dupiate forum

Dział Motoryzacyjny - Zakończenie budowy śląskiego odcinka A4

frohike - Wto Paź 11, 2005 20:53
Temat postu: Zakończenie budowy śląskiego odcinka A4
Kod:

W najbliższy piątek zakończy się budowa 19-kilometrowego odcinka autostrady A4 pomiędzy Sośnicą i Kleszczowem. Oficjalne otwarcie w połowie listopada.

Andrzej Mielecki, który mieszka na ulicy Pszczyńskiej w Gliwicach, mówi, że czekał na ten moment od wielu lat. Choć nie ma nawet samochodu, zakończenie budowy autostrady A4 jest dla niego ważne. Oznacza wreszcie błogi spokój. - Spod mojego domu znikną ciężarówki, które jeżdżą w stronę niemieckiej granicy. Może latem, jak każdy normalny człowiek, będę mógł otworzyć okna - cieszy się.

Portugalskie konsorcjum MSF zakończy budowę liczącego ponad 19 kilometrów fragmentu autostrady A4, od węzła Kleszczów do węzła Sośnica, w najbliższy piątek. W trakcie 30 miesięcy budowy koparki przerzuciły ponad 4,5 mln m sześc. ziemi. Wybudowano dwie dwupasmowe jezdnie o szerokości 7,5 m każda, przedzielone 5-metrowym pasem zieleni. Utworzono 3-metrowe pasy awaryjne. Wzniesiono 23 mosty, w tym jedno przejście nad trasą dla zwierząt, i dwa podziemne tunele, stanowiące przedłużenie traktów leśnych. Budowa 19-kilometrowego odcinka kosztowała ponad 100 mln euro.

Trasa zostanie oficjalnie otwarta w połowie listopada, bo musi przejść jeszcze badania techniczne. Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad zapewnia, że nie będzie z tym kłopotów.

Dla Gliwic to wielkie wydarzenie: znikną korki z ulicy Pszczyńskiej, przez centrum miasta nie będą już przejeżdżać tiry, poprawi się stan techniczny wielu budynków, które zaczęły pękać. I najważniejsze. Podróż z Gliwic do Katowic zamiast 1,5 godziny potrwa 25 minut. - Koniec horroru - cieszy się Marek Jarzębowski, rzecznik prasowy gliwickiego magistratu. - Obliczyliśmy, że z naszych dróg zniknie ok. 80 proc. ciężarówek - dodaje.

Odetchną nie tylko gliwiczanie, ale też inni kierowcy podróżujący autostradą A4 w kierunku Wrocławia i na zachód Europy. Teraz muszą przejechać przez centrum Gliwic, co nie jest ani łatwe, ani przyjemne. - Miasto jest źle oznakowane. Miejscowi pewnie nie mają z tym problemu, ale dla kogoś obcego, to ogromny kłopot - mówi nasz Czytelnik. - Niedawno krążyłem po Gliwicach kilkanaście minut, żeby znaleźć dojazd do autostrady - dodaje nasz rozmówca.

Do rozstrzygnięcia pozostaje też kwestia opłat za poruszanie się śląskim odcinkiem A4. Drogowcy zapewniają, że mieszkańcy aglomeracji śląskiej za przejazd z Katowic do Kleszczowa nie zapłacą ani złotówki.

- Zwrócimy się do GDDKiA, by pospieszyła się z odbiorem technicznym. Nie możemy się już doczekać otwarcia nowej drogi - mówi Jarzębowski.
 w w w gazeta, p l

jak dla mnie rewelacja
moze miasto bedzie w koncu normalnie przejezdne

Gmeras - Wto Paź 11, 2005 21:19

szkoda ze dopiero w listopadzie bedzie po niej mozna dopiero jeździć
Ana - Wto Paź 11, 2005 21:52

Ale Ty przed listopadem to chyba nie pojeździsz sobie tą trasą :P
frohike - Sro Paź 12, 2005 15:44

spoczko poczekam az otworza
espi - Sro Paź 12, 2005 15:45

Ja się ciesze z tej autostrady jak głupia. Korki na Rybnickiej mnie dobijają. :mur: Nareszcie sie skończą. :hurra:
Gmeras - Sro Paź 12, 2005 15:50

burek napisał/a:
Nareszcie sie skończą.

