| 
							 
							
								|   | 
								dupiate forum
  | 
								  | 
							 
						 
						 
						
						Dział Kulinarny - Prosty przepis na pyszne Tiramisu 
						
												 Szamanka - Pią Sie 19, 2005 11:32 Temat postu: Prosty przepis na pyszne Tiramisu Napewno znacie ten slodki wloski przysmak
 
 
Kazdy robi go na swoj sposob i podobnie ja mam zwykly prosty przepis od pewnego znajomego Wlocha
 
 
niewiele trzeba a napewno zachwycicie swoich gosci
 
 
 
4 lyzki curku i 3 bialka ubic na sztywno
 
 
500 g serka Mascarpone (dostepny jest napewno wiekszych supermarketach)+ 3 zoltka wymieszac razem,dodac piane z bialka-wymieszac delikatnie
 
 
Potrzebne beda biszkopty tak ok.duza paczka ktore lekko takamy w Amaretto i ukladamy warstowo-biszkopty na to masa i znow biszkopty konczymy masa 
 
 
tak przygotowany przysmak dajemy na ok 5h do lodowki
 
 
przed podaniem posypujemy kakao,capuccino
 
 
 
 
( biszkopty nie moga byc za mokre,bo wtedy zamias mocnego Tiramisu wyjdzie nam zupa)
												 frohike - Pią Sie 19, 2005 11:38
  ja nie wiem jak ale zrobiono nam to jak bylem we wloszech
 
dobre
												 Szamanka - Pią Sie 19, 2005 11:40
  frohike, to teraz juz wiesz jak  :D
												 Aither - Pią Sie 19, 2005 16:57
  ciekawe :D z tym ze ja robilam z cienkiego biszkoptu i masy :) ale wyglada prawie tak samo :]
												 morigan - Pią Sie 19, 2005 18:03
  uhm tiramisu jest pyszne w kazdej postaci, ja jadlłam kiedys z biszkoptaki nasaczonymi alkocholem, kremem (czekoladowy, kawowy i inne) i owocami lub zaleznie od kremu rodzynkami, orzechami, polewami. Były pyyycha, zwazywszy ze ja kocham słodkie rzeczy ;)
												 marcysia - Pią Sie 11, 2006 09:59
  ostatnio robiłam tiramisu i nawet mężowi który nie lubi słodyczy smakowało: 2 zółtka jaj ubiłam z cukrem pudrem (3 łyżki stołowe - jeszcze nie dorobiłam się wagi ;) ) osobno ubiłam białka z odrobiną cukru pudru. ser mascarpone 1 op. 250 gr wymieszać z żółtkami, dodać białka. biszkopty(podłóżne) zamoczyć w mocnej kawie z    wódką tak żeby się nie rozciapkały układać w prostokątnym naczyniu- biszkopty -masa-biszkopty-masa ostatnią warstwą powinna byc masa posypać kakao i odstawić na 6 godzin do lodówki
												 
					 | 
				 
				
  |  
			 
		 |