|
|
dupiate forum
|
 |
Nasze miasto - Focus Park Gliwice
Gmeras - Sro Wrz 07, 2005 15:32 Temat postu: Focus Park Gliwice Brytyjska firma Parkridge CE Retail rozpocznie wiosną budowę centrum rozrywkowo-handlowego Focus Park Gliwice, którego wartość jest szacowana jest na 400 mln zł, podała Polska Agencja Informacji i Inwestycji Zagranicznych (PAIiIZ) w środowym komunikacie.
„Będzie to drugi po Rybniku kompleks rozrywkowo-handlowy na Śląsku. Budowa Focus Parku w Gliwicach rozpocznie się wiosną 2006 roku. Zakończenie prac budowlanych i otwarcie Focus Parku dla klientów planowane jest na drugą połowę 2007 roku” – podano w komunikacie.
Centrum powstanie na miejscu dawnej huty Gliwice. Focus Park zlokalizowany będzie w centrum miasta, w pobliżu dworca kolejowego i autobusowego. Całkowita powierzchnia obiektu to 140 tys. m. kw.
Parkridge Holdings działa w Polsce od 2003 roku i składa się z dwóch działów. Parkridge CE Retail buduje śródmiejskie centra rozrywkowo-handlowe Focus Park. Pierwszych pięć obiektów zostanie zlokalizowanych w Białymstoku, Bydgoszczy, Gliwicach, Rybniku i Zielonej Górze. Ponadto, jako Parkridge CE Developments, firma zajmuje się budową centrów logistycznych.
?ączna wartość wszystkich inwestycji Parkridge CE przewidzianych w Polsce w najbliższych latach wynosi ok. 2 mld zł, podała PAIiIZ.
ziutek997 - Sro Wrz 07, 2005 15:33
:zdziwko:
cinque - Sro Wrz 07, 2005 15:33
i Media Markt tam ma być :D to mi sie podoba :)
nie wiem, jak to tam w tej chwili wygląda, ale chyba do wyburzenia ma pójść cały kwartał między Piwną, Jagiellońską i torami?
Gmeras - Sro Wrz 07, 2005 15:37
ja niewiem doczytałem sie tego na biznes onet, p l :D
ale tez besenst bo kilka ktroków dalej buduja forumGliwice
ziutek997 - Sro Wrz 07, 2005 15:38
cinque napisał/a: | nie wiem, jak to tam w tej chwili wygląda |
powiem jedno... tam w srodku jest juz wszystko wyburzone... zostały tylko zewnętrzne ściany....a z resztą niektórych budynków nie da się wuburzyć bo pieczę nad nimi sprawuje konserwator zabytków :)
cinque - Sro Wrz 07, 2005 15:39
flood podał linka w marketowym topiku
no własnie :)
ziutek997,
ziutek997 napisał/a: | niektórych budynków nie da się wuburzyć bo pieczę nad nimi sprawuje konserwator zabytków |
hehehe konserwator tez człowiek
wszystko się da załatwić ;)
flood - Sro Wrz 07, 2005 15:40
zobaczcie tutaj
h t t p;//w w w parkridge, p l/pl/index.php-menu=projekty&m=3&co=4.htm]FOCUS PARK
tu też podaję tego linka, żeby nie trzeba dużo szukać :)
Gmeras - Sro Wrz 07, 2005 15:42
jeszcze tam ma byc multikino wszyscy chyba ocipieli jak by to była jakas inna odległosc to bym zrozumiał
ziutek997 - Sro Wrz 07, 2005 15:50
cinque napisał/a: | hehehe konserwator tez człowiek |
takie rzeczy załątwia się inaczej.... zresztą modna jest architektura postindustrialna...
no i tak jak mowie na zamieszczonym linku wiedzę nietknięty budynek dyrekcji .. klub hutnika... i i wkomponowaną halę kuźni (czy możę walcowni - juz nie pamiętam)
Gmeras napisał/a: | jeszcze tam ma byc multikino wszyscy chyba ocipieli jak by to była jakas inna odległosc to bym zrozumiał |
czym mniej takich kin tym lepiej.... ja wolę aby przetrwały stare gliwickie kina.... :|
Gmeras - Sro Wrz 07, 2005 15:54
Bajka napewno przezyje :]
ziutek997 - Sro Wrz 07, 2005 15:56
Gmeras, na jakiej podstawie tak twierdzisz??
kubus planuje postawić także multipleks... i to pod samym nosem bajce...
Gmeras - Sro Wrz 07, 2005 16:01
no bo bajka to kino zabytkowe z historia :]
a ja wam jeszcze mówie ze zbuduja jakis centrrum gdzies koło autostrady :]
wszystko ok z tymi marketami tylko kto do tego wszystkiego bedzie miec kase :D :P
ja tam pozostane przy "Plusie" który stoi koło mego domu :] no i czasami biedronka ;]
Czarnulka - Sro Wrz 07, 2005 16:26
Pomysł mi się bardzo podoba :)
Chyba jednak zostanę w Gliwicach na stałę :D
ANIUS - Sro Wrz 07, 2005 16:29
ziutek997 napisał/a: | tam w srodku jest juz wszystko wyburzone... zostały tylko zewnętrzne ściany.... |
:looka: nieeeeee.....
wyburzone jest pod FORUM , apod FOCUSa jeszcze stoi :D
ziutek997 - Sro Wrz 07, 2005 16:40
takkkkkkkkk..................
prawie wszystko juz jest rozebrane... a to co jeszcze stoi to są puste sciany.....
oczywiście jeszcze wymaga tam aby wjechał ciężki sprzęt i to sprząną do czysta...