oby się skończyły bo nic niewiadomo ;)

ziutek997 - Sro Paź 12, 2005 21:51

wogóle to był głupi pomysł aby brakowało akurat tego kawałka autostrady.. i samochody zostały skierowane wprost w miaso...
moze powinni się wstyrzymać z otwarciem poprzedniego odcinka do czasu aż bedzie gotowy także ten w Gliwicach. A może powinna odrazu być przewidziana inna kolejność budowy :)

kisia - Sro Paź 12, 2005 22:58

frohike napisał/a:
W najbliższy piątek zakończy się budowa

frohike napisał/a:
Oficjalne otwarcie w połowie listopada.

to co oni przez ten miesiąc bedą jeszcze robić:?:
zamiatać, myć , pastować :?: :rotfl:

FlashMan - Sro Paź 12, 2005 23:10

Ja się cieszę, lubię to co jest moderne :)
:P

Gmeras - Czw Paź 13, 2005 07:14

kisia napisał/a:
to co oni przez ten miesiąc bedą jeszcze robić
zamiatać, myć , pastować

frohike napisał/a:
Trasa zostanie oficjalnie otwarta w połowie listopada, bo musi przejść jeszcze badania techniczne. Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad zapewnia, że nie będzie z tym kłopotów.

Beda w jakis sposób ja badac :P moze własnie do tego zalicza to mycie i pastowanie :P

asik - Czw Paź 13, 2005 08:32

i dobrze niech oddają jak najszybciej bo przejazd rybnicką jest nie do zniesienia.. a codziennie muszę nią jeździć do pracy.. :szok:
espi - Czw Paź 13, 2005 13:07

A nie wiecie czasem jak to będzie z opłatami? Czy Rybnik to jeszcze aglomeracja? :niepewny:
ziutek997 - Czw Paź 13, 2005 14:19

burek, spokojnie sprawa jeszcze nie rozszczygnięta a narazie jeszcze będziemy śmigać za darmo :)
Gmeras - Czw Paź 13, 2005 14:59

Cytat:
Za przejazd gliwickim odcinkiem autostrady A4 nie trzeba będzie płacić – zapewniają urzędnicy rządowi. Ministerstwo Infrastruktury poinformowało właśnie gliwicki samorząd o ustaleniach związanych ze zorganizowaniem systemu poboru opłat na gliwickim odcinku autostrady A4 „Kleszczów – Sośnica”.

Przypomnijmy, że władze Gliwic i parlamentarzyści z regionu śląskiego wielokrotnie domagali się rezygnacji z poboru opłat w naszym mieście. Ostatnie decyzje oznaczają, że ruch na miejskich ulicach wkrótce powinien się znacząco zmniejszyć. Jak się dowiadujemy z ministerialnego dokumentu, który wpłynął do Urzędu Miejskiego 10 października, ostateczne rozwiązanie tej kwestii zostało omówione w połowie września podczas spotkania grupy technicznej. Z przekazanych informacji wynika, że na odcinku od Kleszczowa do Sośnicy zastosowany zostanie zamknięty system poboru opłat z następującymi punktami poboru: „Kleszczów”, „Ostropa”, „Bojków”, „Żernica”. „Na wymienionych punktach dla pojazdów przejeżdżających wydawane będą tzw. „bilety zerowe”, za które podróżujący nie będą wnosili opłat. Lokalni podróżni, którzy będą wjeżdżać i zjeżdżać z autostrady w obrębie wyżej wymienionych punktów poboru opłat, legitymować się będą „biletem zerowym” i na jego podstawie nie będą uiszczać opłaty za przejazd obwodnicą” – wyjaśnił Jan Ryszard Kurylczyk, pełnomocnik Rządu do Spraw Budowy Dróg Krajowych i Autostrad w liście przesłanym do Stanisława Ogryzka, przewodniczącego Rady Miejskiej w Gliwicach. Dowiadujemy się też, że kierowca pojazdu wjeżdżającego na autostradę na węzłach „obwodnicy”, a zjeżdżającego poza jej obrębem, na wjeździe otrzyma również „bilet zerowy”, a zapłaci za odcinek od granicy „obwodnicy” do miejsca zjazdu przy kolejnym punkcie poboru opłat. Jak wynika z korespondencji, analogiczne rozwiązanie zostanie zastosowane w przypadku pojazdów wjeżdżających na autostradę poza „obwodnicą”, a zjeżdżających na obszarze „obwodnicy”. Opłata powinna objąć odcinek od miejsca wjazdu do granicy obwodnicy

