dupiate forum

Dział Motoryzacyjny - Czarny punkt w Gliwicach

ziutek997 - Czw Lip 07, 2005 10:05
Temat postu: Czarny punkt w Gliwicach
Nie wiem czy wszyscy wiedzą że na drodze E40 zaraz koło granicy z Zabrzem powstał czarny punkt.
kisia - Czw Lip 07, 2005 10:26

chyba gdzieś jeszcze taki widziałam ale nie pamiętam gdzie, a może to było właśnie tam :?: Wydaje mi się że więej powinno byc tych czarnych punktów
Aither - Czw Lip 07, 2005 10:28

na zjezdzie na krakow z chorzowskiej jest czarny punkt
ziutek997 - Czw Lip 07, 2005 10:31

ja jednak uwazam że niezbyt wiele. Bo jak spowszednieją to nikt nie będzie na nie reagował. A gwarantuję że miejscowi ludzie i tak nie zmienią sytlu jazdy. Ja takrze podróżowałem w tamtym łuku z prędkością ponad 170km/h gdy ogranicznienie jest do 70 :niepewny: ( o czywiście to nie ja prowadziłem).
A zresztą wystarczy tam pojechac i nikt nie zachowuje tego ograniczenia. Wszyscy jada ponad 100. :zdziwko:

Aither - Czw Lip 07, 2005 10:33

ziutek997 no jasne... ograniczenie nie jest z powodu luku... tylko ogromnych kolein jakie tam sa... przy predkosci ponad 100 gdy chcesz zmienic pas to jest awykonalne bo wyrzuca Cie z toru... i bum.
ziutek997 - Czw Lip 07, 2005 10:33

Cytat:
na zjezdzie na krakow z chorzowskiej jest czarny punkt

prawdopodobnie mówimy o tym samym. Bo oznaczony jest odcinek o długości kilku kilometrów. Ale pierwsze tablice ustawione są juz na wysokości autostrady :zdziwko:

Aither - Czw Lip 07, 2005 10:35

ziutek997 tak :) to ten sam odcinek :)
ziutek997 - Czw Lip 07, 2005 10:39

Aither napisał/a:
ograniczenie nie jest z powodu luku... tylko ogromnych kolein jakie tam sa

ja sądzę że chodzi tu głównie o tiry. Mieszkam w pobliżu i pamiętam wiele wypadków z udziałem tirów. Droga nie jest najwyższej klasy i jest troche źle wyprofliowana i poprostu wpadają do rowu, ze skutkiem naprawde nienajlepszym.

Aither - Czw Lip 07, 2005 10:42

ziutek997 heheheee to sa skutki wyrzucenia samochodu z zakretu :)
ziutek997 - Czw Lip 07, 2005 10:44

Aither oczywiscie o tym mówie. tylko ze te łuki wyglądają stanowczo niepozornie, a na samochodzie osobowym nie robią większego wrazenia.
Aither - Czw Lip 07, 2005 10:47

ziutek997 widzisz... jesli chodzi o ciezarowe to jest norma :) jest znacznie ciezszya bryka i droga hamowanie znacznie sie wydluza zwlaszcza jesli jest zaladowany :) osobowka jako tako sobie potardzi jest mala i zwinniejsza :) dlatego ciezarowki maja klopoty z pokonywaniem testu losia :] sa niestabilne :) a wystarczy, ze zarzuci sie przyczepa to reszta leci za nia.
ziutek997 - Czw Lip 07, 2005 10:54

najciekawsze były wypadki gdy tiry wpadały do "srodka zakrętu" (od wewnętrznej). W takim wypadku nie możemy mówic o sile odśrodkowej.
Aither - Czw Lip 07, 2005 10:55

ziutek997 o ile sie nie myle to jest sila dosrodkowa przy zakretach... no ale nie sprzeczam sie bo z fizyki jestem kiepska :]
Frycek - Czw Lip 07, 2005 10:59

czarne punkty postawiono takze przy zjezdzie na tarnowskie gory z e-40 oraz progi zwalniajace(takie paski)
Aither - Czw Lip 07, 2005 11:06

Frycek paski po ktorych jedzie sie z taka sama szybkoscia jak po gladkiej drodze... tylko lekko czuc wyboje...
ziutek997 - Czw Lip 07, 2005 11:22

Frycek napisał/a:
czarne punkty postawiono takze przy zjezdzie na tarnowskie gory z e-40 oraz progi zwalniajace(takie paski)

to jest wlasnie ten punkt. A ta tablica to jest tablica końcowa ( napis uważaj na drogach) a z drugiej strony początkaowa ( napis czarny punkt, rannych.....) :)

Gmeras - Czw Lip 07, 2005 12:16

takie punkty moza stawiac nic przeciwno nim nie mam tylko najlepiej zeby na nich były jak najmniejsze liczby
Aither - Czw Lip 07, 2005 13:10