ANIUS - Sro Wrz 07, 2005 16:56
no moze sie myle w tej kwestii ...az pojade dzis tam zobaczyc jak to wyglada... ;)
ziutek997 - Sro Wrz 07, 2005 20:39
Gmeras napisał/a: | no bo bajka to kino zabytkowe z historia |
tak?? tylko czemu wszyscy tak chętnie chodzą do multipleksuw... a w bajce zawsze pustki??? To nie takie proste..... w bajkę musiałby ktoś zainwestować bo dzieli ją od multipleksów coraz większa przepaść... i musiałaby zmienić sie mentalność ludzi żeby zaczeli odwiedzać stare małe kina :)
glewitz - Pon Wrz 12, 2005 16:21
Bajka powinna przejść remont i powrócić do wyglądu s[przed wojkny. I jeszcze połączyć się z Amokiem. Inaczej nie ma szans
trunks - Pon Wrz 12, 2005 18:25
pomysł fajny bo narazie jest tam ruina
glewitz - Pon Wrz 12, 2005 19:32
nistety...
trunks - Wto Wrz 13, 2005 00:04
hmm niestety ? A co wolalbys zeby huta nadal dzialala i zatruwała nam Gliwice ?
glewitz - Wto Wrz 13, 2005 18:18
trunks napisał/a: | hmm niestety ? A co wolalbys zeby huta nadal dzialala i zatruwała nam Gliwice ? |
źle się zrozumieliśmy... o hutę to nie, oczywiście fajnie, że tam powstanie ten Focus
krzyslav - Sro Wrz 14, 2005 20:46
Dla mnie ta inwestycja jest tylko kolejnym dowodem na słabość naszego narodu w obecje sytuacji międzynarodowej. Polaków nie stać na wybudowanie tak dochodowej inwestycji. Dobrze że powstaną nowe miejsca pracy, że sytuacja materialna wielu ludzi może się poprawić poprzez samo głupie siedzenie na kasie z zagranicznym sklepie. Jeśli w obecnych wyborach nie zwycięży partia, która będzie miała w końcu na interesie polskiej racji stanu ten kraj stanie się jedynie rynkiem zbytu, aż w końcu ogłoszony zostanie przetarg na flagę biało-czerwoną oraz na godło z orłem białym. Najwięcej dochodów będzie płynęło za granicę ciągle zubażając nasz naród, będącym nadwyraz tolerancyjnym dla takich praktyk. W końcu żyjemy w wolnej zjednoczonej europie. Takie są skutki liberalnej polityki naszego rządu. Smutna sytuacja kreuje się na naszych oczach, ale cóż... co kraj to obyczaj.
Aither - Sro Wrz 14, 2005 20:50
krzyslav, dobrze powiedziales... nie stac nas na inwestycje... dlatego nasze panstwo musi isc na ustepstwa nie baczac na to czy bedzie to dobre rozwiazanie czy tez nie... jestesmy rozkradani po malym kawaleczku... niedlugo nie bedzie juz co okradac
Demmo - Sro Wrz 14, 2005 21:40
ktoś mi kasuje posty.. :zdegustowany:
Aither - Sro Wrz 14, 2005 22:18
Demmo, em to nie topic od tego... O_o
Appo - Sro Wrz 14, 2005 22:43
OT !!
glewitz - Czw Wrz 15, 2005 20:26
tak tylko wsponę, że największym inwestorem Focus Parku jest Multikino, czyli grupa ITI, a to, jak sądzę, jest chyba polski koncern
ziutek997 - Pią Wrz 16, 2005 11:43
glewitz napisał/a: | grupa ITI, a to, jak sądzę, jest chyba polski koncern |
:zdziwko: :zdziwko: że co?? hę?? :zdziwko: sprwawdz to jeszcze raz...
PAKuS - Pią Wrz 16, 2005 13:52
to kiedy zaczynają budowę tego obiektu :?: :?:
ziutek997 - Pią Wrz 16, 2005 13:53
W przyszłym roku :)
PAKuS - Pią Wrz 16, 2005 14:11
aha
Gmeras - Pią Wrz 16, 2005 15:07
Multikino jest tylko najemca
glewitz - Pią Wrz 16, 2005 17:24
no ale trochę dziwne, aby będąc najemcą, nie zbudowało tam Multikina, przynajmniej ja tak sądzę
Gmeras - Wto Gru 20, 2005 21:04
. Cytat: | GLIWICE. Nie wiadomo
jakie będą losy
szumnie zapowiadanej
inwestycji pod nazwą
Focus Park Gliwice,
która miała powstać
na terenie byłej Huty
Gliwice. Jak dotychczas
firma Parkridge
CE Retail nie wystąpiła
o pozwolenie na
budowę.
Kiedy w prasie pojawiła się informacja
o tym, że na terenie
dawnych Gliwickich Zakładów
Materiałów Ogniotrwałych duńska
firma Braaten & Pedersen
zamierza zbudować centrum
handlowo- rozrywkowe Forum
Gliwice, prawie natychmiast
brytyjski developer, firma Parkridge
CE Retail, ogłosiła, że
również zamierza wybudować
w Gliwicach centrum handlowe.
Co ciekawe, Focus Park Gliwice,
bo tak nazwano nowe Centrum,
miał powstać „po sąsiedzku”,
kilkadziesiąt metrów od Forum
Gliwice, na poprzemysłowym obszarze
byłej Huty Gliwice.
Na powierzchni ponad 140 tys,
m.kw. działalność miało prowadzić
ponad 200 butików, Multikino
oraz salony fitness. Podano
już nawet nazwy firm, które zdecydowane
były na wykupienie powierzchni
handlowej oraz termin
oddania obiektu do użytku. Miało
to nastąpić w drugiej połowie
2007 roku.
Teraz okazuje się, że inwestor
– Parkridge CE Retail nie wystąpił
nawet o pozwolenie na budowę
swojego obiektu. Tymczasem
pod koniec roku, na ostatniej
sesji RM, uchwalony zostanie
nowy projekt miejscowego planu
zagospodarowania przestrzennego.
Zgodnie z zapisami, ustawy o
planowaniu i zagospodarowaniu
przestrzennym, do miejscowego
planu można wprowadzić wielkopowierzchniowe
obiekty handlowe,
ale tylko wtedy, gdy ich
granice określone są w studium
uwarunkowań i kierunków zagospodarowania
przestrzennego.
W związku z tym, że potencjalny
inwestor Focus Park Gliwice nie
zwrócił się o wydanie pozwolenia
na budowę, w studium dla dzielnicy
przemysłowej takich granic
nie można było wytyczyć. Uchwalenie
planu w takim kształcie
mogłoby zablokować drogę do
wprowadzenia obiektu do planu,
a bez tego nie można wydać pozwolenia.