espi - Czw Paź 13, 2005 15:09

Dzięki Gmeras, trochę mnie pocieszyłeś. :)
Gmeras - Czw Paź 13, 2005 15:10

Tylko nierozumie o co chodzi ten "bilet zerowy" :suchy:
Szamanka - Pon Paź 17, 2005 09:42

Mialam nadzieje,ze juz teraz w pazdzierniku bedzie ta droga otwarta

ale i tak jedzie sie w kierunku Kleszczowa lepiej niz kiedys

wogole po drodze widzialam wiele zmian...nowe parkingi,ktorych kiedys nie bylo :ok:

Gmeras - Pon Paź 17, 2005 15:00

Zmiana daty otwarcia na 28 października :)

umGliwice napisał/a:
Zbliża się termin oddania do użytku ponad 19-kilometrowego fragmentu autostrady A-4 na odcinku od węzła "Kleszczów" do węzła "Sośnica" w obrębie Gliwic. - Władze naszego miasta dążyły do tego, aby uruchomienie trasy nastąpiło jeszcze przed dniem Wszystkich Świętych - wyjaśnia Marek Jarzębowski, rzecznik prasowy UM. Tak się zapewne stanie, gdyż prezydent Gliwic, Zygmunt Frankiewicz wstępnie uzgodnił z wojewodą śląskim Lechosławem Jarzębskim, że otwarcie drogi nastąpi w dniu 28 października br.

Przypomnijmy, że zgodnie ze szczegółowym harmonogramem robót - realizacja zadania dobiegła końca w piątek, 14 października. Z tego powodu w czwartek, 13 października, w siedzibie generalnego wykonawcy inwestycji (portugalskie konsorcjum MSF) odbyło się spotkanie na temat sposobu oddania trasy do eksploatacji. Do udziału w spotkaniu zaproszono m.in. prezydenta Gliwic. Wcześniej wystosował on pismo do dyrektora opolskiego Oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad. - Proszę o przedstawienie terminarza czynności związanych z dokonaniem odbioru i przekazaniem do użytkowania nowego odcinka autostrady A-4. Mając na uwadze wyjątkowo trudną sytuację, w jakiej obecnie znajdują się Gliwice pod względem komunikacyjnym, liczę, że odblokowanie miasta poprzez oddanie do użytku ostatniego odcinka autostrady A-4 na trasie między Krakowem a Wrocławiem nastąpi! jeszcze przed zbliżającym się szczytem komunikacyjnym, związanym z dniem Wszystkich Świętych - napisał Zygmunt Frankiewicz w liście skierowanym do Bolesława Pustelnika.

Piotrulek - Wto Paź 18, 2005 15:03

Szamanka napisał/a:
w pazdzierniku bedzie ta droga otwarta

dokładnie 28 października :D

Aither - Czw Paź 20, 2005 18:55

tez sie dzis dowiedzialam ze 28 :) mam nadzieje ze bedzie znacznie mniejszy ruch na naszych ulicach :)
Gmeras - Czw Paź 20, 2005 19:15

Gdzies znów doczytałem ze darmowa ma być przez jakiś czas w przyszłości w okolicach sosnicy maja zamiar postawic bramki ale narazie jest darmowa
kobi - Czw Paź 20, 2005 19:22

Nie ucieszę się, dopóki się nie przejadę tą autostradą i nie zobaczę mniejszego ruchu w mieście :/
Gmeras - Czw Paź 20, 2005 19:29

pozyjemy zobaczymy :)
frohike - Pią Paź 28, 2005 11:27

Kod:

Dzisiaj przed południem otwarty zostanie kolejny odcinek autostrady A4 - między Gliwicami a Kleszczowem. Nie trzeba już będzie przejeżdżać tranzytem przez wąskie gliwickie ulice. Niestety, na wygodną jazdę do samej granicy z Niemcami, będziemy jeszcze długo czekać.

