiali te marne 970 zl

znam tylko kilku policjantow (niestety w wieku okolo 40-50lat - przez to brak mi statystycznego trzezwego spojrzenia na sprawe) ale nie moge powiedziec o nich aby byli biedni badz zyli na niskim poziomie

Piotrulek - Nie Lut 05, 2006 14:55

frohike napisał/a:
ja pracowalem za 400zl i nie mialem tak dobrych warunkow jak oni bo przynajmniej nie sa brudni po pracy

widać na tyle byla wyceniona twoja praca...stan ubrudzenia w pracy nie jest wykladnikiem zarobków,wszak gornik i hutnik powinni w stosunku do twojego zabudzenia zarabiać 5 tysięcy zl,a tyle nie zarabiają...zawsze możesz zmienić swoją pracę na bardziej czystą i wstąpić do policji,będzisz mial możliwośc sprawdzenia się w tej "czystej"pracy... :D :D :D :D :super: :super: :super: :super:

Mariusz - Nie Lut 05, 2006 15:01

frohike napisał/a:
mam pytanie, tyle zarabia poczatkujacy policjant
ile zarabia statystycznie policjant ze stazem 5cioletnim, 10letnim itd?

Hm .. jeśli się mieści w średniej wielkości odbycie przełożonego to może dojść daleko. Tylko zazwyczaj ci policjanci nie wiele potrafią ... w trudnych sytuacjach zamiast pomagać innym sami potrzebują pomocy. Wtedy działają poczciwi policjanci z niższym stopniem, z mniejszym uposażeniem, z większym stażem pracy, a po akcji i tak ten "mami-synek" dostaje pochwały od naczelnika, czy komendanta, a pies poczciwy dalej tyra na tego cepa...
Taka rzeczywistość.

Na wynagrodzenie policjanta składa się kilka rzeczy. Uposażenie policjanta składa się z uposażenia zasadniczego i z dodatków do uposażenia. Wysokość uposażenia zasadniczego policjanta jest uzależniona od grupy zaszeregowania jego stanowiska służbowego oraz od posiadanej wysługi lat. Policjantowi przysługuje dodatek za stopień w wysokości uzależnionej od posiadanego stopnia policyjnego. Do tego dochodzą równoważniki za np: mieszkanie (jeśli mieszka w swoim, nie służbowym), itp. Więcej tutaj:
h t t p;//w w w ifp, p l/html/ustawa/ustawa.html#9]Rozdział IX "Uposażenie i inne świadczenia pieniężdze policjantów"

frohike - Nie Lut 05, 2006 15:45

Piotrulek napisał/a:
wszak gornik i hutnik powinni w stosunku do twojego zabudzenia zarabiać 5 tysięcy zl,a tyle nie zarabiają

no i wlasnie szkoda ze tak duze roznoce sa w zarobkach i to ludzi ktorzy traca zdrowie aby zarobic na chleb

Dorotka - Nie Lut 05, 2006 20:24

frohike napisał/a:
gdyby policzyc wszystkie lewe zarobki policjantow to te 970zl w zupelnosci im wystarcza na zycie
zastanów się proszę co piszesz zanim znowu napiszesz coś takiego - może obrażasz kogoś kto na to nie zasługuje
wolf - Nie Lut 05, 2006 20:30

Dorotka napisał/a:
frohike napisał/a:
gdyby policzyc wszystkie lewe zarobki policjantow to te 970zl w zupelnosci im wystarcza na zycie
zastanów się proszę co piszesz zanim znowu napiszesz coś takiego - może obrażasz kogoś kto na to nie zasługuje

hehe chyba jestem chory :hyhy: ale przyznaje tobie Dorotko racje. Kolego frohike nie kazdy policjan bierze wieć nie ogólniaj.

frohike - Nie Lut 05, 2006 20:30

Dorotka napisał/a:

no tak przepraszam
niestety zawsze ocenia sie po tych czarnych owieczkach a zapomina sie ze tych czarnych jest mniej w stadzie niz bialych