Choć do tej pory cała inwestycja
pod nazwą Focus Park Gliwice
ma charakter raczej wirtualny,
radni deklaracje brytyjskiego inwestora
traktują poważnie. Aby
nie utrudniać mu ścieżki legislacyjnej,
obszar planowanej inwestycji
postanowiono wyłączyć z
planu zagospodarowania przestrzennego.
Dlaczego inwestor tak długo
zwleka z wystąpieniem o pozwolenie
na budowę. Nie wiadomo.
Nie wiadomo również czy w ogóle
o nie wystąpi i czy inwestycja
będzie realizowana.
–Przecież pozwolenia na budowę
mogli otrzymać już dawno, bez
żadnych problemów – mówi Marek
Jarzębowski, rzecznik prasowy
Urzędu Miasta.
Firma Parkridge CE Retail, zwłokę
w postępowaniu tłumaczy
problemami natury administracyjnej,
które częściowo zmieniły
harmonogram prac przy budowie
Focus Park Gliwice. Nadal deklaruje,
że centrum rozrywkowo-
-handlowe powstanie – jednak
działalność rozpocznie później
niż było to planowane.
Nietrudno oprzeć się wrażeniu,
że cały medialny szum wokół Focus
Park Gliwice miał jeden cel
– zniechęcić potencjalnych inwestorów
do podjęcia działalności
handlowej u konkurencji czyli w
Forum Gliwice.
Jednak po początkowym zamieszaniu,
wszystko wraca do normy,
a powierzchnia handlowa
Forum trafia do kolejnych najemców.
W ostatnim czasie umowy
podpisali: znany producent
odzieży Wólczanka SA oraz sieć
kawiarni Caffee Club.
Wólczanka będzie prowadzić w
gliwickim FORUM jeden ze swoich
salonów odzieżowych. Sklep
będzie miał powierzchnię 94 m2.
Kawiarnia Caffee Club, oferująca
klientom kilkadziesiąt rodzajów
kawy i herbaty oraz bogaty wybór
ciast zajmie ponad 140 m2 i
wzbogaci ofertę gastronomiczną
Centrum |
sorki ze to jest pseudowierszem pisane ale nie chce mi się poprawic ;]
glewitz - Sob Gru 31, 2005 14:29
ale fajnie z tym Caffee Club. Bedzie gdzie wypić herbatę i zjeść ciacho. A co do Focusa- to myślę, że on albo nie powstanie, albo powstanie w innym miejscu. Kiedyś słyszałem, że na terenie obecnego Linodrutu (tyle, że w zabytkowych budynkach) miała powstać Galeria Gliwice. Czy coś o tym jeszcze wiadomo, czy pomysł umarł śmiercią naturalną ???
ubiqe - Sro Sty 25, 2006 00:13
moj kolego pracuje w biurze, które wykonuje projekt Focusa. Ich projekt trafił juz w rece inwestora, wiec moze niedlugo cos sie ruszy:)
brojas - Wto Kwi 17, 2007 14:28 Temat postu: Opóźnienie... Według tej strony: h t t p;//w w w almamarket, p l/alma/pl/informacje_gieldowe/raporty/raporty_biezace/rok_2006/41/ Otwarcie Focusa znowu się opóźni o pare dobrych miesięcy i zostanie oddany do uzytku w IV kwartale 2008 roku.
Logiczne skoro na terenie na którym ma się budować ciągle nie ruszyły prace budowlane.
trunks - Wto Kwi 17, 2007 14:42
narazie konczy sie wyburzanie :)
Trecorr - Sro Kwi 18, 2007 08:03
Fajnie fajnie, tylko auto trzeba będzie zamienic na rolki :P
ksiemek - Nie Kwi 22, 2007 14:27
Z miesiąc Forum, za 1,5 roku Focus (choć nie wierzę, że się wyrobią tak szybko). Fajnie będzie. I można mieć jakieś mrzonki, że jakaś konkurencja cenowa będzie. :)
iza_foch - Nie Kwi 22, 2007 15:16
Tak. A ja slyszałam ze maja polaczyc Focus z Forum- wtedy byloby to jedno z najwiekszych CH w Polsce. Ale cos czuje ze zanim ten Focus wybuduja to minie sporo czasu.
chaoss - Nie Kwi 22, 2007 22:11
moze lepiej jakby zrobili jedna, a porzadna machine do zakupow?
Galeria Krakowska czy Zlote Tarasy w stolicy robia wrazenie, ale i przerazaja natlokiem konsumentow i komercji :/
glewitz - Pią Kwi 27, 2007 17:27
iza_foch napisał/a: | Tak. A ja slyszałam ze maja polaczyc Focus z Forum- wtedy byloby to jedno z najwiekszych CH w Polsce. Ale cos czuje ze zanim ten Focus wybudują to minie sporo czasu. | śmiem wątpić, z tak sie stanie- w końcu to dwa zupełnie różne podmioty, które raczej będą chciały jak najwięcej zarobić, niż się łączyć
Jacek_s - Sob Lip 14, 2007 13:07
Dlaczego polak w naturze nie przeanalizujac sytuacji od razu krytyka.
Popatrzcie na to z tej strony :
Dodatkowe miejsca pracy
Dodatkowe miejsca rozrywki
Fajnie ze bedzie multikino konkurecja do cinemacity jest wskazana bo drogie tam maja bilety.
Ja juz wykozystalem ostatni darmowy wjazd do zabrzanskiego multikina i teraz juz raczej pozegnalem sie z nim. Teraz bede chodzil do cinemacity a w przyszlosci tazke do gliwickiego multikina. Przynajmniej przed seansem i po nim bede mugl wypic pivo bo tak robilem za "krzysia" czyt.kierowca.
Ja jestem za !!!!
FlashMan - Sob Lip 14, 2007 16:19
Dokładnie. Jacek ma w pełni rację. Każdy sposób konkurencji (oczywiście tej uczciwej) jest dobry.
Morqana - Pon Sie 06, 2007 21:14
Czy oprócz mnie widzial ktoś może banery FOCUS PARK-u ? :niepewny: Bo chyb mi się przedwidziało.. a może i nie?
Kalka - Wto Sie 07, 2007 00:35
MorQaNa napisał/a: | Mam takie pytanie, może nie w temacie. Czy oprócz mnie widzial ktoś może banery FOCUS PARK-u ? :niepewny: Bo chyb mi się przedwidziało.. a może i nie? |
Też widziałam chyba na Pszczyńskiej :looka:
Morqana - Wto Sie 07, 2007 18:52
Cytat: | Też widziałam chyba na Pszczyńskiej |
Ja na swoim zadu... piu. na rogu... :niepewny: :|
Gmeras - Nie Wrz 09, 2007 00:09
h t t p;//w w w telewizja.gliwice, p l/
program kurier gliwicki z dnia 7 wrzesnia
minuta 2:20
najbardziej ciekawi mnie ten dworzec dla pksu i pkmu ;)
kobi - Nie Wrz 09, 2007 11:31
Gmeras napisał/a: | najbardziej ciekawi mnie ten dworzec dla pksu i pkmu ;) |
Duuuuży plus im za to :super:
Gmeras - Wto Wrz 11, 2007 19:03
h t t p;//w w w rynkowy, c o m, p l/forum/viewtopic.php?t=280
kobi - Wto Wrz 11, 2007 19:14
Dolnośląska Trasa Średnicowa? :zdziwko: Ciekawe, ciekawe...
A tak w ogóle to całkiem fajnie to wygląda, zwłaszcza ta ceglasta fasada :)
glewitz - Pią Lis 02, 2007 20:24
mi się podoba to, że zgłaszają ten projekt do konkursu na najładniejsze centrum handlowe na świecie. A jeszcze ardzeij bym się ucieszył gdyby to wygrali :P
magusia24 - Pią Lis 02, 2007 20:27
No mnie tez sie podoba :)
KMGKW - Sob Lis 03, 2007 10:55
Dla mnie za dużo tego :kwasny:
glewitz - Sro Lut 06, 2008 17:08
e tam za dużo... te przynajmniej mają jakąś architekturę (nie mówią że jakąś wspaniałą i wyjątkową), czego nie można powiedzieć o zamiarze wybudowania łososiowego Achuan'a na Rybnickiej. To mnie dopiero przeraża
nosek5 - Sro Maj 07, 2008 14:32 Temat postu: Wielka laweta na piwnej Jak w temacie co to się dzieje czyżby już sprzet zwozili na budowe focus parku
Stoi na poboczu laweta z ciagnikiem długa że :szok: :szok: :szok: :szok:
trunks - Sro Maj 07, 2008 22:54
ponieważ teraz w maju ma być wbudowany kamień węgielny pod budowę ;) I prace ruszą w końcu...
Danielo - Czw Maj 08, 2008 21:03
Ciekawe czy znajda pracowników na budowę
trunks - Czw Maj 08, 2008 22:38
napewno znajdą, jak do Forum znaleźli...
Danielo - Pon Maj 19, 2008 06:33
agecja pracy(trawipol) potrzebuje zbrojarzy do Focusa na budowe 8 zł brutto ;/
trunks - Pon Maj 19, 2008 14:18
faktycznie mało...
Yeti - Czw Maj 22, 2008 12:56
Cytat: | ...czyżby już sprzet zwozili na budowe focus parku
Stoi na poboczu laweta z ciagnikiem... |
Cytat: | ponieważ teraz w maju ma być wbudowany kamień węgielny pod budowę. I prace ruszą w końcu... |
Póki co, wyłoniono wykonawcę robót ziemnych (Trans-Ziem Kraków), któremu zlecono przygotowanie platformy pod obiekt wraz z ułożeniem tzw. chudego betonu.
Kto będzie budował samo centrum, tego nadal nie rozstrzygnięto, i w maju już taka decyzja nie zapadnie.
Cytat: | agecja pracy(trawipol) potrzebuje zbrojarzy do Focusa na budowe 8 zł brutto |
Cytat: | faktycznie mało... |
Trawipol, to pośrednik siły roboczej, więc raczej nie ma szans, żeby mógł płacić lepiej, zwłaszcza że wymagań nie może mieć wysokich!... A na dziś dzień, jeśli faktycznie już werbuje ludzi, to nawet jeszcze nikt nie wie, dla kogo będą na tej budowie pracowali...
Cytat: | Ciekawe czy znajda pracowników na budowę |
Jasne, że się ludzie znajdą, chociaż w dużej mierze spoza regionu, a i tak będzie krucho... a bo i FocusPark nie będzie jedyną wielką budową w okolicy, które się zaczną jeszcze w tym roku...
Gmeras - Wto Maj 27, 2008 20:00
Nowa wizja dla starej przestrzeni. Od kilku miesięcy w Gliwicach wyburzano stare pohutnicze budynki. Dziś wmurowano kamiel węgielny pod nowe. Tym samym rozpoczeła się budowa jednego z największych kompleksów handlowych na Śląsku. Pod szkłem i metalowymi konstrukcjami swoje miejsce ma znaleźć to, co jeszcze z gliwickiej huty pozostało.
<< 6 z 6 >>
- Będzie to obiekt o powierzchni około 140 tys m2,w których będą powierzchnie handlowe,butiki,ale również kina, markety spożywcze, kafejki i inne miejsca - informuje Krzysztof Bębacz, dyrektor projektu Focus Park w Gliwicach.
W sumie w centrum pracować ma około dwóch tysięcy ludzi. Dziś przedstawiciele firmy z Wielkiej Brytanii wmurowali "kamień węgielny" w fundamenty jednego z największych punktów handlowych na Śląsku, który zostanie otwatry jesienią w 2010 roku. Nowy "Focus Park" w Gliwicach powstanie na terenie byłej huty, naprzeciwko jednego z większych centrów handlowych w mieście. To nie koniec wielkich inwestycji w Gliwicach. Lada moment rozpoczną się prace przy budowie kolejnego dużego sklepu, tym razem przy autostradzie A4 w Sośnicy.
trunks - Wto Maj 27, 2008 22:20
ciekawe jakie tam bedą sklepy...bo jakos nie widze obok kolejnych tych samych co w forum butików czy carrefoura.....
Harcerka - Wto Maj 27, 2008 23:03
oczywiscie ze beda te same sklepiki ktore sa w forum:)))))
mam nadzieje ze beda rowniez dodatkowe sklepy typu C&A bo najblizszy to dopiero chyba w Silesii:)
no i moglaby byc jakas fajna knajpka bo tego brakuje w Forum:)
trunks - Wto Maj 27, 2008 23:24
Harcerka napisał/a: | no i moglaby byc jakas fajna knajpka bo tego brakuje w Forum:) |
znaczy taka piwiarnia ? :)
luciddreamer - Sro Maj 28, 2008 00:30
nie, znaczy sie miejsce gdzie bedzie mozna cokolwiek zjesc (w forum sie nie da, w nalesnikarni 25minut czekania na cokolwiek - nigdy tam sie juz nie pojawie) i odsapnac po ciezkim dniu pracy :))
trunks - Sro Maj 28, 2008 10:42
luciddreamer napisał/a: | nie, znaczy sie miejsce gdzie bedzie mozna cokolwiek zjesc (w forum sie nie da, w nalesnikarni 25minut czekania na cokolwiek - nigdy tam sie juz nie pojawie) i odsapnac po ciezkim dniu pracy |
zaraz obok Forum jest restauracja...
Harcerka - Sro Maj 28, 2008 11:52
ZOdiak?
chyba nie bardzo rozumiesz co mamy na mysli...
trunks - Sro Maj 28, 2008 12:53
jak nie piwiarnia i nie restauracja to......fast-food ? ;>
Solid_Wood - Sro Maj 28, 2008 13:58
trunks napisał/a: | ciekawe jakie tam bedą sklepy...bo jakos nie widze obok kolejnych tych samych co w forum butików czy carrefoura..... |
Na pewno nie będzie tam żadnego wielkopowierzchniowca typu Kerefere czy Praktiker, Real czy Virtual :-) Oprócz kompleksu kinowego reszta to sklepy sieciowe.
A na pszczyńskiej głównym sklepem będzie znów Kerefere, tak jak w forum i arenie.
martinextra - Sob Maj 31, 2008 16:56
Jak narazie nieoficjalnie wiadomo że najemcami będą m.in.
Alma
Multikino
Saturn
Reserved (dwa poziomy)
Empik
Smyk
Cropp Town
Douglas
Wojas
Home&You
Esotique
Vision Express
Orsay
Prima Moda
Esprit
Zebra
Hugo Boss
Mango
Mexx
Wallis
Aldo
Sephora
Rossmann
Promod
Tatuum
Vistula
trunks - Sob Maj 31, 2008 18:19
no jest kilka tych samych co w Forum...
Gmeras - Nie Cze 01, 2008 09:43
Elewację od strony ul. Jagiellońskiej będą stanowiły ceglane ściany dawnych hutniczych hal. Całkowicie odrestaurowana zostanie też wieża ciśnień, w której będą się mieściły pracownie architektoniczne - informuje Anna Kowalewska odpowiedzialna za promocję projektu. - Prowadzimy też z miastem negocjacje w sprawie kupna ogromnego gmachu dawnej dyrekcji huty - dodaje.
Focus będzie prawdziwym kolosem. Obiekt będzie miał 25 m wysokości i na dwóch kondygnacjach pomieści 220 sklepów, restauracje, kawiarnie i klub fitness. Najwyższy poziom to multipleks z kilkunastoma klimatyzowanymi salami kinowymi. Całkowita powierzchnia użytkowa - 136 tys. m kw. - da gliwickiemu gigantowi pierwsze miejsce w regionie. W ten sposób Focus zdetronizuje dzierżącą do tej pory palmę pierwszeństwa katowicką Silesię (111 tys. m kw.).
Tuż obok stanie czteropiętrowy parking na 1600 samochodów, a w zachodniej części działki Parkridge Retail zobowiązało się wybudować nowoczesny dworzec autobusowy, który zastąpi dotychczasowy przy pl. Piastów. Całość prac potrwa do połowy 2010 roku i pochłonie 100 mln euro.
MajkeL - Nie Cze 01, 2008 11:01
Hmm ciekawe czy będzie kręgielnia.
trunks - Nie Cze 01, 2008 21:53
ciekawe po ile bedzie piwo w knajpach :P
Jacek_s - Pon Cze 02, 2008 17:01
Pivo : bedzie za okolo 9 zl 0,33 litra.
Aessa - Pon Cze 02, 2008 17:16
Jacek_s ciekawe skąd Ty masz takie informacje. :]
inamorata - Pon Cze 02, 2008 18:27
Bo Jacek to wszystko wie. :hyhy:
Wieczorny - Pon Cze 02, 2008 21:04
converse...
brakuje mi w gliwicach sklepu conversea.
martinextra - Pon Cze 02, 2008 23:11
Do nieoficjalnej listy najemców można dodać marki
Solar
Intersport
Apart
Prima Moda
Venezia
5 10 15
Camaieu
Heavy Duty
Atlantic
Caffe Chopin
Panda
Reporter
Vobis
i najprawdopodobniej C&A kiedyś wspominano także o Peek & Cloppenburg
Morqana - Wto Cze 03, 2008 00:27
martinextra napisał/a: | C&A |
Juhuuuuuuuuuuuuuu :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Patek - Wto Cze 03, 2008 15:26
glewitz napisał/a: | Bajka powinna przejść remont i powrócić do wyglądu sprzed wojny. I jeszcze połączyć się z Amokiem. Inaczej nie ma szans |
Z tym sie zgadzam tylko z AMOKIEM i Bajka powinno sie jeszcze polaczyc KINo TEATR X :super: :ok:
Szamanka - Czw Cze 05, 2008 15:05
extraaaaa!!!!
inamorata - Czw Cze 05, 2008 16:05
Szamanka napisał/a: |
extraaaaa!!!! |
przecież ten sklep już u nas jest ;)
Szamanka - Czw Cze 05, 2008 17:17
Jakos nie mialam okazji zauwazyc
a gdzie dokladnie?
inamorata - Czw Cze 05, 2008 18:40
Na pasażu w Tesco na ?abędzkiej, w Arenie i w Forum :)
Aessa - Czw Cze 05, 2008 20:25
I w GCH, na Zwycięstwa. :P
Szamanka - Czw Cze 05, 2008 20:29
Dziwne, ze jakos nie zauwazylam tego sklepu :kwasny:
trunks - Czw Cze 05, 2008 22:59
hmm no w Aparcie jest drogo :P
andrzej3393 - Pon Cze 09, 2008 19:51
coś dla mnie :) chociaż jeśli będzie tam tak ubogo jak w GCH to nie wiem :/
kra52 - Nie Wrz 14, 2008 16:55
Wyburzenia w toku,końca nie widać,nie widać,nie widać.......
A moi Rodzice przepracowali tam całe życie, :|
Gmeras - Nie Wrz 14, 2008 17:13
wyburzone jest wszystko ;) teraz wywóz skażonej ziemi i nawożenie nowej
ziutek997 - Pon Wrz 15, 2008 10:15
Gmeras - z moich informacji wynika że trwają wyburzenia fundamentów i przedewszytkim bunkrów wzdłóż ulicy jagiellońskiej. Poza tym zanim przystąpią do budowy teren napierw musi zostać poddany rekultywacji.
kisia - Pon Wrz 15, 2008 15:08
ja też słyszałam, ze już wszystko wyburzone, ponoć jadając pociągiem widać dokładnie,ale nie wiem nie poruszam się PKP
Fidlo - Pon Wrz 22, 2008 22:14
Szkoda że bunkry idą w zapomnienie bo to naprawdę był spory kompleks :( .
W naszym mieście brak dobrej imprezowni powstają tylko nijakie speluny :( bez duszy i towarzyszących im emocji, a cała reszta szybko z nie wiadomych powodów zostaje zamknięta .
Silesian - Pon Paź 20, 2008 09:46
Fidlo napisał/a: | Szkoda że bunkry idą w zapomnienie bo to naprawdę był spory kompleks |
Jakby to były bunkry, to pierwszy bym się tam przyspawał do kraty...
ale to zwykłe schrony p/lot były, jakich w Gliwicach jest pełno....
jak ktoś chciałby sobie takie pozwiedzać w bardzo dobry stanie - z zachowanymi wewnątrz latrynami (!) to niech sie wybierze na wycieczkę do miejscowości FOSOWSKIE/KOLONOWSKIE - bajka!
Yeti - Pon Lis 24, 2008 16:17 Temat postu: Re: Opóźnienie...
brojas (dawno temu) napisał/a: | Otwarcie Focusa znowu się opóźni o pare dobrych miesięcy i zostanie oddany do uzytku w IV kwartale 2008 roku.
Logiczne skoro na terenie na którym ma się budować ciągle nie ruszyły prace budowlane. |
IV kwartał 2008 niebawem się skończy, a zasadnicze prace budowlane jeszcze nawet sie nie zaczną!
Być może to sprawił ten kryzys, co to jest, chociaż niby go nie ma, ale... na wybór Generalnego Wykonawcy, rozpoczęcie robót budowlanych, a tym samym i ich zakończenie oraz oddanie obiektu do użytku, trzeba będzie poczekać zdecydowanie dłużej, niż zakładano jeszcze w połowie tego roku!...
Gmeras - Pon Lis 24, 2008 18:08
Yeti napisał/a: | IV kwartał 2008 | to było szacowane gdyby było wszystko już podpisane :P a umowę dopiero na budowę w tym roku podpisali ;) nawet wtedy nie mieli projektu wykonanego ;)Planowane oddanie I kwartał 2010 jesli uporają sie z pracami ziemnymi reszta pójdzie z górki ;)
Cytat: | 27 maja 2008 odbyło się uroczyste wmurowanie kamienia węgielnego pod budowę Focus Parku w Gliwicach. |
Gmeras - Pon Lis 24, 2008 20:52
według Informatora Rynkowego Gliwicki focus nie będzie sie nazywać "Focus Park" jak dotąd zawsze miało być tylko "Focus Mall"
Solid_Wood - Pon Lis 24, 2008 22:21 Temat postu: Re: Opóźnienie...
Yeti napisał/a: | brojas (dawno temu) napisał/a: | Otwarcie Focusa znowu się opóźni o pare dobrych miesięcy i zostanie oddany do uzytku w IV kwartale 2008 roku.
Logiczne skoro na terenie na którym ma się budować ciągle nie ruszyły prace budowlane. |
IV kwartał 2008 niebawem się skończy, a zasadnicze prace budowlane jeszcze nawet sie nie zaczną!
Być może to sprawił ten kryzys, co to jest, chociaż niby go nie ma, ale... na wybór Generalnego Wykonawcy, rozpoczęcie robót budowlanych, a tym samym i ich zakończenie oraz oddanie obiektu do użytku, trzeba będzie poczekać zdecydowanie dłużej, niż zakładano jeszcze w połowie tego roku!... |
Od początku zakładano oddanie kompleksu jak się nie mylę w 2010 roku, więc nie wiem, skąd się wzięło koniec 2008?
Yeti - Wto Lis 25, 2008 07:26
Solid_Wood napisał/a: | Od początku zakładano oddanie kompleksu jak się nie mylę w 2010 roku, więc nie wiem, skąd się wzięło koniec 2008? |
Niezupełnie!... :) Pierwotne plany Inwestora (sprzed ponad trzech lat) zakładały rok 2008 jako zakończenie inwestycji i oddanie kompleksu do użytkowania! Dopiero później sie okazało, że inwestycja ruszyła z ponad dwuletnim opóźnieniem, a złośliwi twierdzą, że nie bez udziału konkurencji zza torów (podobnie jak rozpoczęcie budowy C.H. Arena ślizgało się przez pięć lat i nikt nie miał wątpliwości, jakie korzyści ten "poślizg" przyniósł Tesco na ?abędzkiej).
Gmeras napisał/a: | to było szacowane gdyby było wszystko już podpisane a umowę dopiero na budowę w tym roku podpisali nawet wtedy nie mieli projektu wykonanego ;)Planowane oddanie I kwartał 2010 jesli uporają sie z pracami ziemnymi reszta pójdzie z górki
Cytat:
27 maja 2008 odbyło się uroczyste wmurowanie kamienia węgielnego pod budowę Focus Parku w Gliwicach. |
Kamień węgielny był raczej marketingowym falstartem! Za dwa dni będzie pół roku od tej daty i jakoś nikt tam nic nie zaczął budować jeszcze!