Nowy odcinek A4 to nie tylko ulga dla kierowców, odetchną też mieszkańcy Gliwic. Szczególnie ci mieszkający przy ulicy Pszczyńskiej. Tam - jak sami opowiadają - nie ma dnia bez stłuczek i wypadków.

Po oddaniu do użytku odcinka Gliwice - Kleszczów zmotoryzowani będą mogli już bez przeszkód przejechać autostradą A4 z Krakowa do Wrocławia. To 260 kilometrów luksusu. Niestety, potem znów zaczynają się problemy.
w w w interia, p l

:super:

kobi - Pią Paź 28, 2005 11:58

Tu się nie ma z czego cieszyć! :cisza: Będę jechał z Wrocka i zapomnę zjechać z autostrady w Gliwicach jak się rozpedzę :przestraszony: Zawsze jechałem do końca, a teraz :?: :przestraszony:
frohike - Pią Paź 28, 2005 12:15

bedziesz mial kilka zjazdow aby sobie przypomniec ze jedziesz do Gliwic
asik - Pią Paź 28, 2005 12:37

wreszcie bo rybnicką nie da się jeżdzić..
espi - Pią Paź 28, 2005 12:52

Przed południem sie nie udało. Jechałam Rybnicką dokładnie o 12.10 i co? Kiszka moi mili. Autostrada pusta, a na rybnickiej korki. :P Może uda im się po południu. :niepewny:
Major - Pią Paź 28, 2005 12:54

Jakoś nie wierze ze ta autostrada wpelni odkorkuje gliwice. Musieliby chyba wprowadzic zakaz wjazdu do miasta tirom, a to jest niemozliwe.
Gmeras - Pią Paź 28, 2005 13:29

burek, Burek o 11 planowali przecinac wstege zanim obala szampana to potrwa :] oficjalne dla wszystkich uzytkowników mają otworzyć o godzinie 16stej
Gmeras - Pią Paź 28, 2005 14:14

h t t p;//biznes.onet, p l/0,1186800,wiadomosci.html
Kondrus - Pią Paź 28, 2005 14:53

Wie ktoś może gdzie na necie jest mapa z zjazdami... Bo większosc jeszcze jest bez tej dorgi :/
Gmeras - Pią Paź 28, 2005 16:47

Nie wiem gdzie sa mapki ale zjazdy w gliwicach sa na Pszczyńską , Rybnicką , na E40 z drogi ekspresowej i chyba na Daszyńskiego
Gmeras - Pią Paź 28, 2005 20:48

Godzina 20:00 widziałem tylko 2 tiry na pszczyńskiej zawsze o tej poze było ich zdecydowanie wiecej zobaczymy w godzinach szczytu :]
Frycek - Pią Paź 28, 2005 22:05

Gmeras napisał/a:
wiecej zobaczymy w godzinach szczytu

dokladnie poczekajmy do poniedzialku :) jak bedzie sprawa wygladac,a raczej do srody kiedy ruszy tabor

Gmeras - Pią Paź 28, 2005 23:02

Frycek tego dnia jest zabroniona jazda ciezarówek 31października i 1 listopada tylko nie wiem w jakich godzinach
Bot - Sob Paź 29, 2005 01:13

A ja się jutro przejadę i zobaczę :D
Gmeras - Sob Paź 29, 2005 10:41

Cytat:
Wczoraj otwarto ostatni autostrady A4 z Wrocławia do Krakowa — od węzła „Kleszczów” do węzła „Sośnica” w obrębie Gliwic. Ponieważ otwarcie zapowiedziano na godzinę 11, już przed południem na autostradzie pojawiły się setki samochodów. I... zaczęło się!

Wściekli kierowcy utknęli w kilometrowych korkach, bo o 11.00 otwarcie co prawda się odbyło, tyle że było to otwarcie uroczyste, z udziałem lokalnych VIP-ów. To nieoficjalne, już bez fanfar i przemówień, odbyło się dopiero ok. godz. 16.00. Rozładowywanie korka trwało do godz. 17.

Prezydent Gliwic Zygmunt Frankiewicz nazwał wczorajsze wydarzenie „chwilą historyczną”. Stwierdził, że kończy się gehenna mieszkańców miasta i dziękował tym wszystkim, dzięki którym autostradą można jeździć co najmniej dwa tygodnie wcześniej, niż zakładano.

— Za kilka lat Śląsk będzie się szczycił najlepszymi rozwiązaniami komunikacyjnymi w kraju — stwierdził z kolei wojewoda śląski Lechosław Jarzębski.

ziutek997 - Sob Paź 29, 2005 12:59

Wreszcie... ale to co się wczoraj działo w centrum to istna masakra.. :zdziwko: ciasno jak nigdy...
Piotrulek - Sob Paź 29, 2005 15:53

Gmeras napisał/a:
Prezydent Gliwic Zygmunt Frankiewicz nazwał wczorajsze wydarzenie „chwilą historyczną”.

Dla tego śmiesznego Pana wszystko co wiąże się z drogami jest "chwilą historyczną"... :dobani: :dobani:

Mariusz - Sob Paź 29, 2005 22:57

Hahahahaha :D
"Nowa autostrada w niektórych miejscach już ma zniszczoną jezdnię. W Zabrzu przy budowanym MOP-ie powstał ogromny uskok. Kierowcy uważajcie! Możecie tam stracić podwozie samochodu!"

Byłem, widziałem, zwątpliłem ...

darkenstein - Sob Paź 29, 2005 23:47

no i wczoraj z przyzwyczajenia jechalem autostrada do konca czekajac na zjazd na gliwice i pognalem dalej na katowice i tak godzina poszla na marne :zly: :kwasny:
Bot - Nie Paź 30, 2005 07:05

darkenstein napisał/a:
no i wczoraj z przyzwyczajenia jechalem autostrada do konca czekajac na zjazd na gliwice i pognalem dalej na katowice i tak godzina poszla na marne :zly: :kwasny:

Pod Krakowem się zorientowałeś?

:rotfl:

ja w końcu jeszcze nie pojechałem ochrzcić oponami nowego odcinka bo czasu nie miałem.....

darkenstein - Nie Paź 30, 2005 12:08

khaman, sam nie wiem gdzie zjechalem na gliwice zawsze u was sie gubie ale jak zwykle tel. do nawigatora mnie wyciagnol z klopotu :D
Piotrulek - Nie Paź 30, 2005 12:42

darkenstein napisał/a:
ale jak zwykle tel. do nawigatora mnie wyciagnol z klopotu

DArek co my byśmy zrobili bez tych naszych nawigatorów,powiedz sam,no nie?? :ok:

darkenstein - Nie Paź 30, 2005 21:21

Piotrulek, ma sie rozumiec , do celu i tak trafilem bo trudno nie trafic do nawigatora :)
kisia - Nie Paź 30, 2005 21:40

wczoraj przejechałam się kawałkiem autostrady.
Cos słabo odkurzyli bo ciągle kamyki stukały ;) :/ ,
Te zjazdy na Rybnicką i Daszyńskiego jakoś bardzo pokręcone :zakrecony: , albo tak tylko w nocy wyglądało.

darkenstein - Nie Paź 30, 2005 21:54

kisia, wcale nie jak skrecilwm tam chyba tam to pod autostrada przejechalem chyba z cztery razy zeby dojechac do gliwic cos chlopakom nie wyszlo :D
Bot - Pon Paź 31, 2005 10:10

darkenstein, Eee jak można się zgubić w Gliwicach :)

Schemat autostrady jest prosty:

h t t p;//img453.imageshack.us/my.php?image=autostr8aq.jpg]
kliknij

nie da się zgubić. Jak widać między zjazdem na Pszczyńską (dr. 44) a zjazdem na zabrze ma być (kiedyś) jeszcze węzeł z autostradą A1.
Ja wczoraj "ochrzciłem" oponami nowy odcinek ze średnim czasem przejazdu 5:30 czyli spacerowo ;)

Piotrulek - Pon Paź 31, 2005 11:11

kisia napisał/a:
albo tak tylko w nocy wyglądało.

ja jechalem w dzień i masz racje jest to mocno pokręcone ,w szczególności te zjazdy

darkenstein - Pon Paź 31, 2005 22:25

khaman, tylko ze ja nie jestem z gliwic :)
rrados - Wto Lis 01, 2005 23:08

Zjazd na autostrade z ul. Rybnickiej to nie jest chyba dobrze przemyslana decyzja. Zbudowali tam sygnalizacje swietlna a to wcale nie poprawi sytuscji i tak już zakorkowanej ulicy. A czy widział ktoś sterowany światłami wjazd na autostrade? :zdziwko:
kobi - Sro Lis 02, 2005 11:16

Działa już ta autostrada? Jechał ktoś? :looka:
kisia - Sro Lis 02, 2005 11:25

kobi, tak działa, do wrocławia mozna już ją dojechać ( chyba)
kobi - Sro Lis 02, 2005 13:41

kisia, do Wrocławia działa bo sam nią jeżdżę :P Ale czy można przejechać tym nowym odcinkiem? :P
Gmeras - Sro Lis 02, 2005 13:58

kobi, tak juz od piątku można :) szybki jesteś :)

Dzis specjalnie po swietach obserwowałem ulice pszczyńską korki się zmiejszyły ale ruch duzy jeszcze jest :]

kobi - Sro Lis 02, 2005 14:13

Gmeras, w piątek to ja wyjechałem i dopiero co wróciłem :P
Gmeras - Sro Lis 02, 2005 14:18

acha zapomniałem :P
Piotrulek - Sro Lis 02, 2005 16:33

kobi napisał/a:
Działa już ta autostrada

oczywiście ,że dziala z krakowa do wrocka to tylko 290km

Gmeras - Sro Lis 02, 2005 16:39

h t t p;//w w w um.gliwice, p l/index.php?id=13382/1

Fajnie sie tam bawili :)

Major - Sro Lis 02, 2005 20:55

Działa i to jak należy. Jak teraz pusto na mieście i spokojnie. Nie ma tyle tirów i wreszcie nie ma korków w okolicy wrocławskiej i piłsudskiego. :super:
ziutek997 - Czw Lis 10, 2005 22:11

Jest lepiej :D
espi - Pią Lis 11, 2005 08:44

I wreszcie można wyjechać z osiedla w Pszczyńską w lewo. :D
kobi - Pon Lis 14, 2005 22:37

Już ponad 2 tyg. od otwarca a ja jeszcze nią nie jechałem :| Trzeba się kiedyś wybrać ;)
Ale efekty faktycznie widać, pozytywne - mniej tirów na mieście :D

Gmeras - Wto Lis 15, 2005 13:45

kobi napisał/a:
Ale efekty faktycznie widać, pozytywne - mniej tirów na mieście

zgadza sie
ale trudniej sie teraz przechodzi przez przejscie dla pieszych na pszczyńskiej jak nie było autostrady to tiry staly a niejechały :P teraz tego mniej to kazdy pszynska pruje i nikt nie ma ochoty sie zatrzymac naszczescie w niektórych miejscach sa sygnalizacje swietlne ;p

Ale słyszalem ze ludzie w Bojkowie teraz narzekąją bo niedali im wyciszaczy i w nocy glośno maja :)

Major - Wto Lis 15, 2005 15:45

Jechałem obwodnicą i przyznam, że dość przyjemna trasa. Jechałem nocą i tu jest jeden problem. Oświetlenie powinno być na całej długości trasy, a nie na drobnych jej odcinkach. Są też za słabo oznakowane zamknięte już zjazdy, które nocą dla zmęczonego oka mogą się okazać katastrofalne w skutkach bo pasy wyłączające pozostały, ale na ich końcach stoji już betonowa ściana. I dlaczego jest tylko 2pasmowa?
Gmeras - Wto Lis 15, 2005 17:22

Major napisał/a:
Jechałem obwodnicą i przyznam, że dość przyjemna trasa. Jechałem nocą i tu jest jeden problem. Oświetlenie powinno być na całej długości trasy,

gdzie masz w Polsce oswietlona całą trase ? tu sie tego niedoczekasz :] oswietlenie wystepuje tylko w miejscach gdzie są zjazdy

Major napisał/a:
Są też za słabo oznakowane zamknięte już zjazdy,

jakie zjazdy są zamkniete ?
Major napisał/a:
I dlaczego jest tylko 2pasmowa?
widocznie wieksza nie była potrzebna na takim krutkim odcinku cały czas była 2 psmowa planowana :)
Krzysio - Nie Lis 27, 2005 15:59

