|
|
dupiate forum
|
 |
Dział Kulinarny - Prosty przepis na pyszne Tiramisu
Szamanka - Pią Sie 19, 2005 12:32 Temat postu: Prosty przepis na pyszne Tiramisu Napewno znacie ten slodki wloski przysmak
Kazdy robi go na swoj sposob i podobnie ja mam zwykly prosty przepis od pewnego znajomego Wlocha
niewiele trzeba a napewno zachwycicie swoich gosci
4 lyzki curku i 3 bialka ubic na sztywno
500 g serka Mascarpone (dostepny jest napewno wiekszych supermarketach)+ 3 zoltka wymieszac razem,dodac piane z bialka-wymieszac delikatnie
Potrzebne beda biszkopty tak ok.duza paczka ktore lekko takamy w Amaretto i ukladamy warstowo-biszkopty na to masa i znow biszkopty konczymy masa
tak przygotowany przysmak dajemy na ok 5h do lodowki
przed podaniem posypujemy kakao,capuccino
( biszkopty nie moga byc za mokre,bo wtedy zamias mocnego Tiramisu wyjdzie nam zupa)
frohike - Pią Sie 19, 2005 12:38
ja nie wiem jak ale zrobiono nam to jak bylem we wloszech
dobre
Szamanka - Pią Sie 19, 2005 12:40
frohike, to teraz juz wiesz jak :D
Aither - Pią Sie 19, 2005 17:57
ciekawe :D z tym ze ja robilam z cienkiego biszkoptu i masy :) ale wyglada prawie tak samo :]
morigan - Pią Sie 19, 2005 19:03
uhm tiramisu jest pyszne w kazdej postaci, ja jadlłam kiedys z biszkoptaki nasaczonymi alkocholem, kremem (czekoladowy, kawowy i inne) i owocami lub zaleznie od kremu rodzynkami, orzechami, polewami. Były pyyycha, zwazywszy ze ja kocham słodkie rzeczy ;)
marcysia - Pią Sie 11, 2006 10:59
ostatnio robiłam tiramisu i nawet mężowi który nie lubi słodyczy smakowało: 2 zółtka jaj ubiłam z cukrem pudrem (3 łyżki stołowe - jeszcze nie dorobiłam się wagi ;) ) osobno ubiłam białka z odrobiną cukru pudru. ser mascarpone 1 op. 250 gr wymieszać z żółtkami, dodać białka. biszkopty(podłóżne) zamoczyć w mocnej kawie z wódką tak żeby się nie rozciapkały układać w prostokątnym naczyniu- biszkopty -masa-biszkopty-masa ostatnią warstwą powinna byc masa posypać kakao i odstawić na 6 godzin do lodówki
|
|
|