O I kwartale 2010 można już zapomnieć! :)
Te informacje mogły być realne jeszcze wiosną, kiedy to planowano wybór Generalnego Wykonawcy i zawarcie umowy na realizację wraz z opracowaniem projektów wykonawczych! Krok ten, niestety, do dzisiaj nie nastąpił!... i z tego, co mi wiadomo, pełniąca na placu budowy rolę gospodarza spółka EuroMost, odkłada tą decyzję na lepsze czasy! Póki co, krakowski Trans-Ziem dokończy zlecony mu etap przygotowania platformy i... cdn., ale nie tak od razu i nie tak z górki! :)
W tej chwili szczytem optymizmu jest planowanie w gliwickim Focusie gwiazdkowych zakupów za dwa lata, ale realniejsze byłoby już zakładanie daty z 2011 roku na przecięcie wstęgi! :)
ps.: podobny los spotkał bytomską inwestycję o nazwie Agora, która miała być takim trochę mniejszym Forum.
Zmiany na polskim rynku usług budowlanych w latach 2007-2008 sprawiły że Inwestorom zachodnim zbyt mocno skoczyły koszty realizacji wcześniej zaplanowanych pomysłów. Zarówno wzrost cen usług budowlanych się do tego przyczynił, jak i niskie kursy euro, czy dolara.
W tej chwili, usługi i materiały budowlane tanieją, ale... może jednak jakiś kryzys (?)
trunks - Wto Lis 25, 2008 07:39
mnie sie nie spieszy z tym Focusem, po co to tak szybko jak jest Forum....bedzie jak bedzie
Solid_Wood - Wto Lis 25, 2008 19:34
Yeti napisał/a: | Kamień węgielny był raczej marketingowym falstartem! Za dwa dni będzie pół roku od tej daty i jakoś nikt tam nic nie zaczął budować jeszcze! |
Budowa cały czas trwa. Myślenie w kategorii, że budowa to tylko "mury" jest nie na miejscu. Początkowa faza przygotowania gruntu, fundamentów, czyli tego "czego nie widać" trwa nieraz i 1/3 czasu budowy. Poza tym teren był skażony i jej rekultywacja tez musiała potrwać.
Yeti - Sro Lis 26, 2008 07:27
trunks napisał/a: | mnie sie nie spieszy z tym Focusem, po co to tak szybko jak jest Forum....bedzie jak bedzie |
Nikomu się nie spieszy, poza tymi, co chcą tam zyski robić! :)
Ale być może, jak już będzie, to np. Multikino spowoduje, że bilety na film będą choć o złotówkę tańsze, a jak nie tak, to pewnie różnego rodzaju promocję będą (konkurenci) wymyślać, które pozwolą niektórym Gliwiczanom pare groszy zaoszczędzić, albo za tą samą kasę więcej filmów obejrzeć (?)
Poza tym, to centrum, to nie tylko miejsce zakupów!... Między innymi nowy dworzec autobusowy!... Jego uruchomienie ma znaczenie!... Miejsca pracy?... Kwestia zawsze wątpliwa! Powstaną nowe, ale upadną inne!... Być może jednak w całkowitym rozrachunku ich przybędzie!... To również może oznaczać, że statystyczna sprzedawczyni w Gliwicach zacznie zarabiać wiecej! :)
Solid_Wood napisał/a: | Budowa cały czas trwa. Myślenie w kategorii, że budowa to tylko "mury" jest nie na miejscu. Początkowa faza przygotowania gruntu, fundamentów, czyli tego "czego nie widać" trwa nieraz i 1/3 czasu budowy. Poza tym teren był skażony i jej rekultywacja tez musiała potrwać. |
Niezupełnie!... Trwa inwestycja, ale budowa się nie rozpoczęła! Wszystko, co zrobiono i robi sie do tej pory, to są tzw. roboty przygotowawcze, których zadaniem jest przygotowanie terenu pod budowę! Równie dobrze, np. wskutek wycofania sie tego Inwestora, mogą one posłużyć przyszłej budowie aquaparku albo delfinarium w tym miejscu! Rozbiórki istniejących obiektów, w tym i tych podziemnych, przekładki sieci, usunięcie skażonego gruntu,... to jeszcze nie jest budowa Focus Parku, i ani jeden fundament (a raczej fragment fundamentu, bo centrum ma być posadowione na żelbetowej płycie) nie został wykonany, a nawet w pełni zaprojektowany!
Wmurowanie kamienia węgielnego (obecnie) jest na ogoł łączone z tzw. aktem erekcyjnym i wiąże sie z jego umieszczeniem w fundamencie obiektu! A na budowie Focusa takiego nie ma nadal! Nie jest to uroczystość, którą się organizuje, gdy drwal ścina pierwsze drzewo na terenie pod przyszłą budowę, ani nawet, gdy ścina to ostatnie!... A na tym placu (w przenośni) nie posunięto się ani o jeden krok dalej! :)
trunks - Sro Lis 26, 2008 07:34
ale ruch tam cały czas widać, koparki z Trans-Ziemu i inne, tak wiec póki to sie nie skonczy to wlasciwa budowa nie moze sie zaczac
Yeti - Sro Lis 26, 2008 09:48
trunks napisał/a: | tak wiec póki to sie nie skonczy to wlasciwa budowa nie moze sie zaczac |
Mogłaby się zacząć, bo teren jest rozległy, a jego przygotanie posuwa się frontem!... i tak to było planowane!... Ale nie zaczęła się! :/
Cytat: | koparki z Trans-Ziemu i inne |
...i inne wynajęte przez Trans-Ziem! :)
LemonPL - Pią Lip 17, 2009 13:09
I co jest... zdechła budowa czy w czym rzecz?
Yeti - Sob Lip 18, 2009 00:03
W pewnych "dobrze poinformowanych kręgach" słychać plotki, że - niestety - tak!
Ale, póki co, to na razie są tylko plotki!
MacSen - Sob Lip 18, 2009 21:55
Yeti napisał/a: | W pewnych "dobrze poinformowanych kręgach" słychać plotki, że - niestety - tak!