Cytat:
gdzie masz w Polsce oswietlona całą trase ? tu sie tego niedoczekasz Kwadratowy oswietlenie wystepuje tylko w miejscach gdzie są zjazdy

w krakowie od centrum do bramek albo i dalej jest oswietlona trasa, ladne kilka kilometorow :] no ale to krakow, nie dziwie im sie ze na takiej wsi nie ma oswietlenia :P jak autostrada biegnie przez pola :|

Major - Nie Lis 27, 2005 17:20

Być może te zjazdy już usunięto. Były takie napewno. Możliwe, że służyły tylko podczas prac budowlanych.
frohike - Nie Lis 27, 2005 23:35

dzisiaj jechalem i jechalo sie milusio mimo nieladnej pogody
krystian - Pon Lis 28, 2005 09:21

ja tamtedy tez dosc czesto jezdze i bardzo mi sie podoba. jak jej nie bylo to narzekali jak jest tez narzekaja. ja juz nie rozumiem
Gmeras - Pon Lis 28, 2005 12:35

krystian napisał/a:
jak jej nie bylo to narzekali jak jest tez narzekaja. ja juz nie rozumiem

bo polacy lubia narzekac :]

Krzysio - Pon Lis 28, 2005 12:59

wspaniala polska mentalnosc :] to jest to co nas zepewne wyroznia od reszty nacji, brak autostrad i mentalnosc :D
Major - Pon Lis 28, 2005 13:05

Ja tam nie narzekam, ale jak już się coś robi to do porządku, a nie na odpie****. Ciesze się, że nareszcie mamy kolejny odcinek autostrady i mniejsze korki w Gliwicach. Jak narazie jest wiecej + niż - zatem jest dobrze :D
krystian - Pon Lis 28, 2005 13:28

po co komu latarnie na autostadzie. wyobrazcie sobie ze autostrada ma 500 km dlugosci ciekawe jak chcecie zrobic zeby byla oswietlona. co 50 metrow latarnia....hmmmmmm rzeczywiscie musielibysmy byc bogatym krajem. poza tym...to jest autostrada anie ulica w centrum miasta. tam nie ma byc pieknie dla oczu. tam ma byc pieknie, szeroko, i plasko dla naszego autka:) a od jasnosci macie swiatla w samochodzie.
Major - Pon Lis 28, 2005 13:38

Chciałbym zauważyć, że autostrada jest drogą o zezwoleniu do poruszania sie dużymi prędkościami. Przy dużej prędkości, nasze oczy przestają reagować na otoczenie i zaczyna się zwężać pole widzenia. Światła samochodwe nie dają pełnej widoczności na trasie, więc oświetlenie takiej drogi służy jedynie bezpieczeństwu. Jakoś w wielku krajach autostrady się oświetla i nikt nie mówi, że to niepotrzebne. Wiem, że to kosztowne, ale ma to duże znaczenie.
krystian - Pon Lis 28, 2005 14:02

pole widzenia zweza sie przez zmeczenie a nie przez predkosc. 130 km/h to nie jest duza predkosc
Major - Pon Lis 28, 2005 14:10

Pole widzenia zweża sie przez prędkość i przez zmęczenie.
krystian - Pon Lis 28, 2005 14:15

ja mowie o predkosci 130 na godzine
kobi - Pon Lis 28, 2005 14:35

krystian, zwęża się. Przy mniejszych prędkościach różnica co prawda jest niewielka, ale jednak jest.
Gmeras - Pon Lis 28, 2005 15:01

lepiej niech buduja dalsze odcinki niz zeby stawiali latarnie
frohike - Sro Lis 30, 2005 15:05

wg mnie bez latarni przezyjemy
ale cos innego mi sie nie podoba
bardzo malo odblakow jest na drodze
ostatnio jadac tamtedy podczas burzy bylo ciemno i ciezko czasem znalezc swoj pas jazdy
gdyby zrobili wszedzie odblaski to byloby bezpieczniej

a 130km/h - jak na uatostrade to chyba standard - po to sie nia jedzie aby popedzic