Bary i swinki - Nie Lut 05, 2006 20:34

ja nie przypominam sobie płacenia jakiegoś mandatu przez moich znajomych(bo mi nie ma za co wystawiać:P) zawsze do rączki no może raz za zaśmiecanie kumpel dostał 50zł a tak to właśnie na 50 sie kończy do łapki, ostatnio np na andersa stali w polonezie czerwonym, wyprzedzanie na podwójnej ciągłej na pasach i na skrzyżowaniu plus przekroczenie prędkości jazda w 6 no i z tyłu nikt pasów zapiętych i skonczyło sie na 50zł.... takie są niestety realia i to sami zaproponowali....
wolf - Nie Lut 05, 2006 20:40

Bary i swinki napisał/a:
ja nie przypominam sobie płacenia jakiegoś mandatu przez moich znajomych(bo mi nie ma za co wystawiać:P) zawsze do rączki no może raz za zaśmiecanie kumpel dostał 50zł a tak to właśnie na 50 sie kończy do łapki, ostatnio np na andersa stali w polonezie czerwonym, wyprzedzanie na podwójnej ciągłej na pasach i na skrzyżowaniu plus przekroczenie prędkości jazda w 6 no i z tyłu nikt pasów zapiętych i skonczyło sie na 50zł.... takie są niestety realia i to sami zaproponowali....

Naprawde masz się czym chwalić, chyba że ty albo twoj kolega nie umieja jeżdzić samochodem :mad:

frohike - Nie Lut 05, 2006 20:43

oj wolf, nie krzycz na niego
tutaj chodzilo o to ze nigdy nie musial placic, policjaci na ktorych trafil zawsze brali w raczke :)

Bary i swinki - Nie Lut 05, 2006 20:47

no dokładnie frohike dziękuje że wiesz o co mi chodzi :D nie chwale sie tylko podaje realia a pozatym w Polsce sie cięzko jeździ według przepisów jak im sie nie chce drogi naprawiać to obniżają dozwoloną prędkość a jak już ją podreperują to niezmienią znaku.... ale dobra bo to OT :P
Dorotka - Nie Lut 05, 2006 20:51

frohike napisał/a:
niestety zawsze ocenia sie po tych czarnych owieczkach a zapomina sie ze tych czarnych jest mniej w stadzie niz bialych
tak to jest, że gliniarzy ocenia się na ogół przez pryzmat drogówki - bo z nimi najczęsciej zwykły śmiertelnik ma doczynienia. A i wrśód drogówkrzy zdarzają się uczciwi (ponoć ;) ) Ale tak to jest - powtrórzę się - niestety dla mnie, że zdarzają się pasjonaci, którzy sobie różne rzeczy wypruwają a ich żony musiałyby zacząć konopie indyjskie w ogródku hodować żeby pogadac z mężem, niestety wtedy niekoniecznie prywatnie ;)

a teraz przez dłuższy czas prawdopodobnie nic nie napiszę bo:
wolf napisał/a:
ale przyznaje tobie Dorotko racje
mdleję właśnie ;)
frohike - Nie Lut 05, 2006 20:57

Dorotka napisał/a:
wolf napisał/a:
ale przyznaje tobie Dorotko racje
mdleję właśnie

hehe czasem masz racje
wiec pisz dalej tak zeby wolf sie z toba nie zgadzal a nie bedziesz mdlała
:D

Iza - Pon Lut 06, 2006 12:58

Mariusz napisał/a:

Mariusz ogolnie policjant zarabia okolo 1800pln wiec nie mow ze to tak zle!
praz napisał/a:
ta kawa jest pozornie za darmo
policjanci przyjeżdzaja na kawe a w zamian patroluja okolice, tak samo jest w Mc drivie na toszeckiej

Praz nie calkiem tak jest z nimi!Wiem cos o tym bo kiedys pracowalam na stacji BP! Oni przychodza na kawe bo sadza ze im to sie nalezy a jak my cos potrzebowalismy to czasem ciezko bylo sie wyprosic od nich pomocy!