Gmeras po to sie stawia punkty aby uswiadomic ilu zabitych a ilu rannych... co prawda nie dziala to na wyobraznie kierowcow ale coz...
kisia - Sob Lip 09, 2005 03:26

Wydaje mi sie że zarówno takie punkty jak i krzyze przy drodze powodują, że jednak kierowcy zwalniają
Frycek - Sob Lip 09, 2005 06:21

ziutek997 napisał/a:
A ta tablica to jest tablica końcowa (

no chyba ze jedziesz od strony gliwic do zabrza :P

Aither - Sob Lip 09, 2005 13:55

kisia nie zawsze... wiekszosc kierowcow po prostu "wierzy" w swoje zdolnosci...
kisia - Sob Lip 09, 2005 16:47

Aither napisał/a:
wiekszosc kierowcow po prostu "wierzy" w swoje zdolnosci

niestety, a potem trzeba stawiać czarne punkty lub dopisywać do istniejacych ilość osób zabitych :(

Aither - Sob Lip 09, 2005 17:45

kisia co gorsza czasem sie zastanawiam czy te tablice cos w ogole daja... jak przejedzie za szybko to nawet nie zauwazy tablicy... a jak zauwazy to oleje... trzeba po prostu jakos pobudzic ich fantazje i odpowiedzialnosc nie tylko za siebie ale innych uczestnikow ruchu... trzeba ale nie wiadomo jak na nich wplynac...
ziutek997 - Sob Lip 09, 2005 20:16

tablice napewno pomagają bo nie wszyscy kierowcy to fanatyczni piraci :zdziwko: a jest to napewno informacja dla ludzi ze w tym miejscu należy szczególnie uważać.... bo przecież nie bez powodu własnie w te miejsca są szczególnie niebezpiecznie. :)
Aither - Sob Lip 09, 2005 20:28

"fanatyczni piraci" buhehehehehheheeeeee no racja :) nie kazdy taki jest :)
frohike - Pon Sie 08, 2005 12:25

zamiast naprawic drogi stawiaja czarne punkty
paranoja

Aither - Pon Sie 08, 2005 22:55

nie wiem czy rowna nawierzchnia sprawi, ze kierowcy zaczna myslec....
frohike - Pon Sie 08, 2005 22:57

ale sprawi ze ci myslacy beda rzadziej gineli
glewitz - Wto Sie 09, 2005 15:25

nie byłbym tego taki pewien. Ja proponuję zamienić wszystkie samochody na rowery na czterech kółkach. O ile bezpieczniejsze. A ten napęd :)
krystian - Pon Paź 17, 2005 12:39

jesli chodzi o czarne punkty , powinni jte znaki postawic przy kazdym polskim przejsciu granicznym dla wjezdzajacych do nas z dopiskiem..."obowiazuje bez wzgledu na warunki atmosferyczne na terenie calego kraju":P
Major - Pon Paź 17, 2005 12:42

Taka prawda ze te czarne punkty nic nie daja. Jedynie sie w nich dopisuje kolejne ofiary. Powinno sie naprawiac nawierzchnie bo nie rzadko jest tak ze wypadek spowodowany jest koleinami ktore sciagaja pojazd nie wiadomo gdzie. A jak jest np deszcz to wcale tych kolein nie widac i potem dzieje sie jak sie dzieje.
Frycek - Wto Paź 18, 2005 05:01

czrne punkty ,na temat ich mozna duzo dyskutowac, codziennie do pracy Zabrze-Gliwice (e-40) mijam je i powiem szczerze ze nie ruszaja mnie a to dlatego moze ze sa aktualizowane raz na rok , stoja juz kilka miesiecy,bylo kilka wypadkow w tych mijejscach a tam ciagle 11 zabitych 95 rannych....droge ta znam i wedlug mnie zamiast stawaiac tam czarny punkt to powinni po pierwsze,
-wyruwnac te koleiny
-oswietlic przynajmniej ten zakret ( mowie tutaj o zjezdzie na maciejow ale jadac w srone gliwic)

Iza - Pią Sty 27, 2006 23:34

Frycek napisał/a:
-wyruwnac te koleiny
-oswietlic przynajmniej ten zakret ( mowie tutaj o zjezdzie na maciejow ale jadac w srone gliwic)

Frycek i tu sie z Toba zgodze :!:
najpierw niech wyruwnaja droge bo nawet jadac wolno to po deszczu na zakrecie przy zjezdzie na maciejow jest bardzo niebezpiecznie :!:
A po drugie to moim zdaniem powinni na srodku zrobic barierke bo juz pare razy mialam sytuacje ze ktos sobie zawracal na tej drodze nie patrzac na to czy ktos jedzie czy nie on zawraca i nic go nie interesuje!Ogolnie uwazam ze ta droga cala jest niebezpieczna :zalamany: