|
|
dupiate forum
|
 |
Dział Kulinarny - Rewelacyjny kurczak w sosie curry
espi - Wto Sie 16, 2005 17:39 Temat postu: Rewelacyjny kurczak w sosie curry Przepis na owe ptaszysko skopiowałam pracuj±c w jednym z londyńskich pubów. Jest prosty jak parasol, zawsze wychodzi i wszystkim smakuje.
To do dzieła!
Potrzebne składniki:
1/2 kurczaka upieczonego (może być resztka z obiadu+ ewentualnie usmażony filet)
1 duża cebula
2 "patyki" selera naciowego (niekoniecznie)
1 papryka zielona
3 duże pieczarki
1 z±bek czosnku
1 łyżeczka m±ki
1 kopiata łyżeczka curry (najlepiej Madras, ale w Polsce raczej nie do dostania, więc może być po prostu curry)
1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
1 płaska łyżeczka kurkumy
1/2 litra rosołku kurczakowego z kostki lub z "ko¶ciotrupa"
3 łyżki oleju (w oryginale był orzechowy, ale ja robię na kujawskim i też jest super)
kilka łyżek słodkiej ¶mietanki (najlepiej kremówki)
Kroimy jarzynki na drobno i na olej (w garnku) wrzucamy cebulę. Po 5 minutach dorzucamy paprykę, pieczarki i seler. Dusimy kolejne 5 minut. Dalej wrzucamy podziubanego kurczaka (na drobno bo i tak się rozwali), m±kę, curry+ kurkumę+ imbir+ rozgnieciony czosnek, wlewamy rosołek, mieszamy i dusimy 20-25 minut. Doprawiamy ewentualnie sol± i pieprzem, zdejmujemy z ognia, wlewamy ¶mietankę, jeszcze raz mieszamy i JEMY. Oczywi¶cie z ryżem.
Smacznego. :)
Szamanka - Wto Sie 16, 2005 17:59
Brzmi apetycznie
kurkuma doda kolorku do calosci
trzeba bedzie sprobowac owy smakolyk
Aither - Wto Sie 16, 2005 19:02
o z curcuma to trzeba uwazac... ladnie barwi ale jak sie da jej za duzo to ma malo interesujacy zapach... ale przepis wyprobuje :D
espi - Wto Sie 16, 2005 19:12
Wczoraj robiłam całkiem bez kurkumy i też jest super. :P
Asienka - Wto Sie 16, 2005 19:26
ale jestem głodna....:)
ANIUS - Wto Sie 16, 2005 21:42
musze pomyslec o takim kurczaczku:),ale jutro biore sie znow za kotleciki mielone, bo moj samczyk je uwielbia :P
|
|
|