Iza - Pon Lut 06, 2006 13:02

A co do brania w lape to niestety to czesta rzecz w naszym kraju!ja pracujac na stacji najczesciej unikalam mandatow gdych zapraszalam ich na darmowa kawe i to wystarczalo wiec oni sa max przekupni!takie jest moje zdanie!wiem ze nie wszyscy tacy sa ale niestety chyba wiekszosc!
Mariusz - Pon Lut 06, 2006 15:54

Iza napisał/a:
ogolnie policjant zarabia okolo 1800pln wiec nie mow ze to tak zle!

A teraz podam Ci coś na podsycenie :-) Za czasów byłego Komendanta Głównego Policji na stronie w w w kgp.gov, p l była tabelka zawierająca zarobki i wyglądało to mniej więcej tak:
aplikant- 1400zł
policjant 2100zł
dzielnicowy 2300zł
dzielniocyw rewiru 2800
...
komendant komisariatu 3100zł
komendant miejski 5000zł

Kiedyś na internetowym forum policyjnym (w w w if, p l) zapytałem się jak to się odnosi do rzeczywistości ? Wyśmiali te statystyki zarobków.
Teraz tego nie widzę, przyszedł nowy Komendant Główny i chyba sam się wstydził tej tabeli i kazał ją usunąć :)
Podobnie było z podwyżkami. Gen. Leszek Szreder (były K-nt Główny) ładnie mówił o tych pieniążkach, niestety wyolbrzymione i nierealne.
Teraz dopiero udało się coś zadziałać. Nawet nie tak mało tej kasy jest ;) No ale gdzie dadzą to z drugiej strony zabiorą z innych świadczeń ;)

PODWYŻKA WYNAGRODZENIA W 2006 ROKU

Komendant główny Policji, uwzględniając stanowisko NSZZ Policjantów, zdecydował o sposobie podzielenia pieniędzy przeznaczonych na podwyżki dla funkcjonariuszy w roku 2006:

- każdemu policjantowi wzrośnie mnożnik uposażenia zasadniczego o 0,02
(średnio o 33 złote),

- dodatkowo każdemu policjantowi (z tytułu zakładanej inflacji) uposażenie zasadnicze wzrośnie o 1,5%(średnio o 27 złotych),

- dodatkowo policjantom zaszeregowanym w grupach od 1 do 7 przysługiwać będzie prawo do wzrostu dodatku służbowego średnio o 24 złote,

Oprócz tego suma nagród przypadających na jednego funkcjonariusza i wypłacanych w ciągu całego roku wzrasta z średnio 425 zł ( w roku 2005) do średnio 1000 zł (w roku 2006).

Dorotka - Pon Lut 06, 2006 18:16

Skoro dalej krążymy z uporem godnym lepszej sprawy wokół łapówkarzy to powiem tak: pewnikiem i są max przekupni gliniarze ale nie dlatego, że są gliniarzami tylko dlatego, że są takimi ludźmi. W każdej grupie zawodowej znajdą się takie szuje. Dla mnie - czym z pewnością się baaaardzo narażę znowu - dokładnie taką samą szują jest ktoś, kto bierze łapówę jak ktoś, kto ją proponuje lub wręcza. Więc przepraszam bardzo - chwalenie się tym, że się nie zapłaciło madnatu jak się coś przeskrobało, bo zaproponowało się taką samą sumę gliniarzowi "w łapę" jest.... nie napiszę żeby nie urazić niczyich uczuć. Skoro sami prowokujemy do dawania w łapę to dlaczego tach strasznie potępiamy tych, którzy biorą? przecież istnienie takich to woda na młyn tych co dają.
Udało mi się przeżyć na tym świecie parę ładnych lat i pozałatwiać mnóstwo różnych zawodowych i prywatnych rzeczy i nigdy w życiu nie wzięłam łapówy, w życiu nikomu jej nie zaproponowałam ani nie wręczyłam kasy, żadnych prezencików ani darmowych kaw, które miałyby mi coś "załatwić" albo "ułatwić"
Może dlatego nie wszystkich wokół siebie podejrzewam z góry o łapówkarstwo i nie oceniam w taki sposób.

wolf - Pon Lut 06, 2006 18:53

Musze isc do lekarza bo juz 2 raz sie zgadzam z twoja wypowiedzia, to tak dalej nie może isc.
:niepewny:

Mariusz - Pon Lut 06, 2006 19:06

wolf napisał/a:
to tak dalej nie może isc. :niepewny:

W tym wypadku to chyba każdy normalny człowiek tak uważa :-)

vdt - Nie Mar 19, 2006 19:32

policja też ludzie a zwykła drogówka ponoć nie zarabia więcej niż ja heheh a ja zarabiam tak mało że ledwo koniec z koncem wiążę heheh co tam że jeszcze mieszkam ze staruszkami :P łapówy to fakt nie zbyt oki sposób sam nie proponuje i nie biorę ale czasem wiesz, jeżeli cieńko idzie łapówka jest jak zbawienie. Potępiam łapówy jeżeli ktoś bierze a ma kasy do życia, ale jestem za braniem, jezeli ktoś ma dwoje dzieci do utrzymania, chorą żonę i zarabia 500 zł. Tak samo jak kradzież, nie jest grzechem jeżeli kradniesz chleb bo nie masz co jeść. No i też zależy jakie wykroczenie. Myślę, że nie można uogólniać. Jest wiele tego typu kwesti spornych, ale wiesz, każdą regułę potwierdza wyjątek.

Pozdrowienia

Major - Nie Mar 19, 2006 23:00

Strzeżcie się czarnej octavii z dresami w środku :P To tajniaki :) Dziasiaj widziałem jak trzepali dwóch szczyli z jakiegoś autka.
vdt - Nie Mar 19, 2006 23:03

hehe a ja słyszałem o nowiutkiej czerwonej Vectr'ze, chyba że to dawno było :P
Piotrulek - Pon Mar 20, 2006 09:01

vdt napisał/a:
hehe a ja słyszałem o nowiutkiej czerwonej Vectr'ze, chyba że to dawno było

powierdzam kilka dni temu złapali mnie,jadąć tym wlasnie autem,mówilem prawdę i tylko przypadek sprawił,że wyszedlem calo z opresji...a nie dokonalem żadnego wykroczenia...

wolf - Pon Mar 20, 2006 09:39

Zauwazylem ostanio fajne zjawisko, juz 3 radiowozy widzialem z Tv w srodku :rotfl:
To chyba sie nazywa odmładzanie radiowozów i dodatkowe wyposazenie.
Niema to jak ogladac Tv, niż patrzyć czy cos sie dzieje na ulicy :hyhy: brak mi słow haha

vdt - Pon Mar 20, 2006 11:06

powodzi się w policji ;] ale i tak jeszcze im trochu brakuje do pewnego poziomu :P
Major - Pon Mar 20, 2006 11:24

wolf napisał/a:
juz 3 radiowozy widzialem z Tv w srodku

Nie znasz się:P to była napewno wideokonferencja :rotfl:

Mariusz - Pon Mar 20, 2006 15:58

Raczej wideorejestracja ;)
wolf - Pon Mar 20, 2006 16:09

hehe z programem TVN i taniec z gwiazdami :hyhy:
Koniec OT :rotfl:

Gmeras - Pią Maj 19, 2006 12:08

W poniedziałek, 22 maja, funkcjonariuszom Komendy Miejskiej Policji w Gliwi­cach zostanie przekazanych siedem nowych radiowozów - samochodów Peugeot Partner (jeden kosztuje około 50 tysięcy zł). Nastąpi to o godz. 9.30 (KMP przy ul. Powstańców Warszawy 10). Oznakowane samochody będą wykorzystywane głównie podczas działań na terenie naszego miasta. Zostały już rozdysponowane – otrzymają je komisariaty policji (I, III, IV, V), grupa szybkiego reagowania KMP, ogniwo patrolowo – interwencyjne oraz posterunek Rudziniec.
Przypomnijmy, że gliwicki samorząd systematycznie wspiera finansowo KMP. Na zakup samochodów w 2005 roku przeznaczono z budżetu miejskiego 150 tysięcy zł. Na rok bieżący pierwotnie zaplanowano wydanie takiej samej kwoty. Prezydent Gliwic zwiększył jednak tę pulę o 100 tysięcy zł. W ten sposób postanowił nagrodzić Komendę Miejską Policji za bardzo dobre wyniki w dziedzinie poprawy bezpieczeństwa. W 2005 roku w Gliwicach odnotowano o 15 % mniej przestępstw niż w roku 2004, a równocześnie zwiększyła się ich wykrywalność.
Tego samego dnia w głównej siedzibie KMP zostanie oddana do użytku nowa recepcja. Drzwi nie są już zamykane i - wchodząc - nie trzeba prosić o ich otwarcie. – Chcemy, żeby pierwszy kontakt z Policją odbywał się w lepszych warunkach i nasuwał lepsze skojarzenia. Wiele osób zapamiętało dawny mały pokoik z szybą oddzielającą od dyżurnego. Teraz stworzyliśmy obszerniejsze, wygodniejsze, a przede wszystkim otwarte miejsce obsługi, spełniające europejskie standardy – informuje Jarosław Szymczyk, komendant miejski policji. Hol w parterowej części budynku został wyremontowany, przygotowano policyjne stanowisko obsługi, miejsce dla osób oczekujących i toalety.
Na przebudowę gliwicki samorząd przeznaczył 100 tysięcy zł. – Takie miejsce powinno być dla ludzi szczególnie przyjazne. Trafiają oni na komendę często w sytuacjach trudnych, niespodziewanych, przeżywają osobiste tragedie. Bez wahania przekazaliśmy pieniądze na tworzenie punktu recepcyjnego – wyjaśnia prezydent Gliwic. Zygmunt Frankiewicz podkreśla, ze gliwicki samorząd będzie nadal wspierał policjantów i finansował te zadania, które przynoszą mieszkańcom szczególne korzyści.

vdt - Sro Maj 24, 2006 11:00

no to było już dawno wiadomo, a słyszałem że oprócz Peugot'ów miały być BMW, ponoć jeden jakiś czas już jeździ...
Mariusz - Sro Maj 24, 2006 11:43

BMW ?

:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Nie liczymy prywatnych samochodów policjantów ;)

qhash - Wto Maj 30, 2006 22:14

Witam wszystkich , pierwszy raz jestem na tym forum . Zzarejestrowałem się , bo przypadkowo trafiłem na wypowiedź dotycząca zbiórki na paliwo. Mam nadzieje , że zostane dłużej , ale do rzeczy...

Zdarzyło mi się zostać poproszonym na ulicy przez panów z dochodzeniówki (tak mi się teraz zdaje, dokładnie nie pamiętam ) abym stanał z paroma innymi osobami w rządku , aby "ofiara" mogła rozpoznać "przestępce". Było to na komendzie obok wydziału automatyki. Otóż , ja będąc w sytuacji "ofiary" , szczerze powiedziawszy, bałbym się wskazać sprawce , ba bałbym się wskazać kogokolwiek - staneliśm sobie w pokoju, we 4 , wprowadzili gościa , on wskazał podejrzanego patrząc mu w oczy , stojąc 2 metry od niego ... . Chyba tylko w Warszawie maja takie bajery , jak szyby , przez które widać tylko w jedną strone. Na odchodnym Pan policjant uprzejmie mi podziękował dodając , że za to co zrobiłem należy się gratyfikacja pieniężna ,ale że policja pieniędzy nie ma to nic mi nie może dać. Stan samego komisariatu - opłakany , gorzej niż szpital w którym leżałem 10 lat temu. Było to rok temu , może teraz coś się zmieniło.

Co do nowych samochodów bardzo się ciesze - uważam , że policja jest jedną z najważniejszych sfer budżetówki i trzeba o nią dbać , trzeba dbać o wizerunek policjanta , trzeba dbać o to , aby policji można było ufać.

