dupiate forum

Z życia wzięte ;) - NETYKIETA

Dorothea - Czw Gru 29, 2005 18:24
Temat postu: NETYKIETA
część 1

Oto kilka zasad internetowego dobrego wychowania:

Nie rozsyłaj zadnych reklam bądz informacji do uzytkownikow, ktorzy wczesniej nie wyrazili zgody na taką korespondencję.Wpisuj zawsze temat listu. Żadna linia listu nie powinna miec wiecej niż 70 znakow.Dłuzsze linie moga sprawiac problem niektorym systemom pocztowym.Kiedy odpowiadasz na inną wiadomosc, staraj sie nie cytowac całego listu, a jedynie tę częsc , ktorej dotyczy twoja odpowiedż.Rownie naganne jest zacytowanie całego listu tylko po to aby dodac pod nim tekst w stylu:" zgadzam sie","tez tak mysle".....

Dorothea - Czw Gru 29, 2005 18:30

część 2

Twoj podpis (sygnatura) nie powinien przekraczac 4 linii. Listy powinny byc zawsze podpisane prawdziwym imieniem i nazwiskiem ich autora.Zadbaj o to, aby oprocz twojego imienia i nazwiska w sygnaturze znalazł sie rowniez twoj adres e-mailowy.Aby zasygnalizowac humorystyczne intencje wypowiedzi, uzywaj"usmieszkow", takich jak:). Bądz wyrozumiały dla innych.Kazdy kiedys stawiał swoje pierwsze kroki w internecie.W bardzo złym tonie jest zwracanie dyskutantom uwagi na literowki, błędy ortograficzne i gramatyczne, a szczegolnie robienie tego na forum publicznym, np. w grupach dyskusyjnych czy komentarzach na forum. Uniikaj pisania całego tekstu duzymi literami

Krzysio - Czw Gru 29, 2005 18:39

Cytat:
Aby zasygnalizowac humorystyczne intencje wypowiedzi

ja uzywam :P:P

Dorothea - Czw Gru 29, 2005 18:41

Bzyki, hihihi to juz cos :rotfl: :rotfl:
Piotrulek - Czw Gru 29, 2005 19:39

Dorothea napisał/a:
Nie rozsyłaj zadnych reklam bądz informacji do uzytkownikow, ktorzy wczesniej nie wyrazili zgody na taką korespondencję

wiem,Dorotko,ale ja nigdy tego nie robię i nie wiem co mnie tym razem podkusilo,przepraszam i już nie bede,lae dobrze,ze ten temat poruszyłaś...

Dorothea - Czw Gru 29, 2005 19:49

Piotrulek, a robiłes cos takiego???Przepraszam ale jakos nic o tm nie wiem.... :D
Szamanka - Czw Gru 29, 2005 21:25

Dorothea, napisala
Cytat:
W bardzo złym tonie jest zwracanie dyskutantom uwagi na literowki, błędy ortograficzne i gramatyczne, a szczegolnie robienie tego na forum publicznym,
:D :D :D , w innym topicu jest o tym, jak sie tego pozbyc :rotfl: :rotfl:
Dorothea - Czw Gru 29, 2005 21:57

Szamanka, wiem ,ze jest o tym....., ale my sie tu wszyscy znamy, spotykamy sie i mysle, ze taki topic jest jak najbardziej potrzebny, to przeciez dla naszego dobra..., przeciez nie mozna całe zycie robic błedow ortograficznych :D
Aither - Czw Gru 29, 2005 21:59

znam inna netykiete... poza tym zmienia sie netykieta jak obraz w kalejdoskopie wiec nie mozna sie przywiazywac do jednej wersji... jednakze moja netykieta jest z irssi a nie forum... a netykieta powstala wlasnie na potrzeby irca / irrsi i innych tego typu klientow
Ana - Pią Gru 30, 2005 13:04

Dorothea napisał/a:
Listy powinny byc zawsze podpisane prawdziwym imieniem i nazwiskiem ich autora.Zadbaj o to, aby oprocz twojego imienia i nazwiska w sygnaturze znalazł sie rowniez twoj adres e-mailowy.

Z tym będzie ciężko. Wyjątkowo rzadko podpisuję się pełnymi danymi :) maila niedodaję nigdy :looka:

Admike - Pią Sty 06, 2006 10:02

jeszcze kilka takich zasad,jak te,które wymieniła Dorothea i się załamię...
Dorothea - Pią Sty 06, 2006 12:50

Admike, az takie straszne są????Te zasady oczywiscie......
Admike - Pią Sty 06, 2006 12:52

nie o to chodzi Dorothea, tylko coraz ich więcej...
Dorothea - Pią Sty 06, 2006 13:09

Admike, tak masz racje, ale Swiat idzie do przodu wiec my razem z nim :D
kobi - Pią Sty 06, 2006 13:22

Admike napisał/a:
tylko coraz ich więcej...

I dlatego większość Internautów tego nie stosuje... :kwasny:

Admike - Pią Sty 06, 2006 13:58

kobi, przyjecielu zlituj się,ileż można?? ;) :D
Aither - Pią Sty 06, 2006 13:59

kazde srodowisko internetowe ma swoja netykiete... inna ma forum inna irrsi a inna srodowisko webmasteringu... ja stosuje tylko netykiete irrsi pozostale sa dla mnie smieszne.
kobi - Pią Sty 06, 2006 14:05

Admike napisał/a:
kobi, przyjecielu zlituj się,ileż można?? ;) :D

No wiem, ale niektóre z nich warto przestrzegać :)

Szaganka - Nie Sty 22, 2006 12:35

no to ja nieokrzesana bedę :mad: mnie tam dobrze bez tej etykiety, a i moi przyjaciele nie mają pretensji :...:
a Ty mnie już nie kofasz Dorothea ? :dontgetit: :rozpacz:
Ps. ten post miał być :kijemgo: hehe :hyhy: pogadamy w pokoiku :rotfl:
Tam to dopiero netetykieta kwitnie :zakrecony: :mur:

Szaganka - Nie Sty 22, 2006 12:36

łe? :zalamany:
ale błędów narobiłam :rozpacz:
:ups: :mur:

kisia - Pią Lip 20, 2007 01:35

Jak to często bywa, wiele spraw, którymi zajmuje się netykieta, nie jest prostych, a wskazówki jakie daje mogą być niejednoznaczne, pozostawiając pole do wyjątków i interpretacji, niektóre jednak zasady myślę że są zrozumiałe dla każdego jak np ta bardzo mądra zasadza
Zwracaj szczególną uwagę na słownictwo którego używasz. słowa i zwroty które stosujesz tobie mogą wydawać sie zupełnie naturalne, natomiast innym moga wydawac sie obrazliwe. Pamiętaj, ze słowo pisane ma zupełnie inna sile wyrazu niż slowo mowione.

Piotrulek - Pią Lip 20, 2007 15:19

kisia napisał/a:
Zwracaj szczególną uwagę na słownictwo którego używasz. słowa i zwroty które stosujesz tobie mogą wydawać sie zupełnie naturalne, natomiast innym moga wydawac sie obrazliwe. Pamiętaj, ze słowo pisane ma zupełnie inna sile wyrazu niż slowo mowione.

na przyklad słowio żulernia,prawda kisiu??

Szamanka - Pią Lip 20, 2007 16:29

Jak ja Was kocham :rotfl: :rotfl: :super:
kisia - Pią Lip 20, 2007 16:44

Piotrulek, akurat o tym nie pomyślałam w tym momencie ale Twój przykład jest bardzo dobry :D
Aither - Czw Lip 26, 2007 09:50

moze i jest w tym trozke racji ale nie widze mozliwosci "uczenia" ludzi pisania postow od nowa... mnie osobiscie drazni slowotworstwo typu "tesh" i jego pochodne... sa to chyba nieliczne wyrazy za ktore jestem w stanie zwrocic czlowiekowi uwage... rozumiem pisanie z bledami (czesto sadze byki) rozumiem nawet niestylistyczna wypowiedz, ale takiego makaroniarstwa nie potrafie tolerwoac :P
Poza tym jak juz pisalam netykieta to nie tylko sposob pisania ale ogolne normy zachowywania sie w internecie... nie tylko na forum :)

Krzysio - Czw Lip 26, 2007 10:54

Aither napisał/a:
zachowywania sie w internecie... nie tylko na forum :)
To coś o czym wiemy najwięcej :rotfl:

Ale tesh uważam, że pisanie w bykami hańbi, dlatego jush tego nie robię ;)

Tom@k - Pią Lip 27, 2007 18:35

błędy można popełniać, ale nie w takich wyrazach, jak np. 'mój', 'pójdziemy' itp... to są wyrazy podstawowe :)

Cytat:
Ale tesh uważam, że pisanie w bykami hańbi, dlatego jush tego nie robię ;)

mash zópełną rację, ja nigdy nie pisałem z błendami, w szkole óczono mię, że mam tego ónikać.

katarzyna35k-ce - Pią Lip 27, 2007 21:39

NIestety sama czesto sie łapie na robieniu byków w pisowni. Mam nadzieje ze mi to wybaczycie ;)
trunks - Pią Lip 27, 2007 22:33

wystarczy firefox z wbudowanym slownikiem :oczami:
Krzysio - Pią Lip 27, 2007 22:35

trunks napisał/a:
Dokładnie :)
veronica - Sob Lip 28, 2007 10:07

Krzysio napisał/a:
trunks napisał/a:
Dokładnie :)
:super:
prawie wszyscy moi znajomi, i ja też, już zapomnieli jak to jest pisać 'a z ogonkiem' albo 'z z kropką' więc rozpoczęłam (najpierw od siebie) kampanię pisania poprawnie ortograficznie :P albo kiedy wstawić przecinek a kiedy nie... Pamiętam z podstawówki, że bardzo lubiłam język polski i zasady gramatyki :]

Aither - Pon Lip 30, 2007 11:58

mnie sie jakos wygodnie pisze bez pol-fontow :) ale promowanie pisania poprawnie na forum moze byc dobra zabawa. Jednak z wygody tego sie nie stosuje :)
kisia - Pon Lip 30, 2007 12:19

veronica napisał/a:
zapomnieli jak to jest pisać 'a z ogonkiem' albo 'z z kropką'

niestety takie wygodnictwo w pracy biurowej przy pisaniu wszelakich pism nie popłaca dlatego tez staram się pisać używając polskich liter :)