Ale, póki co, to na razie są tylko plotki! |
Jesli padła to wiadomo czemu...ktoś chciał w łape pewnie a ktoś w łape nie chciał dać no to bloka ktoś zapuścił i tak jak wszystko inne w tym kraju... zdechnie lub już zdechło
Yeti - Nie Lip 19, 2009 12:19
MacSen napisał/a: | ...i tak jak wszystko inne w tym kraju... zdechnie lub już zdechło |
MacSen, twoje poglądy na ten kraj są proste, czytelne, ale niekoniecznie prawdziwe!...
Nie bardzo rozumiem, kto i ile miałby "dać w łapę" inwestorowi, żeby te kilkaset milionów, w dobie kryzysu, bez rozterek postanowił wydać!
Bo to Inwestor się "miga" z decyzją o rozpoczęciu budowy. Być może wątpliwości pojawiły się też pośród tych strategicznych partnerów, typu Multikino, czy sieci z ekskluzywną odzieżą i kosmetykami.
Zdrowy rozsądek od samego początku poddawał w wątpliwość budowanie drugiego centrum w tak bliskim sąsiedztwie Forum... Być może zatem recesja, która nie jest zjawiskiem wyłącznie polskim, zmusza do rozsądniejszego inwestowania tych, którzy o tym decydują...
Wszystko to jest "być może", bo póki co, oficjalnych wieści nie ma, a na stronach internetowych można nadal przeczytać (dzisiaj już śmieszną) informację o otwarciu centrum w pierwszym kwartale 2010 roku. :)
MacSen - Wto Lip 21, 2009 08:59
Yeti napisał/a: | MacSen napisał/a: | ...i tak jak wszystko inne w tym kraju... zdechnie lub już zdechło |
MacSen, twoje poglądy na ten kraj są proste, czytelne, ale niekoniecznie prawdziwe!...
Nie bardzo rozumiem, kto i ile miałby "dać w łapę" inwestorowi, żeby te kilkaset milionów, w dobie kryzysu, bez rozterek postanowił wydać!
Bo to Inwestor się "miga" z decyzją o rozpoczęciu budowy. Być może wątpliwości pojawiły się też pośród tych strategicznych partnerów, typu Multikino, czy sieci z ekskluzywną odzieżą i kosmetykami.
Zdrowy rozsądek od samego początku poddawał w wątpliwość budowanie drugiego centrum w tak bliskim sąsiedztwie Forum... Być może zatem recesja, która nie jest zjawiskiem wyłącznie polskim, zmusza do rozsądniejszego inwestowania tych, którzy o tym decydują...
Wszystko to jest "być może", bo póki co, oficjalnych wieści nie ma, a na stronach internetowych można nadal przeczytać (dzisiaj już śmieszną) informację o otwarciu centrum w pierwszym kwartale 2010 roku. :) |
Yeti... już w jednym temacie Cie spytałem gdzie są nieprawdziwe. Co łapownictwa niema...yeti zajmij się wnukami o których tak pisałeś w innym temacie
Inna sprawa że fakt kto normalny buduje dwa centra obok siebie... no ale nie ja jestem planista ani managerem :]
Yeti - Wto Lip 21, 2009 17:03
MacSen napisał/a: | Yeti... już w jednym temacie Cie spytałem gdzie są nieprawdziwe. |
No to Ci odpowiem!
MacSen napisał/a: | Jesli padła to wiadomo czemu...ktoś chciał w łape pewnie a ktoś w łape nie chciał dać no to bloka ktoś zapuścił i tak jak wszystko inne w tym kraju... |
Otóż w tym, co napisałeś, twoje poglądy są nieprawdziwe!... A jako osoba pełnoletnia, powinieneś jakąś odpowiedzialnością się wykazywać za swoje slowa, zwłaszcza te pisane!... Swoim postem zasugerowaleś, ze inwestycja została zablokowana decyzją administracyjną kogoś, co na łapówkę czekał i się nie doczekał. A przy okazji, używasz sformułowań, które wykluczają, że mogłoby być inaczej ("Jesli padła to wiadomo czemu..."). Nawet, jeśli wiadomo czemu, to akurat nie z tego powodu, jaki wpisałeś!
MacSen napisał/a: | Co łapownictwa niema... |
Ależ jest!... i kwitnie!... i to nie tylko w Polsce!... i nie my je wymyśliliśmy!
Paulo_rc - Pią Sie 28, 2009 23:30
Galeria z lotu ptaka - min widoczne Forum i przyszły Fokus
h t t p;//w w w rcfangliwice.apnet, p l/index.php?option=com_content&view=article&id=numerID182&Itemid=53
Solid_Wood - Pią Wrz 18, 2009 22:28
h t t p;//w w w 24gliwice, p l/wiadomosci/?p=10110
no to niby na jesieni ruszają z robotami :-)
emez - Sro Sty 20, 2010 10:31
Raczej na wiosnę - tak ostatni news głosi. Moim zdaniem zwlekają głównie ze względu na DTŚ.
Aither - Pią Lip 02, 2010 11:12
Ktoś wie czemu tam się ruch zrobił ? Brama ciągle otwarta i widać tam jakichś gostków :)
kisia - Pią Lip 02, 2010 23:52
zima się skończyła, ziemia odmarzła, to można kopać :P
Aither - Nie Lip 04, 2010 20:07
przecież to płyta betonowa co tam kopać ? :D może sprawdzają stan tej płyty ;)
Coyote - Nie Sie 01, 2010 18:02
Wiadomo w końcu jakieś konkrety z tym? :D
Karlus - Pon Sie 02, 2010 19:49
Coyote napisał/a: | Wiadomo w końcu jakieś konkrety z tym? :D |
Od ostatiego oficjalnego oświadczenia, cisza.
Nieoficjalnie mówi się że nie ma na tą inwestycje pieniędzy i oddali się ona w czasie.
Solid_Wood - Sro Sie 18, 2010 22:16
W najnowszym MSI artykuł i informacja, że ruszają z pracami we wrześniu, otwarcie październik 2012
h t t p;//gliwice.eu/sites/default/files/document/files/MSI_33_2010.pdf
|
|
|