Mariusz - Wto Maj 30, 2006 22:27

Witamy Qhash ;) i zachęcamy do czynnej dyskusji również w innych tematach :)
A propos Twojego postu:
Oczywiście policjanci mieli prawo prosić Cię z przypadku na okazanie. Ty miałeś prawo odmówić, ale widzę, że wykonałeś swój obowiązek obywatelski ;) Dziękuję ! :padam: Dość często zdarza się, że na okazanie prowadzi się również podstawionych policjantów ;)
Co do lust weneckich, gdzie z jednej strony można widzieć drugą, natomiast nie odwrotnie to i w Gliwicach są. Na komendzie na pewno, ale nie wiem jak z komisariatami i posterunkami. Właśnie ze względu na brak kasy.
Zastanawiam się czego się bać na okazaniu przy identyfikacji przestępcy jeśli jest sie pewnym, że to dana osoba jest oprawcą ?;-)
Policjanci to nie lekarze żeby sobie robili strajki kiedy chcą. Policjanci mają odpowiedzialną pracę. Nie mogą nie interweniować, gdy dyżurny im nakaże. Natomiast Komendant Głowny Policji gen. Marek Bieńkowski obiecał, że po ostatnim (symbolicznym (tylko flagi na budynkach jednostek) ) strajku policjantów postara się podnieść uposażenie policjantów, a wraz z tym poprawi warunki pracy policjantów. Wszystko to ma być zasponsorowane z Unii Europejskiej. Zobaczymy jak wyjdzie w praniu. Na pewno nieprędko.
Bywam od czasu do czasu na KP II przy ul. Warszawskiej. Tam ładnie odnowili Komisariat. I z zewnątrz i wewnątrz ;) I żeby tak resztę zrobili ;)

Major - Wto Maj 30, 2006 23:19

Mariusz napisał/a:
Zastanawiam się czego się bać na okazaniu przy identyfikacji przestępcy jeśli jest sie pewnym, że to dana osoba jest oprawcą ?;-)

Bo nie zawsze chcesz być jawnym świadkiem dla przestępcy! Bo nie każdy jest na tyle silny psychicznie by wskazać groźnego przestępce, który po wyjściu z pierdla wsadzi Ci nóż w żebra za to, że ten spędził kilka/kilkanaście lat w więzieniu. I wiele wiele innych powodów.

Mariusz - Wto Maj 30, 2006 23:30

Ale skoro on Ciebie nie widzi ?
Major - Wto Maj 30, 2006 23:43

qhash, napisał, że czegoś takiego jak lustro weneckie nie stało, więc widzieli się wszyscy :P
Kumpel był też na takim przedstawieniu :P

Mariusz - Wto Maj 30, 2006 23:55

Aaaa kumam. No to faktycznie troche nie zafajnie.
Ale kiedyś nie było takich lustereczek i jakoś stawiano im zarzuty i skazywano ...

qhash - Wto Cze 06, 2006 19:28

Btw policja dostała też chyba nową , nieoznakowaną bordową Vectre . Wczoraj widziałem , jak spisywali ludzi na Zwycięstwa. Chyba po tym jak skasowali błętkitną , to mieli braki ... .

Zauważyłem też ciekawą zależność - im poźniejsza pora miesiąca tym mnie policji widze na drodze i wogóle , jakby kasy na paliwo faktycznie starczało na 20 dni w miesiącu ;).

Mariusz - Sro Sie 30, 2006 20:04

Nowy nieoznakowany bordowy miś się pokazał ;)
Opel Vectra Sedan z silnikiem 2.0 Turbo ;-)

Piotrulek - Pią Wrz 01, 2006 20:07

Mariusz napisał/a:
Nowy nieoznakowany bordowy miś się pokazał
Opel Vectra Sedan z silnikiem 2.0 Turbo

mnie już łyknął i kazal dmuchać ten"miś",ale jak zwykle 0,00 i obszedl się smakiem tylko

voyteck - Pon Wrz 04, 2006 01:42

Mariusz napisał/a:
Opel Vectra Sedan z silnikiem 2.0 Turbo ;-)

Skąd wiesz że turbo ? otwierali maske ? czy jakis inny powód do sądzenia że to Turbo ?

krystian - Pon Wrz 04, 2006 01:49

Mariusz napisał/a:
Opel Vectra Sedan z silnikiem 2.0 Turbo
a kto im to przerabia?
Mariusz - Pon Wrz 04, 2006 09:51

Aaaaa mój błąd ... to nie Vectra, a Astra !

A 2.0 TURBO jest seryjnie produkowane :-)

Bot - Wto Sty 15, 2008 21:02

Nie wiem czy w Gliwicach juz dostali ale w Rybniku i Zabrzu na pewno już tak.

Nowe radiowozy na Śląsku:
Cytat:
Jest srebrny, nowoczesny, szybki i komfortowy. Jeden z 65 radiowozów, które zamówiła Śląska policja, trafił kilka dni temu w ręce rybnickich policjantów. - Nowy radiowóz na pewno nam się przyda, bo dobrego sprzętu nigdy nie jest zbyt dużo - mówi komendant Krzysztof Sowula z rybnickiej policji.
....
Polska policja kupiła łącznie 207 nowych radiowozów. Przetarg na dostawę aut wygrał łódzki przedstawiciel marki kia.
Firma podpisała z policją umowę na dostawę 118 radiowozów oznakowanych i 89 nieoznakowanych. Oprócz rybnickich policjantów w pierwszej kolejności nowe radiowozy otrzymały komendy w w Bielsku-Białej, Bieruniu, Chorzowie, Gliwicach, Katowicach, Raciborzu, Sosnowcu, Żorach, Zabrzu i Żywcu.

h t t p;//zabrze.naszemiasto, p l/wydarzenia/806596.html]>więcej

Mariusz - Wto Sty 15, 2008 22:38

Kiła z tą Kią :-P
Diesle o mocy 140KM :-)

krystian - Wto Sty 15, 2008 22:48

lepsze to niz polonezy i strupiale astry. zapewne te Kie to turbo diesle, wiec 140 km na nasze warunki dadza rade. poscigow zadnych u nas nie ma, a 140 konne auto z turbo pod maska do zamulaczy nie nalezy.
nemo1125 - Wto Sty 15, 2008 23:00

Mariusz, zaś zaczynasz ;)
Dobra Kia nie jest zła, ja bym taką chciał tyle że w benzynie :) 7 lat gwarancji rekompensuje to, że to Kia.

Mariusz - Sro Sty 16, 2008 10:26

Jak nie patrzeć 140 KM miało też BMW e34 525 TDS :) i całkiem zrywne ...

Obstawiam, że w Kii najszybciej pójdzie turbinka :D

super_sonic - Sro Sty 16, 2008 11:41

widzialem na warszawskiej przed komisariatem jeden z radiowozów w nowych barwach:)
Dorothea - Sro Sty 16, 2008 22:53

a co to jest turbinka????

,mnie sie te nowe radiowozy podobają

Mariusz - Sro Sty 16, 2008 23:12

Prostym słowem mówiąc to jest coś co daje dodatkowego kopa w aucie :)
Bez tego Kia nie miałaby takiej mocy jaką ma :)

Dorothea - Sro Sty 16, 2008 23:15

aa oki juz wiem, dzieki

czyli wsie auteczka maja turbinki?

nemo1125 - Sro Sty 16, 2008 23:27

Dorothea napisał/a:
czyli wsie auteczka maja turbinki?
eeeeeeeeeee, nie :)
Bot - Czw Sty 17, 2008 10:23

A właśnie... Gliwice mają aż 11. 10 osobówek i jedną terenówke:
h t t p;//w w w telewizja.gliwice, p l/artykul.php?id=672

Cytat:
11 NOWYCH RADIOWOZÓW DLA GLIWIC: Dzięki dofinansowaniu z budżetu miasta, gliwicka komenda policji wzbogaciła się o 11 nowych radiowozów. Nowe samochody to zupełnie nowy rozdział jeśli chodzi o gliwicką komendę. Po raz pierwszy pojawiły się bowiem w Gliwicach radiowozy koreańskiej firmy KIA, po raz pierwszy w nowej srebrno-granatowej kolorystyce i po raz pierwszy obok aut kompaktowych zakupiono także samochód terenowy.

Pewnie nie wszystkie będą oznakowane a więc uwaga na "Kije" ;)

thiago - Sob Sty 19, 2008 16:51

Cytat:
Pewnie nie wszystkie będą oznakowane a więc uwaga na "Kije" ;)

Na filmiku widać, że nie wszystkie są oznakowane i tak już zostanie. Bo auta malowane są w fabryce. Ciekawe czy trafią one akurat do drogówki.